Hovey Residence, Québec, Canada house

Hovey Residence, Frelighsburg, Québec Passive-House Project, Architecture, New Québec Real Estate Project Images

Hovey Residence in Québec

Oct 22, 2023

Design: 1628 inc.

Location: Québec, Canada

Hovey Residence Québec Canada house
photo © Pixel Nord

Photos: Stéphane Groleau and Pixel Nord

Hovey Residence, Canada

1628 proudly presents the Hovey Residence, a project located on the edge of a lake in Quebec’s Eastern Townships region, designed to accommodate a couple of art lovers and their extended family. The home’s design makes it a true observation platform, with the highest point being a cantilevered footbridge which literally projects visitors into the landscape.

Hovey Residence Québec Canada
photo © Stéphane Groleau

Concept
The site was occupied by a ranch-style house built in 1970 that was in need of rehabilitation. Successive expansions and modifications had made certain spaces barely usable, and the whole thing became obsolete. To adapt the building to the needs of the new owners, many additional spaces had to be added.

Hovey Residence Québec Canada house
photo © Pixel Nord

“It was important to work with the existing building, to highlight its strengths, while overcoming its shortcomings, in order to create a coherent and unique whole,” explains Annie Charest, designer and vice-president of 1628.

Hovey Residence Québec
photo © Stéphane Groleau

The configuration of the site on a steep slope, as well as local regulations, left few options for expansion. It was agreed that it would take place at the highest point of the site, as an extension of the existing, in order to make the most of the site and its views of the lake. Numerous additions were also made to the existing volume to enlarge certain rooms and make them more functional. Not wanting to create a building that was too massive on the street side, the main extension was separated from the existing one, giving the impression that there are two buildings. On the other hand, on the lake side, on the lower level, the extension is connected via an interior corridor, resulting in a harmonious and integrated whole.

Hovey Residence Québec Canada
photo © Stéphane Groleau

On the lake side, in response to the wooden retaining walls preserved at the base of the original house, retaining walls made of ecological concrete, a material prized by the owners, were built to support the expansion. Many landings integrated into these walls are lined with plants.

Hovey Residence Québec Canada
photo © Stéphane Groleau

Volumetry
The enlarged building is mainly composed of two volumes covered with wood cladding, dyed dark brown, a material traditionally used in the region. Seen from the street, the house is deliberately sober and does not reveal its scale. Arranged in this way, the volumes create a visual barrier which protects the occupants present on the land, on the lake side.

Hovey Residence Québec Canada
photo © Stéphane Groleau

On the ground floor, the main volumes are connected by a covered wooden sidewalk which serves as both a promenade and an observation platform overlooking the land and the lake. The platform ends with a cantilever directed towards the lake, which projects the observer into the landscape. On the lower level, the volumes are connected by a glass corridor located under the promenade.

Hovey Residence Québec
photo © Stéphane Groleau

Numerous terraces and balconies have been added to create exterior extensions to the rooms. The latter accentuates the horizontality of the composition and counterbalances the height of the house in relation to the site.

photo © Stéphane Groleau

The geometry of the sloping roof of the original wing was adopted for the expansion. It was simply rotated to break the rectilinearity. A few roof terraces and a green roof complete the ensemble.

Hovey Residence Québec Canada house
photo © Pixel Nord

An exterior concrete staircase was planned to facilitate circulation. This sculptural staircase runs along one of the retaining walls and becomes a promenade element that connects the terraces of the lower level to the land on the lake side, located below.

Hovey Residence Canada
photo © Stéphane Groleau

Site layout
The theme of the promenade oriented the development of the site. The designers mainly used native plants, most of which were already present in the immediate environment. Several paths and slate stairs run through the site. Added to this is a hemlock boardwalk, which highlights the path between the house and the lake where a dock has been installed. Discreet and theatrical lighting has been put in place to enhance the whole and direct people as they walk.

Hovey Residence Canada
photo © Stéphane Groleau

Secondary pavilions, integrated into the vegetation, were built near the lake. The first houses a covered terrace, while the second is used for storing canoes and kayaks. These pavilions use some of the same materials and elements found in the residence.

Interior spaces
The original wing remains the main access to the house. It is accessed via a protected courtyard occupied by a Japanese-inspired garden. This wing houses the main living spaces on the ground floor, as well as the master suite and an office. For the living rooms, the designers opened up the spaces and reworked the existing cathedral ceiling to take advantage of it. The original field stone fireplace has been revised and modernized. Steel frames were inserted into the stone cladding of the fireplace to create windows revealing the original stones. An ecological concrete step was built at the base of the chimney, reminiscent of the concrete used outdoors. The living rooms open onto a large balcony terrace that can accommodate several guests.

Hovey Residence Canada
photo © Stéphane Groleau

The lower level of the original wing is accessible via the central interior staircase. This level has been completely redesigned to make it welcoming and bright. This floor is occupied by guest rooms, sanitary areas, and technical spaces. An extension located under the main balcony houses an indoor spa. This welcoming and largely glazed space has been designed as a place of relaxation and rejuvenation overlooking the landscape and the lake.

The lower level of the extension is occupied by a garage and a second master suite offering magnificent views of the site. It is adjoined by a large wooden terrace with an outdoor fireplace.

The ground floor of the extension is occupied by an office space, with a cathedral-style ceiling that echoes the ceiling of the main living spaces. The room is largely windowed, providing visitors with the impression of floating above the landscape. The office is served by a private balcony.

The designers opted for a limited range of finishes that are found throughout the house. The floors are made of Canadian white oak, with gypsum walls and ceilings that have been painted white. The wall panels, built-in furniture, and some doors are made of natural maple. The ceramics are in shades of white and beige. The interior doors are simple, and the hardware is discreet and elegant. All of the integrated furnishings were designed by 1628 in a sober and timeless style. Discreet and elegant lighting helps create calming interiors.

“Our goal with this project was to create unique places that stand out. Each space, each room, each exterior point of view had to provoke an experience for visitors,” says François Parenteau, architect and president of 1628. “The house and the site had to reveal themselves in an unexpected way, depending on the routes taken. Each place had to be part of a coherent whole, while respecting the expectations and lifestyle of the owners.”

Environment
From the outset of the project, it was agreed between the owners and architect that the existing house should be retained. Its demolition would have forced the new construction to move down the slope, which would have been a major inconvenience for the use of the site. The wooden structure of the house was stripped and consolidated. The doors and windows have been replaced. All glazing is low-e thermos and triple glass. The insulation of the envelope has been completely redone in order to exceed current standards and obtain a very efficient envelope, an essential element for the rigorous climate of the site. The building is powered and heated solely by hydroelectricity.

Hovey Residence Canada
photo © Stéphane Groleau

Given its condition, the conservation of the existing building was not economically advantageous. On the other hand, its conservation has made it possible to considerably reduce GHG emissions, i.e. a 22.6% reduction in CO2 emissions compared to an equivalent new building. The use of eco-friendly concrete increased the reduction in CO2 emissions to 24.9%, which is considerable.

Hovey Residence Québec
photo © Stéphane Groleau

Hovey Residence in Québec, Canada – Building Information

Design: 1628 inc. – Fabelta

Name of the project: Hovey Residence
Project location: Quebec, Canada
Architecture, interior design and garden design: 1628 inc.
Project team: Annie Charest and François Parenteau
Area: 5490 sq.ft.

About 1628 inc.
1628 is a creative firm in the fields of architecture, design, and garden design, founded in 1998 by François Parenteau and Annie Charest. Previously known as Charest + Parenteau, the company has continued its progress as a new entity since 2022.

The firm’s interventions are located in the institutional, residential, commercial, and industrial sectors. In parallel with practice, significant resources are devoted to research and development in order to ensure the firm’s constant evolution. The versatility of the firm’s internal structure allows it to participate in projects both locally and internationally.

Several of the firm’s projects have been published in the print media of many countries, and they have participated in exhibitions and have received awards in international architecture and design competitions.

Hovey Residence Québec
photo © Stéphane Groleau

Photography: Stéphane Groleau and Pixel Nord
Hovey Residence, Québec, Canada information / images received 110124 from v2com newswire

Location: Québec, Canada

Montreal Architecture

New Montreal Architecture

New Montreal Architecture Designs – chronological list

Montreal Architectural Tours
Montreal Architecture Walking Tours by e-architect

Chalet La petite soeur, Saint-Donat-de-Montcalm, Canada
Architects: ACDF Architecture
Chalet La Petite Soeur in Saint-Donat-de-Montcalm
photography : Adrien Williams
Residence in Saint-Donat-de-Montcalm

La Luge Cabin, La Conception, in the Laurentides region of Quebec, Canada
Architects: YH2
La Luge
photograph : Francis Pelletier
New House in La Conception

Mount-Royal Kiosks, Parc du Mont-Royal, Montreal, QC, Canada
Architectes: Atelier Urban Face
Mount Royal Kiosks
photographers : Fany Ducharme, Normand Rajotte, Sylvain Legault and Sylvie Perrault
Mount-Royal Kiosks

Centre de services Le Bonnallie, Parc national du Mont-Orford, Orford, QC
Design: Anne Carrier architecture
Centre de Services le Bonnallie
photographer: Stéphane Groleau
Centre de services Le Bonnallie

Canadian Architects

Canadian Architecture

Montreal Buildings

Canadian Buildings

Comments / photos for the Hovey Residence in Québec, Canada designed by 1628 inc. page welcome