Aldo Beach House, Washington Water Front House, WA Home Project, US Architecture Photos

Aldo Beach House on Hood Canal in Washington

Nov 10, 2020

Aldo Beach House

Design: Wittman Estes

Location: Hood Canal, Washington State, USA

Aldo Beach House Hood Canal

Aldo Beach House transforms a 1940s beach house into a new multi-generational home—doubling the livable area while lightly touching the delicate ecology of the waterfront.

Aldo Beach House Hood Canal

Two shifting wings hover over the hillside and beach supported by thin steel columns and pin piles. Located on the eastern shore of Hood Canal near the Bangor submarine base, the new beach house includes the original two-bedroom structure for an expanded program of two new bedrooms, two bathrooms, and flex space. The design consists of three distinct parts: the original footprint, and the two projecting wings: the first a south ground floor addition, and the second an upper-level master suite to the north.

Aldo Beach House Hood Canal Aldo Beach House Hood Canal

Solving the Regional Problem of Building on a Fragile Shoreline
The house represents a regional northwest problem of building on fragile shoreline. “Due to the complex constraints of the shoreline exemption, we kept to the existing footprint, expanding the house only from the existing structure,” says Matt Wittman, Principal at Wittman Estes. “As a result, all new square footage is supported by compact pier foundations on pin piles.”

Aldo Beach House Hood Canal

Native plantings and drought tolerant species were brought in to mitigate site disturbance and increase the ecological function of the site. The architects wanted the site preservation to extend beyond the footprint and into the materials of the building itself. Local cedar, quintessential to a northwest house, wears naturally with the wet and dry seasons. Stainless steel and concrete provide a maritime accent to the wood materials. Through the use of naturally weathering materials, the life of the building was extended while allowing ease of maintenance for the users.

Aldo Beach House Hood Canal Aldo Beach House Hood Canal

A Place for Relatives, Neighbors, and Friends
The clients, both grandparents and retirees, wanted a place of retreat and welcome. “Like many northwest families, that meant designing various indoor and outdoor spaces for their children, future grandchildren, neighbors, and friends,” says Wittman. The new wings of the house create a layering of community and privacy through guest bedrooms for friends, a bunk room and play area for kids, and an outdoor kitchen and deck for communal meals with neighbors. Two additions extend out of the original structure to meet this need – shaping shared spaces alongside rooms for reflection and privacy. Two decks seamlessly elongate the use of the adjacent spaces for encouraging late-night conversations next to an outdoor kitchen.

Aldo Beach House Hood Canal

The original structure interplays throughout. Reclaimed pine flooring draws the Olympic forest to the interior. The existing brick chimneys blend into this palette, evoking timelessness and strength, representing the unique transformation of the house. The adaptive reuse of the Aldo Beach House sought a careful integration of the familiar with the modern, bringing the old and new together on the shoreline of Hood Canal.

Before:
Aldo Beach House Hood Canal

Aldo Beach House, Hood Canal Washington State – Building Information

Architecture: Wittman Estes
Project Team
Design Team: Matt Wittman AIA LEED AP, Jody Estes, Ashton Wesley
Structural Engineer: J Welch Engineering LLC
Builder: Jack Colgrove Construction

Finish Materials
– Fir windows by Lindal – Master Bedroom
– Windsor wood clad windows
– Tight Knot cedar siding stained black
– Blackened steel exterior siding
– Steel columns on pin piles
– Cedar Soffits with clear finish
– Cedar Slat Wall stained black
– Frank Lumber the Door Store – Custom Entry Door
– Reclaimed pine flooring
– Interior cabinets painted white
– Existing brick chimney in bedroom
– Steel rainchain

Furnishings
-Saarinen Executive Armless chair
-Chaise lounges from IKEA

Landscape materials
– Thermory Decking
– AGS Stainless Steel Railing – Outdoor Decks
– BlueStone Pavers with Raw Steel Frame – At Entry
– Concrete Retaining Wall
– Native Vine Maple ‘Acer Cercinatum’

Aldo Beach House Hood Canal

Aldo Beach House Fast Facts
Located on the eastern shore of Hood Canal near the Bangor submarine base.

The new beach house includes the original two-bedroom structure for an expanded program of two new bedrooms, two bathrooms, and flex space.

The original cabin was built in the 1940s and added

Due to the complex constraints of the shoreline exemption, the architects kept to the existing footprint, expanding the house only from the existing structure.

The new wings of the house create a layering of community and privacy through guest bedrooms for friends, a bunk room and play area for kids, and an outdoor kitchen and deck for communal meals with neighbors.

Aldo Beach House Hood Canal Aldo Beach House Hood Canal

Photography: Andrew Pogue

Aldo Beach House, Hood Canal images / information received 101120

Location: Hood Canal, Washington State, USA

Washington Architecture

Washington Architecture

Washington Architectural Projects

Everett Grand Avenue Pedestrian Bridge, Everett
Design: LMN Architects
Everett Grand Avenue Pedestrian Bridge
image Courtesy LMN Architects
Construction Photography Credit: Adam Hunter/LMN Architects
Everett Grand Avenue Pedestrian Bridge

Bailer Hill Residence, Friday Harbor, Washington, USA
Architects: Prentiss + Balance + Wickline
Bailer Hill Residence in Friday Harbor
photography : Eirik Johnson
Residence at Friday Harbor

American Architecture Links – chronological list

North Bay House, San Juan Island, Washington, USA
North Bay House
photograph : Jay Goodrich
House on San Juan Island

Winery Building in Washington

Washington State University Visitor Center

American Architecture

American Architects

Comments / photos for the Aldo Beach House, Hood Canal – page welcome

Website: Washington