Araucária Greenhouse, Campos do Jordão, Brazil, São Paulo Real Estate, South America Property Photos, Brazilian Architecture

Araucária Greenhouse in Campos do Jordão, SP

24 May 2022

Architect: Angá Arquitetura

Location: Campos do Jordão, São Paulo, Brazil, South America

Araucária Greenhouse Abernéssia São Paulo

Photos: Carolina Lacaz

Araucária Greenhouse, Brazil

the Araucária Greenhouse is situated on land that was bought by her great-grandparents, this house is where Carolina, one of the architects of Angá Arquitetura, spent all of her childhood holidays. She went for both summer and winter vacations with her brother and grandmother and stayed for the entire month. She has always loved working outdoors, being close to the farm animals – her passion since she was a little girl – and spending time with her family. Her grandmother and mother are plant lovers and her father enjoys jigsaw puzzles and good wine.

Araucária Greenhouse Abernéssia SP Araucária Greenhouse Abernéssia SP

Since college, she had dreamed of doing a project in this place where she grew up, so full of stories and memories – something that could bring together all the family’s hobbies. That’s how the idea of making a greenhouse came about! Among the araucaria trees, with animals around, a space to take care of the plants, play games and spend time with family.

Araucária Greenhouse Abernéssia Araucária Greenhouse SP

The simple shapes and volumes grant a certain sophistication while also being functional. The front part has a low stone wall and glass windows with iron frames. The back stone wall hides the open storage room behind the greenhouse, as well as serves as a background for the wooden bookcase. The black and white checkered floor looks fun while also working well with the humidity of the plants and being easy to clean.

Araucária Greenhouse Abernéssia SP Araucária Greenhouse Abernéssia SP

A table was placed in the center, supporting the work and handling of plants and also serving as a meeting space: moments of leisure and bringing the whole family together for a good chat accompanied by wine. A U-shaped counter and shelves surround the table and fill the space with pots and plants. The idea was that, sitting at the table, everyone would be surrounded by flowers.

What were the solutions?
Set among the araucaria trees, surrounded by the animals, the greenhouse was designed so that, in a single space, the family could take care of plants, play games and spend time together.

Araucária Greenhouse Abernéssia

The greenhouse has a simple volume. The front part has a low stone wall and glass windows with iron frames. The back stone wall hides the open storage room behind the greenhouse, as well as serves as a background for the wooden bookcase. The ceiling is mostly made of glass, with shingle tiles at the back, to protect the wooden bookcase and storage. On both sides of the greenhouse, stone containers with iron lids are used to store soil and fertilizer, as well as a compost bin. The materials were decided based on the existing house on the property: wood and stone. The stone and glass would also disappear into the landscape, which is full of vegetation.

The tiled floor, shelves and counter were designed to withstand the humidity of the plants. So that the space would not be impersonal and uninteresting, the floor was given a diagonal black and white design. In the background, a wooden bookcase completes the environment, making it more cozy and offering space to store and display objects and decorative pieces of the family.

Araucária Greenhouse Abernéssia

A table was placed in the center, serving as support for the work and handling of plants and, at the same time, becoming a meeting space: moments of leisure with puzzles and bringing the family together for a good chat accompanied by wine. A U-shaped counter and shelves surround the table and fill the space with pots and plants. The idea was that, sitting at the table, everyone would be surrounded by flowers.

Araucária Greenhouse Abernéssia São Paulo Araucária Greenhouse Abernéssia São Paulo

What was the brief?
Situated on land that was bought by her great-grandparents, this house is where Carolina, one of the architects of Angá Arquitetura, spent all of her childhood holidays. She went for both summer and winter vacations with her brother and grandmother and stayed for the entire month.

Araucária Greenhouse Abernéssia São Paulo

She has always loved working outdoors, being close to the farm animals – her passion since she was a little girl – and spending time with her family. Her grandmother and mother are plant lovers and her father enjoys jigsaw puzzles and good wine.

Since college, she had dreamed of doing a project in this place where she grew up, so full of stories and memories – something that could bring together all the family’s hobbies. That’s how the idea of making a greenhouse came about!

Araucária Greenhouse Abernéssia São Paulo

What were the key challenges?
To house different hobbies in a compact space that is both cozy and functional.

Araucária Greenhouse Abernéssia São Paulo 4

How did the environment and the landscape interfere in this project?
Environment and landscape guided the project. The surroundings are always a starting point for us and, in this case, as the land already had dense and beautiful vegetation, our choices were made in order to guarantee a construction with an aesthetic that was subtle to the landscape. We wanted the greenhouse to work alongside the house that already existed on the land, but also to become part of this natural environment, visually complementing the space and ensuring internal-external integration.

Araucária Greenhouse Abernéssia Araucária Greenhouse Abernéssia

Araucária Greenhouse in São Paulo Brazil – Building Information

Architecture: Angá Arquitetura – https://www.angaarquitetura.com.br/
Design team: Carolina Gurgel, Gabriela Panico and Camila Caiuby
Engineering: Abitante Engenharia e Arquitetura
Coatings: Concresteel (Floor), Shingle tile
Sawmill: Serralheria Pinheiro
Carpentry: Móveis de Campos
Pendant lamp: Forja Recicla
Furniture: Table (Depósito Santa Fé)
Area: 33 sq. meters
City: Campos do Jordão, São Paulo
Country: Brazil
Year: 2020

Araucária Greenhouse SP Araucária Greenhouse Abernéssia SP

Photographs: Carolina Lacaz

Araucária Greenhouse, Campos do Jordão São Paulo images / information received 240522

Location: Campos do Jordão, São Paulo, Brazil, São Paulo, SP, Brasil, South America

São Paulo Architecture

São Paulo Architectural Projects – selection of contemporary architectural designs:

São Paulo Architecture Designs – chronological list

São Paulo Architecture Walking Tours by e-architect

São Paulo Architects Offices

São Paulo Residences

Casa Neblina São Paulo Home, Itatiba’s Valley, SP
Design: FGMF Arquitetos
Casa Neblina São Paulo Residence
photo : Estevam Trabbold
Casa Neblina

OF House in Campinas
Design: Studio Otto Felix
Home in Campinas São Paulo
photo : Denilson Machado – MCA estudio
New House in Campinas

São Paulo Buildings

Planalto House, São Paulo, Brasil
Architect: Flavio Castro
Planalto house São Paulo
photograph : Nelson Kon
Planalto House

Casa Panamá
Design: Marcio Kogan Arquitetos
Casa Panamá

Casa 6
Design: Marcio Kogan Arquitetos
House 6

Casa dos Ipês
Design: studio mk27 – marcio kogan + lair reis
Casa dos Ipês São Paulo

Brazilian Building

Brazilian Architect

São Paulo Architect

Comments / photos for the Araucária Greenhouse, Abernéssia São Paulo design by Angá Arquitetura page welcome