Queen Ingrid Hospital Greenland, Architect, Godthåbsfjorden Building, Design, Architecture, Project

Queen Ingrid Hospital, Greenland : Godthåb Building

Health Development in Northwest Europe design by C. F. Møller Architects, Denmark

3 Mar 2011

Queen Ingrid Hospital Greenland

Extension of Greenland’s national hospital, the Queen Ingrid Hospital, with a distinctive architecture

Design: C. F. Møller

Today, Greenland’s national hospital, the Queen Ingrid Hospital, will inaugurate a new health centre and national pharmacy – with a distinctive architecture inspired by the ice floes of Godthåbsfjord.

C. F. Møller, Architects is responsible for the extension and for the general plan for the whole project.

Queen Ingrid Hospital Greenland Godthåb building
photo : C. F. Møller, Architects

Danish text:

Dronning Ingrids Sygehus

Nye faciliteter til Grønlands landshospital Landshospitalet på Grønland, Dronning Ingrids Hospital, indvier i dag nyt sundhedscenter og nyt landsapotek – med en markant arkitektur inspireret af bl.a. isblokkene i Godthåbsfjorden. Byggeriet er første etape af en plan, der skal fremtidssikre hospitalet. Bag nybyggeriet – og den samlede generalplan – står Arkitektfirmaet C. F. Møller.

Patienter og personale på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk får nu og i de kommende år nye, bedre faciliteter – faciliteter, der forbedrer logistikken og giver mulighed for at integrere noget af det nyeste udstyr på området.

Queen Ingrid Hospital Greenland Godthåb building
photo : Peter Barfoed / C. F. Møller, Architects

Fremtidssikring af hospitalet Hospitalet, der varetager den specialiserede behandling for hele Grønland og samtidig er lokalsygehus for Nuuk, var med bygninger fra 1980’erne efterhånden blevet utidssvarende på flere punkter.

Arkitektfirmaet C. F. Møller fik til opgave at udarbejde en generalplan for om- og udbygning for at fremtidssikre hospitalet. Første etape omfatter det nye sundhedscenter, kaldet Dronning Ingrids Sundhedscenter, samt det nye landsapotek, der nu bliver indviet.

Programmet for indvielsen, med start kl. 17.00 i dag grønlandsk tid (dvs. kl. 21.00 dansk tid), byder på taler ved bl.a. Grønlands sundhedsminister Agathe Fontain og arkitekt og partner Klavs Hyttel, Arkitektfirmaet C. F. Møller.

Queen Ingrid Hospital Greenland Godthåb building
photo : C. F. Møller, Architects

Som en isblok

Nybyggeriet nærmest skruer sig op af terrænet som en isblok – og er også inspireret af naturen lige uden for hospitalets vinduer – isblokkene, de såkaldte isskosser, der flyder rundt i Godthåbsfjorden, og ikke mindst af Grønlands højeste fjeld, Sermitsiaq, der rejser sig bag byen.

Med både facader og tag klædt i kobber fremstår bygningen også som ét samlende hele – akkurat ligesom en isblok eller en fjeldtop.

Med sin iøjnefaldende, skulpturelle form henvender bygningen sig til byen og brugerne og markerer hospitalets nye hovedindgang – ligesom den fortæller om fornyelsen af hospitalet.

Queen Ingrid Hospital Greenland Godthåb building
photo : Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse, Greenland / C. F. Møller, Architects

Elementer fra iHospitalet

Anden etape i moderniseringen af Dronning Ingrids Hospital bliver bl.a. et nyt akutcenter og fem nye operationsstuer. Det er en eksisterende fløj, der er ved at blive ombygget og udvidet.

Her vil hospitalet bl.a. få mulighed for at integrere elementer fra iHospitalet, dvs. det interaktive hospital, fx kommunikation via trykfølsomme storskærme fra operationsstuerne til de andre personalegrupper for at optimere arbejdsgange og behandling.

Det nye sundhedscenter tilføjer 1500 m2 til Dronning Ingrids Hospital. Akutcentret og operationsafdelingen omfatter 1000 m2 nybygning og 2300 m2 ombygning.

Byggeriet er finansieret af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt af Selvstyrets egne midler.

Queen Ingrid Hospital Greenland images / information from C. F. Møller, Architects

C. F. Møller Architects

Location: Queen Ingrid Hospital Greenland

Greenland Architecture

Greenland Building Developments – chronological list

Another Greenland Building by Danish architects:

Greenland National Gallery of Art
BIG + TNT Nuuk + Ramboll Nuuk + Arkitekti
Greenland National Gallery of Art
image from BIG
Greenland National Gallery of Art

Hospital Buildings

Another Greenlandic Building by Scandinavian architects:

Katuaq – Grønlands Kulturhus, Nuuk, Greenland
Schmidt Hammer Lassen Architects
Katuaq Culture Centre
photo : Joachim Ladefoged
Grønlands Kulturhus Nuuk

Ilulissat Icefjord
Design: Dorte Mandrup Arkitekter
Icefjord Centre
image from architects
Ilulissat Icefjord – 22 Jun 2016

Greenland Architecture

Faroe Island Building

Icelandic Architecture

Hospital Architecture

Canadian Architecture

Comments / photos for the Queen Ingrid Hospital Greenland Building design by C. F. Møller Architects Denmark page welcome

Website: Visit Greenland