Sugar House Renovations, London Building Interior Project, London Real Estate Architecture Images

Sugar House in London

25 Nov 2020

Sugar House

Architects: Alter & Company

Location: London, UK

Sugar House is shaped like carved blocks of sugar, this family home is a full refurbishment and extension to a 1950’s London suburban house. This scheme places a large contemporary extension wrapping around the existing house over two-storeys.

Sugar House London

Relocating the staircase centrally to the house with staggered stepped living spaces surrounding the circulation allows for flow and visual connectivity. The built form has been expressed through a refined palette of materials; white stucco, polished white marble, oak and whitewashed complete scheme.

Sugar House London

Vertical strips of oak have been used to tighten the central staircase bringing warmth to the internal spaces. The facade is playful whilst being controlled, pushing apertures in with key feature seated windows being pulled out with extruded flush framed glazing.

Sugar House London Sugar House London

The Brief
The project brief was to renovate and extend the existing 1950’s post war house, capturing a natural Scandinavian feel and flow through out the property. The proposed design focused on reorganizing the existing house into a quad – central oak staircase with rooms socialising from the centre.

Sugar House London

Key products used
The main materials in the construction of the building external masonry and stucco white render, internal natural Scandinavian whites and greys with warm oak floors and walls.

The Key Challenges
The challenges of the project were centralizing circulation and dropping the rear of the building into the ground to make a large three-meter-high volume of space giving a greater scale to the main kitchen dining area. Technically this meant the building required a great deal of steel structure when removing existing cumbersome walls, and the coordination of steelwork v’s removal of ground mass in gaining height.

The Solutions
The solution was to introduce a centralized circulation, improving flow around and between spaces. The central core clads in a oak vertical battens gives a sense natural grounding. The next solution was to make the living spaces larger – dropping the rear of building into the ground turned the rear section of the house into a large three-meter-high volume of space giving a greater scale to the main kitchen, dining and living area.

Sugar House London

The Sustainability Features
The project incorporates sustainability – recycling material removed from the existing building, much of the roof finishes were reused.

Sugar House London

Sugar House in London – Building Information

Architects: Alter & Company

Project size: 240 sqm
Project Budget: £300000
Completion date: 2017

Sugar House London Sugar House London

Photography: Alter & Company

Sugar House, London information / images received 251120

Location: London, England, UK

London Building Designs

Contemporary London Architecture Designs

London Architectural Designs – chronological list

London Architecture Tours – tailored UK capital city walks by e-architect

London Architects Offices

London Architecture News

Victoria Station London

Earls Court Buildings

Earls Court Redevelopment
Design: Pilbrow & Partners
Earls Court Redevelopment

Kew Bridge Road Flats

Chelsea Barracks

Olympia Development, Earls Court

London Architecture

Comments / photos for the Sugar House, London page welcome