Egoi+clavel’s Kitchen, Porto Restaurant Photos, Portuguese Interior Architecture Restoration

Egoi+clavel’s Kitchen Porto

11 Jul 2021

Architects: Paulo Merlini Architects

Location: Matosinhos, Oporto, Portugal

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Egoi+clavel´s Kitchen in Matosinhos

The Egoi+clavel´s Kitchen clients already owned the warehouse adjacent to the intervention area where the companies are based, but with its exponential growth the need to increase the physical space of the company became perennial.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos Porto

The main challenges of this intervention were the interconnection of the two warehouses, in order to be able to seam the original space and the new space in the most fluid and natural way possible, and the creation of dynamics between the two companies, which although distinct, work synergistically.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

One of the most important issues in designing a company’s headquarters is to create a space that expresses and is in line with the corporate culture.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

In this case, both E-goi and Clavel’s kitchen, present a rather informal type of management, although extremely professional, and asked us for a space that would express that, a fluid, equal, heterogeneous and unpretentious space.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

In terms of functionalities the new space should guarantee a lot of spatial flexibility, to respond to the company’s growth, include a new photography studio, several meeting rooms, some formal, some informal, video-call booths and a dining space that could accommodate at least a hundred people at a time.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

In order to achieve all the intended functionalities, we distributed a series of wooden boxes, where we integrated all the enclosed spaces, meeting rooms, bathrooms and video room booths. It is the distribution of these boxes throughout the space that defines all the spatial dynamics. By distributing these functions, in a heterogenic way throughout the space, and by mismatching these elements, in a kind of organized chaos, we guaranted spatial versatility, and created a series of nooks and crannies that allow several kinds of appropriation, assigning each one of them a distinct personality.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

We guarantee ample spaces, where the interaction between co-workers takes place with great naturalness, and more discrete spaces, where you can read a book, relax, or even have a more informal meeting. Another basic concern was to ensure that all spaces had plenty of natural light. With the shape of the façade defined by legal restrictions, we designed it completely glazed.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Adjacent to the façade we located the photo studio on the second floor and the restaurant on the third. This way we guaranteed a strong visual relationship with the main avenue, attributing a scenic effect to the company’s daily life. The photo studio takes advantage of the northern light, the best light for the type of function it offers, since, reflected by the sky, offers low-contrast lighting, remaining relatively constant during the day.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

In the rear elevation, to the west, we open a series of glass windows that reinforce the presence of natural light throughout the day.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

In order to guarantee a fluid and natural relationship between floors, we have designed a concrete spiral with a strong sculptural character, which interconnects the three floors and by its presence characterizes the whole space. At the top a skylight illuminates the three floors and leaves uncovered the structure of reciprocated bars supporting the ramp, elegantly proposed by the engineer.

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Egoi+clavel´s Kitchen in Porto, Portugal – Building Information

Architecture Office: Paulo Merlini Architects

Main Architect: Paulo Merlini/ André Santos Silva
E-mail: office@paulomerlini.com/ press@paulomerlini.com
Facebook: https://www.facebook.com/paulomerliniarq
Instagram: https://www.instagram.com/paulo_merlini_architects/

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Location: Avenida Menéres, Matosinhos, Porto, Portugal
Year of conclusion: 2020
Total area: 2800 sqm

Egoi+clavel´s Kitchen Matosinhos

Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

Egoi+clavel´s Kitchen, Porto images / information received 110721 from Paulo Merlini Architects

Phone: +351 300 404 338

Location: 4450 192, Av. Menéres 834, Matosinhos, Porto, Portugal, south west Europe

New Porto Architecture

Senhora da Hora
Architects: Raulino Silva
Senhora da Hora House Porto
photography : João Morgado
Senhora da Hora House, Porto

Serralves House
Architect: João Vieira Campos
Serralves House in Porto
photo © Nelson Garrido
Serralves House in Porto

Porto Architecture Walking Tours by e-architect

Portuguese Architecture

Contemporary Portuguese Architecture

Portuguese Architectural Designs – chronological list

Portuguese Architecture News

Portuguese Architect Studios

Casa dos Sobreiros, Celorico de Basto, Braga
Architects: Hugo Pereira Arquitectos
Casa dos Sobreiros Braga - Portuguese Architecture News
photograph : Ivo Tavares Studio
Casa dos Sobreiros, Braga Property

Cork Trees House, Braga
Architects: TRAMA arquitetos
Cork Trees House Braga
photography : João Morgado
Cork Trees House, Braga

Portuguese Architecture

Portuguese Houses

Comments / photos for the Egoi+clavel’s Kitchen, PortoNew Portuguese Architecture design by Paulo Merlini Architects page welcome