Residence Marconi, Mile-Ex Montréal Building Development, Canadian Architecture Photos

Residence Marconi in Montréal, Quebec

2 Dec 2020

Residence Marconi

Architects: Pelletier de Fontenay

Location: Mile-Ex, Montréal, Québec, Canada

Residence Marconi is situated in the eclectic Marconi-Alexandra neighbourhood, the project takes advantage of unusual urban conditions such as surrounding garages, train tracks, an adjacent laneway. Rather than being seen as negative, these elements are incorporated to the project beneficially.

Residence Marconi Mile-Ex

A unique urban context
On Marconi street, scattered residences punctuate an urban fabric essentially composed of car repair shops, small industrial buildings and workshops. Built-in 1910, the original building was a typical Montreal one-storey bungalow with a flat roof, commonly referred to as “shoeboxes”. Despite being located in an area where housing is prohibited according to the zoning plan, the house had a vested right to be modified or extended. The client’s request was to renovate the house and expand it to accommodate a small family.

Residence Marconi Mile-Ex

A number of factors led to the decision of preserving the existing one-storey volume of the building. First, it was important to maintain the sequence of aligned shoeboxes present on the street. Secondly, “shoeboxes” as a typology are slowly disappearing from the city’s landscape and being replaced with denser two to three storey buildings. The project was an opportunity to develop an alternative approach for these types of one storey buildings. Therefore, despite the proximity of the train tracks in the back, the addition takes advantage of the depth of the lot rather than its height.

Residence Marconi Mile-Ex

In fact, the close relation to the train tracks is used as a positive element. The rare trains that pass by bring a cinematic effect to the house. The animation, both visual and acoustic, is welcomed. Each passage of a train becomes a marker, an event punctuating daily life. This moving landscape is embraced and theatrically framed by the big aperture in the back facade.

Residence Marconi Mile-Ex

Home is where the patio is
While the clients were immediately seduced by the buzzing energy of the site with garages on one side, trains on the other, and the laneway along the southern edge of the lot, it seemed important to create a place to escape the constant stimulation emanating from the surrounding context. By distancing the addition from the existing structure, a void was created at the center of the house. This void creates a physical and visual gap, a pause between old and new, a new heart of the house. It is both a place to isolate from the street and a place for concentration and introversion. The extension filters exterior stimuli and acts as a sort of acoustic and visual buffer between the tracks and the patio.

Residence Marconi Mile-Ex

The house thus becomes a spatial gradient where one can choose their position according to their mood and needs. The two courtyards have entirely different identities: the backyard opens itself up to a lush garden and the wild vegetation along the railroad tracks, while the interior patio is introverted, abstract, and devoid of planted vegetation.

Residence Marconi Mile-Ex

The interior living spaces are placed on either side of the patio, making it a focal point around which one revolves throughout the day, a central node articulating every spatial transition. The extensive glazing around the void allows light to penetrate deep into the house. Large sliding panes of glass on each side of the inner courtyard create a fluid passage from the living room, through to patio, through the kitchen, and to the rear garden. When all operable panels are in an open position, the inner courtyard becomes an extension of the inner space and can fully participate in the intimate life of the house.

Residence Marconi Mile-Ex

Using the jagged lot limits as an opportunity to articulate the house
At first glance, the disalignment between the original house and the addition could be seen as a formal decision. In reality, this break was generated by the desynchronization between the official cadastral limits and the actual position of the original house. On the north side of the lot, the wall gradually deviates from the property line to encroach 400mm onto the neighbouring property. The addition, however, had to be built directly on the actual property line thus creating a break in the north party wall. The plan takes advantage of this articulation to mark the programmatic transition from the living room and the passageway to the kitchen. The staircase leading to the basement is also carefully inserted in this central corridor.

Residence Marconi Mile-Ex

At the southern edge, along the laneway, a past reallotment had added a small triangular parcel to the buildable site. This small piece of land was just wide enough to create an opening onto the patio from the laneway, an opportunity seized in order to activate the inner courtyard. An additional door at the corner of the patio creates a second entry and establishes a direct connection between the house and the alley. In hindsight, we can say that site constraints, both urban and regulatory, became the conceptual catalyst of the project.

Internal organization
The main entrance is situated in the northeast corner. A tall frosted glass door opens onto a small mudroom where the existing floor was sunk, an adaptation of the Japanese Genkan which controls the dissemination into the domestic space of dirt and small gravel that plagues Quebec streets in the winter. A skylight punctuates the space, creating a more formal threshold and lighting up the perspective of the entrance when seen from the living area. The ground floor is otherwise occupied by a bedroom, a bathroom, and an office. The office, a writing room, features a big square window with a frontal view of Alexandra street. A second skylight placed above the staircase brings natural light all the way down to the basement.

The basement under the original house includes a family room and a large storage area. The master suite is placed below the newly built addition, slightly removed from living areas. Despite being underground, generous natural light comes into the room from a large light well in the backyard. The master bathroom is separated from the bedroom by a large glass pane that allows indirect natural light to come in, while also framing scenes of intimate daily life.

Materiality
The restrained palette of materials used for the exterior and the interior supports the conceptual clarity of the project while also acknowledging economic imperatives. The white stucco used for the addition reinforces the simple geometry and abstract nature of the project. The red brick of the original house was painted white in order to create a homogeneous feel throughout the house. The interiors are simply painted white, keeping the emphasis on the client’s numerous objects, books, and art. The concrete floor, present on both levels of the house, continues into the backyard, creating an exterior extension of the living spaces between the garden and the back facade.

Another typology
The patio is a year-old typology dating back to the Roman era and present in many different cultures. It is, however, more often associated with warm climates, than nordic ones and is remarkably largely absent from Quebec’s and more specifically Montréal’s architecture. The patio constitutes the main conceptual driver of the project. It is introduced at the heart of the house to add spatial and perceptual complexity in an otherwise simple and frugal space.

Residence Marconi Mile-Ex

Residence Marconi in Mile-Ex Montréal, Montréal – Building Information

Interior Design Firm:Pelletier de Fontenay
Partner in charge: Hubert Pelletier
Team: Hubert Pelletier, Yves de Fontenay, Yann Gay-Crosier
Location: Mile-Ex, Montréal, Canada
Date: 2017-2019
Area (gross): 263 sqm
Structural engineer: Lateral
Construction: Construction FRX

Image credits: Pelletier de Fontenay

Residence Marconi, Montréal, Québec images / information received 021220 from v2com newswire

Address: Montréal, Québec, Canada

Montreal Architecture

Contemporary Architecture in Montréal

Montreal Architecture Designs – chronological list

Montreal Architecture News

Montreal Restaurants, Cafés & Bar Lounges

Heirloom pizzeria, 30 Saint-Catherine St W
Architects: Ménard Dworkind Architecture & Design – MRDK
Heirloom pizzeria Le Central Montréal
photograph : David Dworkind
Heirloom pizzeria

Bar VinVinVin, 1290 Rue Beaubien E, Montréal
Architects: Ménard Dworkind architecture & design
Bar Vinvinvin Montreal
photography : David Dworkind
Bar VinVinVin in Montreal

Ryù Restaurant, 1474 Peel St, Montreal, QC H3A 1S8
Architect: Guillaume Ménard and David Dworkind (MRDK)
Ryu sushi restaurant - downtown Montreal Architecture News
photo © David Dworkind
Ryu sushi restaurant Peel Street, downtown Montreal

Miss Wong Chinese Restaurant, Avenue Pierre-Péladeau, Laval, Quebec
Architect: Guillaume Ménard and David Dworkind (MRDK)
Miss Wong Chinese Restaurant Montreal
photo : David Dworkind architect
Miss Wong Laval Restaurant

Montreal Architecture Walking Tours

Canadian Architecture

Canadian Architects

Comments / photos for the Residence Marconi, Mile-Ex Montréal interior design by Imperatori Design page welcome

Website: Montreal, QC, Canada