Oppo Store, Guangzhou Building Interior, Chinese Commercial Architecture Images

Oppo Guangzhou Super Flagship Store

14 Dec 2020

Oppo Store Interior

Architects: UNStudio

Location: Guangzhou, China

With its 300 sqm new facade, the 606 sqm Oppo Guangzhou Super Flagship Store is located at Zhengjia Plaza in the Tianhe district of Guangzhou.

Oppo Store Guangzhou

For OPPO, it was essential that the design for the store reflect the philosophy of the brand, while aligning to the company’s existing design ethos. As such, a total brand experience had to be created for the customers that was highly tailored to OPPO.

Oppo Store Guangzhou Oppo Store Guangzhou

The aim was to create a design that would become an integral and recognisable part of OPPO’s overall branding and a valued experience that OPPO’s customers will want to engage with and return to. For OPPO customers, existing and new, the newly designed Guangzhou store provides a venue where they can familiarise themselves with – and get excited about – OPPO’s products.

Design concept – Urban Park
Guangzhou is a wonderful mix of a historical and a modern, forward-looking city. The challenge of designing an OPPO store within this city is to develop a contextual reaction and strategy that respects the qualities of the city, while also representing OPPO’s brand values.

With the ambition to create a gathering space that blurs the boundaries between public space and commerce for OPPO’s customers, UNStudio introduced an ‘Urban Park’ concept. This concept creates an inclusive environment that meets the behavioral needs of the various people who visit the store.

The interior is designed as a ‘borderless’ interactive environment, where meandering routes lead visitors through an array of ‘display zones’, thereby creating different rhythms of motion and allowing customers to browse, take their time, pause and try out the products within the store.

Oppo Store Guangzhou Oppo Store Guangzhou

The Facade – the modular tube
The design for the Guangzhou OPPO flagship store is approached through a keen focus on craftsmanship, alongside material choices that add a contemporary twist to the vernacular architecture of the city.

Situated along a main thoroughfare, the facade design needed to provide the store with a bold and recognizable visual identity. As a result, a sliced extruded tube component was chosen as the main module, inspired by bamboo – an important source of food, clothing, housing, and transportation for people in Guangzhou in ancient times.

This metallic tube is also a 3D interpretation of the ‘O’ in OPPO. This dimensional transformation results in a cylindrical tube, into which a cut is added in order to obtain a truncated cylinder. This cylindrical form is repeated in varying lengths and curvatures throughout the facade, creating a reference to both the brand and to technology.

For the overall composition of the facade elements, multiple geometric strategies were studied. Following the exploration of different volumetric options, a large, sweeping folding gesture was chosen which echoes the corner curve of the OPPO brand logo, while guiding visitors towards the entrance to the store.

Programmable lighting embedded within each tube create an overall facade effect of dynamism and vibrancy. The result is an optical rhythmic motion across the façade.

The Interior – Fluid, continuous geometry
Achieving a fluid space in a flowing, uninterrupted movement – where an intuitive sequence of different areas enables customers to experience and interact with the products – was one of the key aims of the interior design.

The interior space is defined by two main experiential zones: PULSE and EVOLUTION. In the PULSE area the main phone displays act as a strong focal point, while the EVOLUTION areas, in contrast, enable different experiences and accommodate social and interactive zones.

The winding circulation paths weave visitors through these zones, and along targeted seating that provide comfortable areas for customers to charge their phones, test new products, and socialise.

The store also provides customers with a playful ‘instagrammable’ experience zone, where they are also encouraged to discover the features of the phone’s cameras by taking photos and selfies.

The accentuation of fluid forms with natural wood in a muted palette articulate the interior. Silver anodized aluminum panels juxtapose the rippled translucent glass screens and wall of acrylic prisms. The result is a constant play on perception of subtly layered changes of depth throughout the interior, and balance between solid and transparent, heavy and light, cold and warm.

White terrazzo embedded with speckles of ‘Oppo green’ create the meandering paths through the store, while integrated ‘pathways’ of lighting in the ceiling mimic this fluid flow and frame the different areas and displays from above. These pathways in the floor and ceiling further serve to guide visitors intuitively along various routes as they wander through and around the space.

Oppo Store Guangzhou

Oppo Store in Guangzhou, China – Building Information

Design: UNStudio
Client: Guangdong OPPO Mobile Télécommunications Corp.,Ltd.
Location: Guangzhou, China
Building surface: 600 sqm
Programme: Retail Store
UNStudio service: Facade and Interior Renovation Design
Status: Completed in June 2020

Site Dimensions:
Front: 20m
Depth: 30m

Building Height:
5.9M
Clear height= 4m

Credits
UNStudio:
Ben van Berkel
Hannes Pfau
Garett Hwang

With
Alexander Meyers
Ana Castaingts Gomez
Piao Liu
Jing Xu
Idil Kantarci
Diego Ramirez Leon
Praneet Verma

Additional Credits – Advisors
Local Design Institute: DOP Design
Installation & Exhibition: Leaping Creative
Lighting: brandston partnership inc.(BPI)

Oppo Store Guangzhou

Photography ®CreatAR Images

Oppo Store, Guangzhou images / information received 141220

Location: Guangzhou, China

Architecture in Guangzhou

Guangzhou Architecture

Guangzhou Architecture Designs – chronological list

Guangzhou Architecture News

TFD Restaurant
Architects: Leaping Creative
TFD Restaurant in Guangzhou
photograph : Zaohui Huang
TFD Restaurant in Guangzhou

GZ Conrad Hotel in Guangzhou City
Design: Cheng Chung Design, AFSO and AB Concept
GZ Conrad Hotel
photography : CCD/ Cheng Chung Design (HK)
GZ Conrad Hotel in Guangzhou City

Haifeng Da’an Temple, Lotus Mountain, Haifeng town, Shanwei City, Guangzhou Province
Design: Shaanxi Lvyun Ancient Landscape Architecture Engineering Co., Ltd
Haifeng Da'an Temple, Guangzhou
image Courtesy architecture office
Haifeng Da’an Temple

Parc Central
Design: Benoy with Ronald Lu and Partners
Parc Central
image Courtesy architecture office
Parc Central in Guangzhou

Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Beijing Architecture Walking Tours

Chinese Buildings – Selection:

Website: China

Comments / photos for the Oppo Store, Guangzhou page welcome