Parc des Saphirs Skating Rink, Boischatel, Québec Sports Venue, Canadian Leisure Architecture Images

Parc des Saphirs Skating Rink in Boischatel

Jun 11, 2021

Parc des Saphirs Skating Rink

Design: ABCP Architecture

Location: Boischatel, Quebec, Canada

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

The Parc des Saphirs project turned part of a wooded area beside the Royal Québec golf course into a city park. The resulting sports, fitness and family linear park now occupies a former Hydro-Québec easement. It will eventually include a ropes fitness course, strength-training stations, skating tracks, volleyball courts, and a BMX pump track. The main park facilities are an outdoor covered skating rink and service building.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

The assignment was to provide a sheltered winter-and-summer space. It has a large roofed-over surface that serves as a skating rink in winter and can be used for dek hockey or basketball in summer.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Putting a structure that size into a natural setting required a great deal of attention by the designers to would fit everything in. The building is set perpendicular to Rue des Saphirs on the edge of the woods. It has a 48-space parking lot for park users with decorative plants. The open end of the rink faces the street to make it more inviting for the public. The few rooms required are at the other end, closing off the playing surface to the northwest to provide shelter from the prevailing winter winds.

What makes the project unique however is the big roof with its wood‑and‑steel hybrid frame.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Architectural and structural concept
The designers wanted the structure to be made of wood as much as possible while creating a sense of lightness. They worked through and assessed many variations, refining the concept to find the best design for the setting. The versatility required from the building led the team to develop a structure able to accommodate both winter and summer sports, while also getting as much out of the service building as possible. The result ended up being the hybrid solution for the covered rink.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

The architectural concept is based on the large wood–steel hybrid frame. The glulam structure with its steel tensioning system supports a 28-meter clear span despite being relatively thin. Its geometry also allows for the roof to drain on either side away from the building, facilitating rainwater management. The great wooden shade sail is supported by a steel colonnade of Vs on either side of the playing surface. The steel support system is designed to integrate the wind bracing for the whole roof without the addition of other elements that would interfere with how the structure is read.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

The northeast section of the roof also covers the service building where people enter. This free-standing section, the enclosed part of the facility, contains dressing rooms and a multipurpose common room. It also has a garage for rink maintenance equipment as well as an equipment rental counter. The service building is entirely supported by a light wood frame and the cladding is spruce to strengthen its relationship with the main roof.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Innovative solutions
The biggest innovation in the project is its strategic use of wood. The service building features a light structural frame that works very well for these kinds of spans and should be within many contractors’ budgets. The skating rink cover makes the greatest possible use of glulam with the addition of steel to increase its span while keeping the budget under control. This also lightens everything visually.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

The unexpected shape of the roof is a breakthrough in itself. The main variable-inertia trusses are sized to optimize the volume of the wood at every point. Each truss is made up of two identical pieces of wood connected together in such a way as to hide the joints between trusses, tie beams, and columns. One assembly that required dozens of connectors was hidden in a joint between the trusses and columns. The columns are set in Vs and supported halfway between two trusses. Their support point is offset in all directions, which creates a surprising balance.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Awards and distinctions
Award of Excellence from Ordre des Architectes du Québec, uncategorized works category
Honor Award – Wood Design & Building Award
Cecobois Award of Excellence, outdoor structures category

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Parc des Saphirs Skating Rink in Boischatel, Québec – Building Information

Project name: Parc des Saphirs skating rink
Location: Boischatel, Quebec, Canada
Opening date: January 2020
Client: Ville de Boischatel
Architects: ABCP Architecture

Project team: Vadim Siegel, Guillaume Laurin, Audrey Bouchard
Structural engineers: L2C Expert Conseil
Electromechanical engineers: Altanergy Groupe
General contractor: Construction Durand
Wood structure supplier: Art Massif

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

About ABCP Architecture
ABCP Architecture, est. 1987, is known for sound designs that dialogue with their surroundings and present a reduced environmental footprint. The firm is a sustainable development pioneer, designing original, foundational projects that combine urban design, architecture, and interior design.

The 70-strong team with its mutually reinforcing expertise has delivered projects throughout Canada and abroad. That expertise is rooted in listening to clients’ needs, finding fresh approaches to analyzing and tackling issues, and carefully controlling and coordinating all project parameters. ABCP Architecture projects have been recognized many times and have carried off such accolades as the Governor General’s Medal in Architecture and multiple Awards of Excellence from Ordre des Architectes du Québec.

Parc des Saphirs Skating Rink Boischatel

Photographs: Stéphane Groleau

Parc des Saphirs Skating Rink, Boischatel, Québec information / images received 100621

Location: Boischatel, Quebec, Canada

Montreal Architecture

Montreal Architecture

Montreal Architecture Designs – chronological list

Montreal Architectural Tours
Montreal Architecture Walking Tours by e-architect

Chalet La petite soeur, Saint-Donat-de-Montcalm, Canada
Architects: ACDF Architecture
Chalet La Petite Soeur in Saint-Donat-de-Montcalm
photography : Adrien Williams
Residence in Saint-Donat-de-Montcalm

La Luge Cabin, La Conception, in the Laurentides region of Quebec, Canada
Architects: YH2
La Luge
photograph : Francis Pelletier
New House in La Conception

Mount-Royal Kiosks, Parc du Mont-Royal, Montreal, QC, Canada
Architectes: Atelier Urban Face
Mount Royal Kiosks
photographers : Fany Ducharme, Normand Rajotte, Sylvain Legault and Sylvie Perrault
Mount-Royal Kiosks

Ville-Marie Apartment
Architectes: naturehumaine
Ville-Marie Apartment
photo : Adrien Williams
Ville-Marie Apartment

Canadian Architects
Maison Manuvie in Montreal
image courtesy of architects

Canadian Architecture

Montreal Buildings

Canadian Buildings

Comments / photos for the Parc des Saphirs Skating Rink, Boischatel Canada Architecture page welcome

Website: Boischatel