Residenze Carlo Erba Milan Design, Piano Pavia-Masera Architecture, Italian Eisenman Building Images

Residenze Carlo Erba, Milano

post updated 6 Dec 2020 ; 24 Nov 2020

Residenze Carlo Erba, Milano Building

Design: Degli Esposti Architetti, Eisenman Architects, AZstudio

This building is a 2A Continental Architectural Awards 2020 winner for the Europe category.

Location: Piano Pavia-Masera, Milan, Italy

Residenze Carlo Erba Milan building

Residenze Carlo Erba, Milano

For a triangular site included in the Piano Pavia-Masera (1909-1911), bounded by buildings built from the beginning of the 20th century to the Seventies, this project seeks to create a distinctly contemporary apartment building, while discussing both architecture ideas and the context, presenting itself as a current milestone in a genealogy of the Milanese house. First of all, this building solves the issue of the street relationship, without a construction along the boundaries of the block, like three exceptional precedents: the Ca’ Brütta, the Casa Rustici, and the Corso Italia Complex.

Residenze Carlo Erba Milan building

The S-form of the building was determined through a series of studies seen in diagrams that show how it meets both program and zoning requirements and also incorporates an early 20th-century classicist building on the site. This building becomes part of the residential complex, as well as being its formal entrance.

The public garden Ramelli to the west now ends in the curve of the new building’s west elevation. In addition, the open form of the building is based on the determination that any continuity of the construction along the boundaries of the block would have established an excessively small and dark courtyard, and views overlooking that space that would not have been effectively resolved.

Residenze Carlo Erba Milan building

Restricted by the height limit of the local regulations, the building is constituted of a series of horizontal bands stacked with slight offsets that create four different layers in the nine-story body. The first three floors constitute a base layer similar to ordinary urban palazzi with travertine cladding and punched window openings of similar size, with inset balconies. The fourth floor, or second layer, is a piano nobile which is set back from both the façade of the travertine base and the marble façade above, and its glazing contrasts with the stone surfaces.

The third layer, floors five and six, is articulated by enameled metal frames that create a horizontal band of golden rectangles running the length of the façade. The fourth and topmost layer, floors seven through nine, is not only a horizontal layer but, in its stepped profile and volumetric mass, is also a series of “urban villas” with large planting terraces.

Residenze Carlo Erba Milan building

In addition to the above-mentioned considerations regarding the relationship with the urban fabric and the stratification of the four layers of construction, the composition is the result of two further operations. The frames that characterize the fifth and sixth floors, and a giant order that embraces floors five to nine, are set forward of the actual west façade of the building.

In doing so, they provide space for balconies. On the east façade, the same shift excavates the mass of the building in a carved lattice. The second operation is that the whole ensemble of floors five to nine is slightly shifted off center, producing a dynamic effect and having each transversal section of the building be unique and all of them different from each other.

Residenze Carlo Erba Milan building

The structure of the building is mixed, in reinforced concrete for the load-bearing elements and metal for the frames from the fifth to the ninth floors. The foundation plate and underground waterproof retaining walls form a basin of reinforced concrete without solutions of continuity.

The load-bearing structure of the building (pillars, stairs-elevator bodies) is a reinforced concrete frame with solid floors, reducing their thickness. The structure of the metal frames on the fifth to ninth floors is in galvanized steel that is painted white, with a 500mm side square section. The heating and cooling system has radiant panels powered by heat pumps. There is a controlled mechanical ventilation and primary air intake system with an integrated dehumidification system.

Residenze Carlo Erba Milan building

The façades are clad in travertine slabs (from the ground up to and including the third floor), in white metal sheets (fourth floor (piano nobile) and kitchens on the fifth and sixth floors) and in Carrara marble slabs (from the fifth to the ninth floors). The travertine slabs of the façades of the listed building overlooking Piazza Carlo Erba have been polished and restored.

Residenze Carlo Erba Milan apartment building

The windows of the property units are in natural wood frames painted white, with the exception of the window frames of the façades of the listed building, which are painted dark gray. The windows of the common areas are in white aluminum metal frames. The original metal door for the main lobby entrance on Piazza Carlo Erba has been retained and restored.

Residenze Carlo Erba Milan apartment building

The common areas are covered with custom wood paneling and have suspended ceilings. The parquet floors of the units are in natural oak, with the exception of the tiled and grès-clad bathrooms. The building’s lighting is characterized by a particular study of how to enhance both the pre-existing façades of the listed building overlooking Piazza Carlo Erba, and the new body whose curvature is accompanied by LED lighting in the external suspended ceiling of the continuous terraces on the fourth floor.

Residenze Carlo Erba, Milano apartment interior

Residenze Carlo Erba Milan – Building Information

Architects names:
Degli Esposti Architetti
Eisenman Architects
AZstudio

Project name:
Residenze Carlo Erba

Location of building:
Milan, Italy

Design Period:
2009-2017

Construction Completion:
July 2019

Gross square footage:
19,700 sqmeters / 210,000 sqfeet above grond; 8,500 sqmeters/90,000 sqfeet underground.

Total construction cost:
40 million euro (40,000,000.00 euro)

Residenze Carlo Erba Milan apartment building

Client:
Pinerba s.r.l., a company of Morelli Group

General contractors:
Italiana Costruzioni (Rome): phase 2 and completion
CLE Cooperativa Lavoratori Edili (Bolzano): phase 1

Engineers:
Structural: Studio d’Ingegneria Associato Ardolino, Bolzano;
Mechanical and electrical: Sistema Group Engineering, Montichiari (BS)
(preliminary phase); A.T. Advanced Tecnologies, Rome (execution phase); Studio
MGM, Gallarate (execution phase)

Residenze Carlo Erba Milan apartment building

Photographers:
Maurizio Montagna
mauriziomontagna.com

Drone photos
Marco de Bigontina ESPERIENZA-DRONE
esperienza-drone.it

Other:
Supervision of construction:
Arch. Lorenzo Degli Esposti
Arch. Paolo Lazza
Arch. Stefano De Vita

Project surveillance:
Geom. Giorgio Marocchi – Sherpa Engineering, Mantova (Phase 1)
Geom. Tristano Barroccu, Milan (Phase 2)

Residenze Carlo Erba Milano building balcony

Residenze Carlo Erba Milan building images / information received 241120

2A Continental Architectural Awards 2020 – a Winner for Europe category

Location: Milano, Italy

Milan Architecture

Contemporary Architecture in Lombardy

Milan Architecture News

Casa Tersicore
Design: Degli Esposti Architetti
Casa Tersicore Milan building
photo courtesy of architects
Casa Tersicore Milan building

Milan Architecture Tours

New Milan Football Stadium Building
Architects: Populous
New Football Stadium in Milan: The Cathedral
image Courtesy architecture office
New Football Stadium: The Cathedral

MEET Digital Arts Center
Design: CRA-Carlo Ratti Associati and Italo Rota
MEET Milan Porta Venezia building
photograph : Michele Nastasi
MEET Digital Arts Center

Generali Tower
Design: Zaha Hadid Architects
Generali Tower Citylife in Milan
photo © Hufton + Crow
Generali Tower Building Milan

Milan Architecture

Italian Architecture

Milan Architects

Comments / photos for the Residenze Carlo Erba Milan building page welcome