The Plus Magnor Building by BIG, Norwegian Architecture Photos, Vestre AS Norway Factory Offices

The Plus Building by BIG in Norway

7 June 2022

Another amazing building design by BIG!

The Plus Building by BIG in Magnor

I love the discreet shoehorning of programme into a dense forest, the ‘stealth bomber’ of architecture – spied from above, but camouflaged from the ground. Yet the interior is typically playful and colourful – with memorable circular forms, dramatic staircases and vivid colours. The atrium windows are generous, and the spiral stair wrapping around a circular atrium forms a welcoming and strogn heart to the building.

Editor Adrian Welch, Architect

Architects: Bjarke Ingels Group – BIG

Location: Gaustadvegen, Magnor village, Eidskog Municipality, Innlandet county, eastern Norway

The Plus: Future Of Furniture And Fabrication Opens In The Forest Of Norway

The Plus Building by BIG in Magnor

Photos by Einar Aslaksen

The Plus Building by BIG in Gaustadvegen, Magnor, Norway

Norwegian furniture manufacturer Vestre and BIG celebrate the opening of THE PLUS – a new furniture factory, experience center, and 300-acre public park. The colorful manufacturing village is dedicated to the cleanest, carbon-neutral fabrication of urban furniture, leading the way for manufacturing facilities and high-efficiency production of the future.

The Plus Building by BIG in Norway

Norway’s single largest investment in furniture industry in decades, the 7,000 m2 production facility doubles as a public park for hiking and camping and aligns with the region’s mission to establish a green manufacturing hub outside of Oslo. Constructed in just 18 months, the building is made of local mass timber, low-carbon concrete, and recycled steel, and is set to become the first industrial building to achieve the highest environmental BREEAM Outstanding rating.

Vestre AS Norway design by BIG Architects

“The Plus will be the world’s most environmentally friendly furniture factory. Building The Plus is an important step in reaching this goal. By using cutting-edge technology and Scandinavian collaboration, we can produce faster and greener than ever. In that way we will ensure global competitiveness through our leadership in environmentally-conscious production.” Stefan Tjust, CEO of Vestre.

The Plus Building by BIG in Norway

The Plus is conceived as a radial array of four main production halls – a warehouse, color factory, wood factory, and the assembly – that connect at the center and generate the ‘plus’ shape at its intersection. The layout enables an efficient, flexible, and transparent workflow between the manufacturing units and the intuitive visitor experience. Like a flowchart, the entire interior is organized with the color of each machine overflowing to the floors. Exploring The Plus feels like moving through an archipelago of colorful islands where the experience and overview of the factory’s activities are unified.

Vestre Norway design by BIG Architects

“Together with Vestre, we have imagined a factory that puts the entire process of furniture-making on open display – at center stage. Rather than fearing industrial espionage, the factory wants to show and share their knowledge to help accelerate the global transition towards sustainable manufacturing. Constructed from locally-sourced timber and running on local hydropower, the beauty of The Plus is in the clarity of its organization.

Conceived as the intersection of a road and a production line, it forms a big plus shape that connects all aspects of manufacturing. The radical transparency invites visitors and hikers to enjoy the whole process of creation while providing Vestre’s team with the thrill of working in the middle of the forest. To us, The Plus is a crystal-clear example of Hedonistic Sustainability – showing us how our sustainable future will not only be better for the environment, but also more beautiful to work in and more fun to visit.” says Bjarke Ingels, Founding Partner and Creative Director, BIG.

The Plus Building by BIG in Magnor

The heart of The Plus draws visitors into the exhibition centers Vestre Energy and Clean Water Center where the public can learn about energy, water and circular design. A logistics office with direct connections to all four production halls allows Vestre’s team to process logistical traffic with maximum efficiency. The central hub wraps around a public, circular courtyard where the latest outdoor furniture collections are displayed and changed according to the changing seasons. The courtyard doubles as a panopticon for visitors and staff to fully experience the factory’s production processes.

The Plus Building by BIG in Magnor

Inside the factories, each wing has one alternating ceiling corner lifted to create inclined roofs that allow views into the production halls as well as the forest outside. Along the color and wood factory, the sloping roofs are extended to form a pathway for visitors and staff to hike up and down the building while observing the production processes inside. All four production units are built with 21 meter free-spanning, cross-laminated timber, creating flexible column free-spaces.

“Playfulness, democracy, and sustainability are at the heart of the Vestre brand and everything they do; our wooden, colorful factory in the middle of the Norwegian woods – surrounded by a 300,000m2 public forest park where the local community can come to experience the gigantic Vestre furniture pieces sprinkled throughout – lives and breathes this philosophy. Working with the ambitious and dedicated Vestre team has been the pleasure of a lifetime.” says David Zahle, Partner, BIG.

The Plus Building by BIG in Magnor

From all four sides of the buildings, visitors and staff will be invited to hike around the facility and end their walk on the green roof terrace. On the rooftop, 900 photovoltaic panels are placed and angled according to optimal solar efficiency while effective construction and materials methods, rainwater collection systems, heat and cooling systems, green roofs, electric vehicles and much else contribute to ca 90% lower energy demand than that of a conventional factory. An ADA-accessible ramp will allow wheelchairs and strollers to enjoy the serpentine path and the experience of being surrounded by pine trees on all sides.

Vestre AS Norway building spiral

Proving that production can be sustainable and profitable even in a high-cost country like Norway, The Plus – a hybrid of a transparent and open production facility, a public park, and a literal green landmark for the manufacturing industry – exemplifies how advancements in fabrication and manufacturing can help shape both the factories of the future, and the way we experience them.

Vestre AS Norway Factory Offices

The Plus Facts

 The Plus will generate 50% less greenhouse gas emissions than a conventional factory. The factory has an efficiency rating of A+ and the building will generate around 250,000 kWh of renewable energy per year. Vestre will use 100% electric vehicles for transportation.

The Plus Building by BIG in Norway for Vestre

 The Plus is set to become the first project of its kind in the world to achieve the very highest environmental BREEAM rating – the ‘Outstanding’ classification. An ‘Outstanding’ building is defined as an international innovator. In theory, less than 1 per cent of all new non-domestic buildings will achieve this extremely high level. There are currently no industrial projects in the Nordic region that are close to qualifying as Outstanding. Through this project, Vestre aims to prove that industrial projects can also be global innovators in the environmental field.

The Plus Building Norway by BIG for Vestre

 All materials are carefully chosen by their environmental impact, with the facade constructed from local timber, low-carbon concrete and recycled reinforcement steel.

Vestre AS Norway factory offices building by BIG in Norway

 Every aspect of the design is based on principles of renewable and clean energy to match Vestre AS eco-friendly production, such as ensuring a minimum of 50% lower greenhouse gas emissions than comparable factories.

Vestre AS Norway Factory Offices by BIG in Norway

The Plus Building by BIG in Magnor, Norway, Norway – Building Information

Name: The Plus
Type: Commercial
Size: 7,000 M2
Location: Gaustadvegen, Magnor, Norway
Client: Vestre AS

The Plus Building by BIG in Norway for Vestre

Collaborators: Bollinger+Grohmann (Local engineer), Gade & Mortensen (Acoustic consultant), Nordic Architects AS (BREEAM Certification), Asplan Viak (Ecologist), Erichsen og Horgen AS (Energy calculations), Norconsult (Building Physics consultant), Erichsen og Horgen AS (Mechanical engineer), Foyn Rådgivning (Electrical engineer), Fokus Rådgivning (Fire consultant), Multiconsult (Geotechnical consultant), Fokus Rådgivning (Project management and site administration), ØM Fjeld (Main contractor), Woodcon AS (CLT contractor), Reflex (Façade contractor), Hallås AS, Loe VVS Prosjekt AS, Norconsult AS, COWI AS, Fokus Råd AS, Melby Maskin AS, EMV Construction AS, YC RØR AS, Energima Prosjekt AS, Minel Elinstallasjon AS, Solcellespesialisten AS, TKS Heiser AS, Bygganalyse AS, Evotek AS.

The Plus Building by BIG in Norway for Vestre

Construction start date: August 2020
Opening date: June 3rd, 2022

The Plus Building by BIG in Norway for Vestre

Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Ole Elkjaer-Larsen
Project Leader: Viktoria Millentrup
Project Manager: Eva Seo-Andersen, Tommy Bjørnstrup

The Plus Building by BIG in Norway for Vestre

Team: Agnieszka Wardzinska, Ákos Márk Horváth, Ariana Szmedra, Cheng-Huang Lin, Claudia Bertolotti, Eduardo Javier Sosa Trevino, Eva Seo-Andersen, Ewa Zapiec, Filip Fot, Frederik Skou Jensen, Jenna Kaisa Hukkinen, Jonas Høgh Rask, Julia Novaes Tabet, Julien Bernard Jacques Picard, Julius Victor Schneevoigt, Ksenia Zhitomirskaya, Luca Pileri, Magni Waltersson, Nanna Gyldholm Møller, Neringa Jurkonyte, Ningnan Ye, Palita Tungjaroen, Rron Bexheti, Steen Kortbæk Svendsen, Thor Larsen-Lechuga, Tobias Hjortdal, Xingyue Huang, Zuzanna Eugenia Montwill
BIG Engineering: Andrea Hektor, Andrew Robert Coward, Duncan Horswill, Andreas Bak, Edward Durie, Bjarke Koch-Ørvad, Cecilie Søs Brandt-Olsen, Jesper Kanstrup Petersen, Sui King Yu, Tristan Robert Harvey, Miles Treacy, Kaoan Hengles De Lima
BIG Landscape: Giulia Frittoli , Ulla Hornsyld, Ariana Ribas, Marcel Götz, Anne Katrine Sandstrøm, Camille Inès Sophie Breuil
BIG Sustainability: Tore Banke, Alexander Matthias Jacobson, Frederic Lucien Engasser, Katrine Juul

Photos: Einar Aslaksen

The Plus Building by BIG in Norway for Vestre

BIG Architects

Previously on e-architect:

1 July 2020
The Plus Furniture Factory, Magnor
Architects: BIG
The Plus Furniture Factory Magnor Norway
image © Lucian R
The Plus Furniture Factory, Magnor

BIG-Bjarke Ingels Group Architects News

The Plus Building by BIG in Gaustadvegen, Magnor images / information received 070622 from Bjarke Ingels Group – BIG

Location: Gaustadvegen, Magnor, Norway, northern Europe

Norwegian Architecture

Contemporary Norwegian Buildings

Norwegian Building Designs – chronological list

Architecture Tours in Oslo by e-architect

Norwegian Architecture News

Oslo Science City, Oslo, Norway
Architects: Bjarke Ingels Group – BIG with a-lab
Oslo Science City Building by BIG, Norway
picture courtesy of architects office
Oslo Science City Building by BIG

Norwegian Architect

Norwegian Architecture – Selection

Holmen Industrial Area, Vesterålen, Nordland county, Northern Norway
Architects: Snøhetta
Holmen Industrial Area in Vesteralen Norway
photograph © Stephen Citrone
Holmen Industrial Area in North Norway

Floating Sauna, Tromsø Harbour, Troms county, Northern Norway
Design: Skapa Architects
Floating Sauna Tromso Harbour
photo : David Jensen
Floating Sauna

Oslo Buildings

Comments / photos for the The Plus Building by BIG in Gaustadvegen, Magnor page welcome