Valley Beth Shalom Community Center, California Building Development, US Architecture Images

Valley Beth Shalom Community Center in Encino

Feb 22, 2021

Valley Beth Shalom Community Center

Architects: Abramson Architects

Location: Encino, CA, USA

Valley Beth Shalom Community Center

Originally established in 1950, Valley Beth Shalom Community Center’s mission is to enrich the lives of their community while fostering personal growth. Mostly untouched since the 1980s, their campus needed a significant overhaul to accommodate the growing number of younger families joining their conservative Jewish community. The new Howard and Irene Community Center is a contemporary extension of their evolving campus.

Valley Beth Shalom Community Center

A nexus within Valley Beth Shalom’s dense urban campus, the Levine Center is a 16-hour-a-day space responding to their previously unmet religious, academic, and athletic needs. The facility provides a new indoor gymnasium and mezzanine level for yoga and other wellness activities. The voluminous space also transforms easily into an auditorium for performances or a sanctuary during high holidays.

Valley Beth Shalom Community Center

Key products used:
The exterior materials are rooted in two primary sources that are prevalent throughout the campus. Four-inch-tall concrete blocks recall the darker hues and proportion of existing multi-tonal brick facades found on the adjacent classroom buildings. A series of custom-designed 3-Dimensional fiber-reinforced polymer panels that clip onto the CMU wall are an abstraction of existing 3-D brick found on the campus. In addition to acting as a rain screen and improving the building’s thermal performance, the custom panels create a living façade showcasing the interplay of light and shadow.

Valley Beth Shalom Community Center

What were the key challenges for the Multipurpose Building?
Creating a large, daylit space that supports multiple uses while adhering to stringent California seismic codes was one of the most significant challenges. To accomplish this, the designer modeled a complex space frame system spanning the entire building volume. The triangulated members allow for a continuous clerestory around the perimeter of the building while maintaining the structural diaphragm. Triangular pop-up windows introduce additional lighting from the north thus mitigating glare.

Valley Beth Shalom Community Center

Valley Beth Shalom Community Center

To maintain the floating ceiling’s delicate appearance, the heating and air conditioning ductwork is integrated beneath the mezzanine level. Vents set into a Baltic birch-faced ledge provide the velocity needed to force air deep into space. Sliding glass storefront at the east and west facades allow for indoor/outdoor connections and create ample cross-ventilation. From the outside, the structure appears perched atop the concrete block wall. New landscaping and lighting activate the public realm along the long site wall.

Valley Beth Shalom Community Center

What were the key challenges for the Library?
The Rosen Library, located on the lower level of the Levine Community Center, immerses young readers in a series of playfully designed areas. In addition to sound-masking techniques used on the basketball court located on the next level above, acoustical baffling within the ceiling creates visual interest while eliminating any remaining acoustical intrusions such as the thump of basketballs or the shuffling of chairs.

Valley Beth Shalom Community Center

Valley Beth Shalom Community Center

Within the basement space, a sense of warmth comes from artificial lighting, color, and material. The layout takes inspiration from the hexagon, which is also the geometric origin of the Star of David. The space is designed for children of all ages and includes reading nooks, vibrant learning niche’s, and story-time alcoves. The furnishings are bright and child-oriented. Variations of soft seating and transformable book-shelving can move throughout the distinct areas depending on VBS’s needs.

Valley Beth Shalom Community Center

Valley Beth Shalom Community Center in Encino, CA – Building Information

Lead Designers: Abramson Architects

Project size: 72000 ft2
Completion date: 2020
Building levels: 2

Valley Beth Shalom Community Center

Photographer: Tom Bonner

Valley Beth Shalom Community Center, Encino images / information received 220221

Location: Los Angeles, Southern California, United States of America

Los Angeles Buildings

Contemporary Los Angeles Architecture

L.A. Architecture Designs – chronological list

Los Angeles Architecture Tours – architectural walks by e-architect

Los Angeles Architecture Designs

Los Angeles Houses

CHA:COL Architects is a Los Angeles-based architecture practice “championing design in every space, residential, educational, office and institutional. Principals Apurva Pande and Chinmaya Misra lead a well-knit team from their offices in Downtown Los Angeles.”

LA Residential Architecture

Mirror House, Beverly Hills
Architects: XTEN Architecture
MIRRORHOUSE Beverly Hills
photos : Art Gray
Mirror House in Beverly Hills

The Wave House Venice
Architect: Mario Romano
The Wave House
photograph : Brandon Arant
The Wave House, Venice

Contemporary LA Houses

More contemporary residences in the Los Angeles area:

Crossing Wall House Santa Barbara, California
Design: Mobile Office Architects
Crossing Wall House
photograph : Tyson Ellis
House in Santa Barbara

James Goldstein House in Beverly Hills
James Goldstein House in California
photo © Tom Ferguson Photography
James Goldstein House in Beverly Hills

New Californian Architecture

Los Angeles Architect Studios – design practice listings

Contemporary American Architecture

Comments / photos for the Valley Beth Shalom Community Center, Encino Architecture page welcome

Los Angeles