Lee Valley Ice Centre London building

Lee Valley Ice Centre building London, Olympic size ice rinks, Waltham Forest sports facility images, LVRPA news

Lee Valley Ice Centre London

15 + 14 June 2023

Architect: FaulknerBrowns Architects ; Landscape Design: LDA Design

Lee Valley Ice Centre opening

Location: Waltham Forest, Lee Valley, east London, southeast England, UK

Lee Valley Ice Centre London building

photo courtesy of LDA Design

Lee Valley Ice Centre opening London News

Lee Valley Regional Park Authority is opening a new Lee Valley Ice Centre (LVIC) in Waltham Forest, east London on 17 June following a £30m project to create two Olympic-sized ice rinks, a gym, studios, café, and community space on the site of its old single rink venue. LDA Design is responsible for the £1.5m landscape transformation to help realise the ecological potential as part of the wider Lee Valley Regional Park.

Lee Valley Ice Centre London building

The site is adjacent to the River Lea. Former amenity grasslands are now native wildflower meadows. One hundred and fifty-three native trees have been planted including yew, hazel, alder, willow, and lime, plus 28 Black Poplars from cuttings harvested locally. Black poplars were once used to mark field boundaries on floodplains such as Walthamstow Marshes.

Lee Valley Ice Centre London building

The landscape along the northern edge of the site has been designed to create a green corridor to allow numerous species of invertebrates, amphibians, reptiles, and small mammals to safely connect between the woodland areas to the east and west of the site. Bird and bat boxes, insect hotels and hedgehog shelters have been installed within the woodland.

A large former overflow car park to the east of the Centre and adjacent to Lea Bridge Road has been replaced with native species of trees, shrubs, and wildflower meadow, to create and expand key habitat types and enrich local biodiversity.

Lee Valley Ice Centre London building

Lee Valley Ice Centre aims to be the most sustainable ice centre in the UK. Ice melt water will be treated and used to help new plants establish and to create biodiverse rich ponds. Along with rainwater from the roof and improvements to nearby watercourses, ice melt water will help transform a near stagnant nearby pond, Oxbow Lake, into free flowing and oxygenated water.

The sustainable drainage system includes the introduction of generous bioswales planted with native trees, shrubs, and perennials suitable for wet and dry conditions.

Lee Valley Ice Centre London building

Each side of LVIC is designed to support nature and create microclimates for lichens and mosses. Stone filled gabion baskets front the building, incorporating bat boxes and supporting insects and small birds. Native climbers will feed butterflies and bees. Berry-laden ivy provides for birds in autumn. Swift boxes have been installed in the Ice Centre’s eastern elevation. Nectar-rich honeysuckle will attract night-flying insects, to feed a native bat population. Two large bespoke design bicycle shelters are topped by native biodiverse green roofs and insect hotels on each of the ends.

Lee Valley Ice Centre London building

Dan Buck, Corporate Director, Lee Valley Regional Park Authority comments, “This entire project has had sustainability at its heart right from the very beginning. We wanted to make huge improvements to the area around the Lee Valley Ice Centre and connect it with the wider landscape of the park. The whole project has a host of positive impacts – an important one is the fabulous context in which the building sits. We hope the evolving landscape and public realm will feel an important part of the visitor experience right from the start.”

Lee Valley Ice Centre London building

Neil Mattinson, a director at LDA Design and project director for LVIC, says that the entire landscape design was pointed at enhancing the health and variety of ecosystems, drawing on research and local knowledge. “The landscape and ecological enhancements provide an opportunity for the recolonisation of typical marshland species, reconnecting us to the history of the place which a few hundred years ago used to be part of Broad Marshes.”

Lee Valley Ice Centre UK – Building Information

Client: Lee Valley Regional Park Authority
Architects: FaulknerBrowns Architects
Project Manager: Wrenbridge Sport
Structural and Civil Engineering: Enginuity
MEP Engineering: Max Fordham
Landscape Architects: LDA Design
Specialist Refrigeration Consultants: Ice Tech UK

FaulknerBrowns Architects / LDA Design

Lee Valley Ice Centre building images / information received 140623 from LDA Design

Previously on e-architect:

10 Nov 2020

Lee Valley Ice Centre London News

Design: FaulknerBrowns, architects

Location: Lee Valley, south east England, UK

Lee Valley Ice Centre London

Plans by FaulknerBrowns for twin-pad Lee Valley Ice Centre approved

Lee Valley Ice Centre London building

Lee Valley Ice Centre London

Ground floor plan layout:
Lee Valley Ice Centre London ground floor plan

First floor plan layout:
Lee Valley Ice Centre London first floor plan

Location: Lee Valley, Broxbourne, Hertfordshire, southeast England, United Kingdom – in east London

Lee Valley Buildings

Lee Valley White Water Centre
Design: FaulknerBrowns, architects
White Water Canoe Centre, Lee Valley London timber facade
photograph © Keepclicking
Lee Valley White Water Canoe Centre

Lee Valley White Water Centre

Lower Lee valley London

London Buildings

Contemporary London Building Designs

London Architecture Links – chronological list

London Architecture Tours by e-architect

London Architects Offices

Lightroom venue with David Hockney exhibition, 12 Lewis Cubitt Square, N1C 4DY, UK
Design: HaworthTompkins
Lightroom London King’s Cross
photo : Philip Vile
Lightroom London King’s Cross

V&A East Storehouse, Queen Elizabeth Olympic Park, Stratford, Borough of Newham, East London
V&A East Storehouse Building, Stratford
image © Diller Scofidio + Renfro. Image courtesy of Victoria and Albert Museum, Londonn
V&A East Storehouse Building, Stratford

Blue Fin Building
Blue Fin Building Bankside workspace, London architecture news
image courtesy of architects practice
Blue Fin Building Bankside workspace

London Architecture

London Olympic Buildings

London Olympics Velodrome

Aquatics Centre London

Comments / photos for the Lee Valley Ice Centre London building Architecture design by FaulknerBrowns Architects + LDA Design page welcome