>

Bend Science Station Oregon State University-Cascades

Bend Science Station, Oregon State University, BSS Cascades campus, OSU architecture photos

Bend Science Station in Oregon

April 2, 2024

Architecture: Hennebery Eddy Architects

Location: Bend, Central Oregon, USA

Bend Science Station Oregon USA

Photos by Alan Brandt

Bend Science Station, USA

Bend Science Station (BSS) empowers young scientists by engaging them with the tools and technology needed to become problem solvers. The nonprofit’s new home is a light-flooded learning laboratory on the Oregon State University-Cascades (OSU) campus providing state-of-the-art facilities for STEM education, research, and teacher training serving K-12 students and teachers of Central Oregon.

Bend Science Station Oregon USA

Design for integration & Design for Discovery: The Science Station is integrated into the broader context of the high desert and the immediate context of the new OSU-Cascades campus in form and materiality. Marrying function and aesthetics, the building is figuratively and literally a simple machine for learning. The design fuses experiential learning and architecture, seen in the demonstration tower, outdoor classroom, and visible sustainable design features.

Bend Science Station Oregon

Bend Science Station Oregon

The design team drew on prior experience designing for the unique high-desert climate of Central Oregon. The building soffits and protected exterior walls are clad with cedar siding; a standing seam metal shell is extruded down the outermost walls, reinforcing the simple massing while protecting the recessed cedar from weathering at the west, south, and east building frontages where the building receives the most sun.

Bend Science Station Oregon

Bend Science Station Oregon

The 3,750-square-foot shed-roofed building, sited on the campus’ public threshold, puts science education on display. Its south orientation captures the sun, and the ramp-like form slopes up from the community toward the university. The north façade is scaled to relate to the larger campus buildings and campus green. A planar wood ceiling spans to exterior sots, while expansive glazing and high ceilings reflect the building form. Open, airy labs flooded with natural light accommodate an array of experiments, activities, and student groups. A generous sheltered porch provides protected waiting space and an inviting, warm presence on the campus, planting the seed that a future in science is accessible and attainable.

Bend Science Station Oregon

Design for Equitable Communities: BSS and OSU share the goal of providing young students from diverse socioeconomic backgrounds early exposure to a university campus and learning environment. BSS began accepting classes at its new home in fall 2018 and serves 7,000 students and 200 teachers from nearly 40 schools across Deschutes County annually. The new building embodies the non-profit’s mission of empowering students to make discoveries not possible in the regular classroom by engaging with tools, technology, and the freedom to ask and answer their own questions.

Bend Science Station USA

Bend Science Station USA

Design for Energy: The building is enrolled in the Path to Net Zero program through the Energy Trust of Oregon and is designed to generate approximately 15% more energy than it consumes. On-site renewable energy (rooftop solar panels) and energy-use reductions help realize the ambitious goals.

Bend Science Station USA

Passive measures including building form and orientation, limited openings to the east and west, natural ventilation, efficient systems and controls, and the absence of fossil fuel combustion contribute to low energy use. Low-flow plumbing fixtures and native landscaping minimize on-site water use. Native landscaping was salvaged and stored for re-planting upon completion of the building. Life cycle cost analysis and receiving nearly $10,000 in incentives aligned the program and budget goals.

Bend Science Station USA

Bend Science Station USA

Bend Science Station in Oregon, USA – Building Information

Architecture: Hennebery Eddy Architects – https://www.henneberyeddy.com/
Hennebery Eddy design team
Tim Eddy, Principal-in-Charge
Dan Petrescu, Project Manager
Doug Reimer, Project Architect
Michael Scott, Project Team

Bend Science Station Oregon USA

Project team
Architecture and Interiors: Hennebery Eddy Architects
Contractor: CS Construction
Civil Engineer: DOWL | Bend
Structural Engineer: Walker Structural Engineer
Mechanical Engineer: Interface Engineering, Inc.
Electrical Engineer: Interface Engineering
Geotechnical Engineer:
Landscape: Walker Macy
Acoustical Engineer: Acoustic Design Studio, Inc.

Bend Science Station Oregon USA

Photography: Alan Brandt

Bend Science Station, Oregon State University-Cascades (OSU) campus information / images received 020424

Location: Bend, Oregon, United States of America

Oregon Building Designs

Contemporary Oregon Architecture

Oregon Architecture

Arvin Residence, Hood River
Architects: Paul McKean Architecture
Arvin Residence on Hood River Oregon
photo : Paul McKean
New Residence on Hood River

Rangers Ridge House, Portland
Design: Giulietti / Schouten Architects
Rangers Ridge House in Portland
photo : David Papazian
New Home in Portland

Panavista Hill House, West Hills, Portland
Design: Steelhead Architecture
Panavista Hill House in Portland
photo : Josh Partee
House in Portland

American Houses

Neal Creek House, Hood River, Oregon
Design: Paul McKean Architecture
Oregon House in Hood River
photo : Stephen Tamiesie
Oregon House in Hood River

New American Architecture

American Architects Studios

Original Restaurant Portland

Comments / photos for the Bend Science Station, Oregon, USA building design by Hennebery Eddy Architects page welcome