Culverden Road House, Balham Building Extension, South London Real Estate, English Architecture Images

Culverden Road House in Balham

6 Jun 2022

Design: Ciarcelluti Mathers Architecture Ltd

Location: Culverden Road, Balham, Borough of Wandsworth, South London, England, UK

Culverden Road House Balham South London

Photos: French + Tye

Culverden Road House, London

The cantilevered garden room at Culverden Road House replaces an outdated, inefficient conservatory that had occupied the prime position at the rear of a detached property in Balham. A Victorian house within the Culverden Road Conservation area, the rear garden has views and direct access to Tooting Bec Common.

Culverden Road House Balham London

The clients were opposed to adding a rational glass box and sought a unique solution to improve daylight, the relationship with the garden, and the internal connections between rooms.

Culverden Road House South London

The relationship between the original building and the context was carefully considered. To establish a strong relationship to nature, we decided to cantilever the garden room, projecting it out and over the garden. The form is a unique response to the existing site, resulting from structural alignments with the original building and is a contemporary reinterpretation of angled lines of the original conservatory. Enlarged internal structural openings connect the kitchen and the hallway with the garden, improving the flow and making the house’s interior brighter and more spacious. To eliminate a one-meter level difference within the first-floor bedroom suite, the floor and roof were rebuilt to raise the en-suite.

Culverden Road House Balham South London

The new extension is zinc clad with extensive glazing to prioritise light and view. Its honest contemporary language exemplifies how new architecture can harmonise with a historical building without compromising its identity.

One of the project requirements was to make an energy-efficient garden room. We designed a well-insulated solid roof instead of glass to minimise heat loss and solar heat gain. Cantifix thermal glass technology, used for the doors and windows, maximises natural light penetration whilst filtering the wavelength generating heat, preventing the space from overheating during the warmest months.

Culverden Road House Balham London

More than 70% of the glass surface of the garden room is operable. It mainly helps during the warmest months of the year to prevent overheating, and it also generates great cross-ventilation throughout the house if the interior doors are left open.

We completed the design in 2014 and 2015 before structural investigations identified the need for significant below-ground structural consolidation. The project was put on hold while the clients organised additional funding, reactivating it in 2018. Construction continued through the pandemic and was completed in September 2020.

Culverden Road House South London Culverden Road House South London

What were the solutions?
To establish a strong relationship to nature, we decided to cantilever the garden room, projecting it out and over the garden. The form is a unique response to the existing site, resulting from structural alignments with the original building and is a contemporary reinterpretation of angled lines of the original conservatory. Enlarged internal structural openings connect the kitchen and the hallway with the garden, improving the flow and making the house’s interior brighter and more spacious

Culverden Road House Balham South London Culverden Road House South London

What was the brief?
The clients wanted a new garden room replaces an outdated, inefficient conservatory that had occupied the prime position at the rear of a detached property in Balham. The clients were opposed to adding a rational glass box and sought a unique solution to improve daylight, the relationship with the garden, and the internal connections between rooms.

What were the key challenges?
The biggest challenge was to relate the original building and garden at a lower level and to connect the new room with the rest of the house. The clients wanted a modern language, but also a unique response to the brief and context.

Key products used:
Zinc cladding, Solar coated Low Iron glass by Saint Gobain, Bespoke metal frame Schuco System (design by Cantifix), Natural Wood Floor,

Who are the clients and what’s interesting about them?
The clients are a couple approaching the retirement. They wanted a house to enjoy for the foreseeable future where to gather with family. and friends, maximise the comfort and the potential of the great location close to the common

How is the project unique?
It has a sculptural form with a triangulated folded zinc roof, The design is a unique response determined by the existing building and context. The site challenges were turned into an opportunity to design something different.

Culverden Road House Balham London Culverden Road House Balham South London

What building methods were used?
partially cantilevered concrete slab, Steel and timber structure, zinc cladding, and glass wall system.

What are the sustainability features?
One of the project requirements was to make an energy-efficient garden room. We designed a well-insulated solid roof instead of glass to minimise heat loss and solar heat gain. Cantifix thermal glass technology, used for the doors and windows, maximises natural light penetration whilst filtering the wavelength generating heat, preventing the space from overheating during the warmest months.

Culverden Road House Balham London Culverden Road House Balham London

Culverden Road House in Balham, South London – Building Information

Architects: Ciarcelluti Mathers Architecture Ltd – https://www.studiocma.co.uk/

Structural Engineer: Milk
Glass Design: Cantifix

Project size: 70 sqm
Site size: 600 sqm
Completion date: 2020
Building levels: 2

Culverden Road House Balham South London

Photography: French + Tye

Culverden Road House, Balham South images / information received 060622

Location: Culverden Road, Balham, South London, England, UK

Balham Houses

New Balham Home Designs

The Picture House
Design: NOTO Architects Limited
The Picture House South London
photo : French + Tye
Balham House Extension

London Houses

London Property

New South London Properties

Walters Way, Lewisham, South London
Design: MAP Architecture
Walters Way House Lewisham
photo : Taran Wilkhu
Walters Way House, Lewisham

Cloistered House, Chelsea, south west London
Design: Turner Architects
Cloistered House London
photograph © Adam Scott Images
Chelsea Georgian terraced house

Benbow Yard Home, Southwark, South London
Design: FORMstudio Architects
Benbow Yard Home in Southwark, South London
photograph © Bruce Hemming
Contemporary Home in Southwark

New London Property Designs

House + House, North West London conservation area
Design: Robert Hirschfield Architects
House + House North West London property
photo : Leigh Simpson
House + House, North West London

Wooden Roof
Design: Tsuruta Architects
Wooden Roof design by Tsuruta Architects England UK
photo © Ståle Eriksen
Wooden Roof by Tsuruta Architects

London Architecture

London Architecture Design – chronological list

London Architecture Walking Tours

London Architect

New Hospitality Hub in Croydon, 585-603 London Rd, Croydon, South London
585-603 London Road Hospitality Hub, Croydon
image © Dexter Moren Associates, architects
585-603 London Road Hospitality Hub

Comments / photos for the Culverden Road House, Balham South London designed by Ciarcelluti Mathers Architecture Ltd page welcome