Carlsberg Central Office, Valby Building Project, Danish Work Place Building, Copenhagen Architecture Images

Carlsberg Central Office in Valby

HQ Building Project in Copenhagen, Sjælland, Denmark design by C.F. Møller Architects

Updated 4 Feb 2021 + 4 Dec 2018

Carlsberg Central Office, Valby

Design: C.F. Møller Architects

Location: Valby, Copenhagen, Denmark

Carlsberg Central Office Cph

The new Carlsberg Central Office sets the framework for a modern and dy-namic workplace, with a building that supports identity, knowledge sharing, and inno-vation. This is emphasized with a large open atrium that binds the entire company together in one unified working community, integrated with the connecting the past with the future.

Carlsberg Central Office Cph

Carlsberg’s central office is located in Carlsberg’s historic area of Valby Bakke in Copen-hagen and appears harmonious in its interaction with its surroundings. The challenge has been to adapt a larger, modern office building with precision and sensitivity in a historic, urban and scenic location and, at the same time, give the building the aes-thetic quality that characterizes Carlsberg as a company.

Carlsberg Central Office Cph Carlsberg Central Office Cph

Knowledge sharing and innovation
The building consists of three wings, which unite in an atrium, the building’s central space, which opens onto Carl Jacobsen’s Garden overlooking Carlsberg City, where the long history of Carlsberg as a brewery business began and where it is still unfolding.

Carlsberg Central Office Cph

The atrium connects all the floors of the building, and around the atrium on each floor, there is a communal area where the company’s employees can meet. In this way, the atrium gathers all the office sections, both vertically and horizontally, and all the de-partments are experienced as one single working community, reinforcing collaboration, knowledge sharing and innovation.

Carlsberg Central Office Cph

One of the building’s three wings forms a bridge over one of the neighbourhood’s main access roads, J. C. Jacobsen’s Gade, creating a modern gateway similar to the famous classical ones that characterize the Carlsberg City, while the other two wings embrace Carl Jacobsen’s historic garden and villa. The garden, which has so far been closed to the public will open to the public in 2021as part of creating the new central office.

Carlsberg Central Office Cph

Open and inviting interior
The main entrance and reception are located on the ground floor adjacent to the atri-um. This welcoming space appears open and inviting to both visitors and passersby, with a great view to the garden from the inside and into the building from the outside.

Carlsberg Central Office Cph

A large staircase with steps furnished with seating pads, in the atrium and adjacent to the entrance space, invites to sitting down for short breaks, informal meetings and social inter-action between staff and guests. Meeting rooms and workstations that can be used as on-the-fly workplaces as well as a bar and café are also found on the ground floor. The canteen is in the south wing, which includes a large outdoor terrace facing Carl Jacobsen’s Garden.

Carlsberg Central Office Cph

By shaping the building in a faceted and angled way, the employees are given multiple workplace opportunities with varied views and spatial contexts, including glass meeting rooms. Several “touch-down” temporary workstations are placed in the building. They are found along the edge of the atrium and on two transverse bridges in the wing that forms a bridge over J.C. Jacobsen’s Gade. Small furniture groups create areas for infor-mal meet-ings, temporary work and coffee breaks. A wide use of lockers supports new and dynamic ways of working with flexible seating for the employees depending on the work to be done.

Carlsberg Central Office Cph Carlsberg Central Office Cph

Adapted to the surroundings
The façade consists of large glass sections that are rhythmically divided by vertical copper-plated slats. The copper leads the mind back to the old brewery tanks and re-fers to the many beautiful copper details on the historic buildings of the Carlsberg City District.

Carlsberg Central Office Cph

The building is adapted to the historic surroundings and the scale of the site by taper-ing the height down and designing the façade with recesses towards the surrounding smaller hous-es and Carl Jacobsen’s villa. The result is a building that gently fits and stands in beautiful harmony with its surroundings.

Carlsberg Central Office Cph

The building is adapted into its green surroundings with a special focus on Carl Jacob-sen’s garden. The recesses of the façade follow the topography of the site, emphasiz-ing the building’s relation to the landscape’s wavy lines, while the building’s terraced roof is a continuation of the sloping terrain. At the same time, the building’s green roof creates a smooth transition from building to landscape.

Carlsberg Central Office Cph

Past and future in the landscape
The Carlsberg brewery was historically placed in Valby due the presence of a spring as a steady water supply for the beer brewing. This spring has now been reinterpreted to underline its historic value, into a water feature called ‘Kilden’ (The Spring).

Carlsberg Central Office Cph

The Spring gently marks the meeting between the central office’s close by private are-as and the listed garden to serve as a natural and recreational separation. This trans-forms the garden into a public recreational space in the Carlsberg City District and brings Carlsberg into a new era, with a higher degree of openness towards the public, where climate adaptation and accessibility are intertwined with the cultural heritage of the place.

Carlsberg Central Office Cph

Interpretations of water
The Spring consists of three connected interpretations of water: A mirror basin with waterlilies, next to a stylized interpretation of a stream. This is connected to a cascade, the height of one floor, and ends in a raised basin and a lake with Iris and water grass-es. With climate adaptation and history as design drivers, all rainwater from roofs and surfaces are collected and handled locally. The collected rainwater is used recreational-ly in the garden’s sculptural water cascade. Excess surface water is stored in a buried rainwater reservoir.

Carlsberg Central Office Cph

Between The Spring and the listed neoclassical villa, a varied, lush planting belt with perennials, grasses, and smaller bushes is placed as a reinterpretation of the former romantic garden that once formed the garden’s western boundary.

Carlsberg Central Office Cph

Durable and sustainable
The building is built in durable materials with a long lifespan and requires minimal maintenance. Bamboo floors have been laid in a herringbone pattern on all office floors. Bamboo is sustainable by being a fast-growing grass species and hard-wearing when used as a building component. The facades consist of 50% recycled copper and interior surfaces are mainly either untreated (without paint maintenance) or wood cladding with micro-perforations.

Carlsberg Central Office Cph

There are solar cells placed on the roof and low-energy ventilation systems with heat recovery, solar shading inside and outside the facades, as well as water-saving fixtures and toilets. The indoor climate is based on good daylight and optical indoor climate, a strong acoustic solution, healthy air exchange with filtered, fresh air, and several op-tions for con-trolling heat and glare via screens and curtains. The water feature, in combination with the building’s green roofs, handles storm water during rain showers.

Carlsberg Central Office Cph

Photography: Adam Mørk

Carlsberg Central Office, Copenhagen

The Carlsberg Group’s new central office provides the framework for a modern and dynamic workplace, where the intention has been to design a building that creates identity, knowledge sharing and innovation.

At the same time it has been important that the building stands in harmony with its surroundings and has the aesthetic quality that characterises Carlsberg as a company.

Carlsberg Central Office in Valby

The building is located in the northwest corner of Carlsberg Byen, in Copenhagen, where one of the three wings of the building forms a bridge over one of the quarter’s main access routes, J. C. Jacobsens Gade, while the other two wings embrace Carl Jacobsen’s historic garden and villa.

The building’s central space, the atrium, opens onto Carl Jacobsen’s Garden overlooking Carlsberg Byen, where the long history of Carlsberg as a brewery business began and where it is still unfolding. The ground floor is open to customers and business partners, and with the atrium serving as a welcoming space, it is inviting and open to its surroundings.

The atrium penetrates all the floors of the building, and around the atrium on each floor, there is a communal area where the company’s employees can meet. In this way, the atrium gathers all the office sections, both vertically and horizontally, so that all the departments are experienced as one single working community, reinforcing collaboration, knowledge sharing and innovation.

Carlsberg Central Office in Valby

The façade consists of large glass panels, that are rhythmically divided by vertical copper-covered slats. The copper makes one think back to the old copper brew kettles and at the same time references the fine copper detailing on many of the historic buildings in Carlsberg Byen.

The building is adapted to the historical surroundings and the scale of the site, by tapering the height down towards the smaller surrounding houses and Carl Jacobsen’s Villa, and by designing the façade with recesses. The result is a building that gently fits and stands in beautiful harmony with its surroundings.

The building is a sustainable construction with durable solutions, built in natural materials with a long lifespan. The façade slats, for example, are coated with recycled copper and the building is built according to Copenhagen Municipality’s 2020 building class.

Carlsberg Central Office in Valby

Carlsberg Central Office Valby – Building Information

Client: Carlsberg A/S
Address: Valby, København, Denmark
Size: 23200 sqm (15.500 sqm offices, 7.700 sqm basement and parking)
Year: 2007-
Competition: 1st prize in architectural competition. 2008

Team
Client consultant: EKJ Rådgivende Ingeniører
Construction: Aarsleff
Engineering: Niras
Architect: C.F. Møller Architects
Landscape: C.F. Møller Landscape

Awards: 1st prize in architectural competition. 2008

Carlsberg Central Office in Valby images /information received 041218

C.F. Møller

Location: Carlsberg Byen, Valby, Copenhagen, Denmark

Architecture in Copenhagen

Copenhagen Architecture Designs – chronological list

Copenhagen Architecture Tours

Copenhagen Architect

Danish Architecture

a previous Carlsberg design on e-architect:

Urban spaces at Carlsberg
Design: Primus arkitekter / streetmovement
Urban Spaces Carlsberg
image from architects
Urban spaces at Carlsberg

Copenhagen Building News – Selection

Tingbjerg Library and Culture House, Tingbjerg, Skolesiden 4, Brønshøj
Design: COBE
Tingbjerg Library and Culture House in Copenhagen
photo : Rasmus Hjortshøj – COAST
Tingbjerg Library and Culture House

Dortheavej Apartments, Copenhagen
Design: BIG – Bjarke Ingels Group
Dortheavej Apartments in Copenhagen
photo : Rasmus Hjortshoj
Dortheavej Apartments in Copenhagen

New office building for Nordea Bank
Design: Henning Larsen Architects + Signal Architects + SLA Landscape Architects
Nordea Bank Copenhagen
image © Henning Larsen Architects
Nordea Bank Ørestad North Office on World Architecture Festival Awards 2018 Shortlist

Copenhagen Buildings

C.F. Møller Architects

Comments / photos for the Carlsberg Central Office in Valby, Copenhagen, Denmark page welcome

Website: Copenhagen, Denmark