Reflection House, Latphrao-Wanghin, Bangkok

Reflection House, Latphrao-Wanghin, Bangkok, Thai Recidential Architecture, Thailand Modern Building Photos

Reflection House in Latphrao-Wanghin, Bangkok

1 Jan 2023

Design: AUN Design Studio

Location: Latphrao-Wanghin, Bangkok, Thailand, South East Asia

Reflection House Latphrao-Wanghin Bangkok

Photos: Wison Tungthunya & W Workspace

Reflection House, Thailand

“Visualizing a boy playing with his friends in the neighbourhood. They run into this house and walk in and out of those houses. Picturing adults leaning against the fence chatting and watching their children run and play.” These fond memories “reflect” the homeowner’s childhood living experience and the relationship with his mother. After decades of being apart, growing up, living, studying, and working abroad alone, the owner wanted to come back to a home that facilitates his elderly mother and himself, different ages living together in harmony. A home that suits two people and coexists for their ages and needs.

Reflection House Latphrao-Wanghin Bangkok

The Reflection House is built on the original ground of the existing house. While the location is closely surrounded by adjacent houses, the design intentionally reflects the memories they both had created over the years within the neighbourhood, with connections both inside and outside the house. The designer decided to separate the entrance layout due to the different activities and lifestyles of the owners, and chose to lay the house in the middle to create an open space.

Reflection House Bangkok Thailand

There is a garden on both sides that receives natural light and wind. The space is curated by separating 2 lives into 2 levels. The ground floor primarily serves as the mother’s own living compound, including a common area, a kitchen, and a dining room. The upstairs is planned as a private space for the son.

Reflection House Latphrao-Wanghin Bangkok Reflection House Latphrao-Wanghin Bangkok

The overall design, with selected materials and colours, makes it a simple house. The designer chose to retain the bare concrete surface of the building without painting it, and opted for a dark grey colour for the door frames. To complete the form of the house, the roof of the carport and the fence at the front of the house were shaped, forming a continuation that harmonizes without alienating the surroundings. Additionally, steel laths chosen for the fence help make the area airy and add a stark contrast to the solid body of the house. When open, the dining room doors on both sides of the adjacent gardens invite in natural light and gentle breezes, creating an ideal atmosphere for relaxing, resting, and socializing.

Reflection House Latphrao-Wanghin Thailand

The staircase leading to the second floor was positioned in the centre of the house as a sculpture. Inspired by “origami”, the Japanese art of transforming a flat square sheet of paper into a finished sculpture through folding and sculpting techniques, the functional staircase also addresses the owner’s love of art within the limited spaces of the Reflection House. Well-curated, perforated steel renders the staircase semi-transparent, with each thin sheet of steel geometrically folded to reinforce its strength. The staircase thus becomes self-structured, without the need for any additional support.

Reflection House Bangkok Thailand

All of the perforated steel sheets are suspended from the second floor, floating above the first 3 concrete steps, each designed in different forms and materials as if transforming from the ground up. The treads of the 3 concrete steps are covered with perforated steel to prevent slipping.

Reflection House Latphrao-Wanghin Thailand Reflection House Latphrao-Wanghin Thailand

The second floor serves as the owner’s compound, designed for a young man who loves entertaining his childhood friends. The private space was thus designed to facilitate socializing (with food and beverage service), including the tradition of watching football on holidays without disturbing the mother. A living room is set adjacent to the bar, with a small balcony to extending it into a larger space for entertaining. A full guest bathroom with shower is concealed behind the bar, helping to maintain the privacy of the area when a guest stays over. The bedroom is located on the opposite side of the working room, positioned to offer a variety of external views, while maintaining connections through the dressing room and bathroom. Above the dressing room and bathroom, a relaxation area for yoga or meditation completes the layout.

Reflection House Latphrao-Wanghin Thailand

Reflection House Latphrao-Wanghin Thailand

The interior style focuses on a few pieces of furniture, not only for flexibility, but also to accommodate the owner’s need to control the construction budget. The designer ensured the continuity of the architecture and interiors by exposing surfaces, walls, and ceilings, with bare mortar and only white painted walls applied up to the height range of the occupants to create a sense of visual comfort. To add an interesting dimension, the owners can hang decorations from the homeowner’s personal collection: paintings, chairs, lamps, hooks, clocks, works of art, etc. These items can be adjusted and moved, increasing and decreasing in presence at any time.

Reflection House Bangkok Thailand

Reflection House Bangkok Thailand

Reflection House in Bangkok, Thailand – Building Information

Architecture & Interior Design: AUN Design Studio – https://www.instagram.com/aundesignstudio/

Location: Latphrao-Wanghin, Bangkok, Thailand
Customer: Faosup family
Completion Year: 2022
Gross Built Area (m²): 182 sqm
Creative Concept: AUN Design Studio
Landscape Architect: AUN Design Studio
Lighting Design: Assoc.Phanchalath Suriyothin, Verapong Eawpanich and AUN Design Studio
Structural Engineer: Sitichoke Sirivivat
Mechanical Engineer: Ronnachai Sirithanarattanakul
Electrical Engineer: Ekkasit Ruksakulkiatti

Best of Best in 2022 Architecture Masterprize in the Houses Interior category and winner in the Residential Interior category

Reflection House Bangkok Thailand

About AUN Design Studio
AUN Design Studio is a design company focused on the identity and context of each project, while simultaneously infusing the identity of the designer into the work.

AUN Design Studio believes that each work tells a complex story, and that the designer is a storyteller through analytical thinking and design processes.

No formula, just strong methodology.

AUN Design Studio has never established boundaries around a particular form of work. The firm prefers to engage in diversity, with variations in program, function, site locations, types, and sizes.

Reflection House Latphrao-Wanghin Bangkok

Photo Credits: Wison Tungthunya & W Workspace

Reflection House, Latphrao-Wanghin, Bangkok images / information received 010123

Bangkok Architecture

For architecture lovers you should consider booking a tailor-made tour by e-architect, check outBangkok Architecture Tours

Bangkok Architecture News

Bangkok Architectural Designs

Kalm Penthouse Ari Condominium
Design: Paon Architects
Kalm Penthouse Ari Show Gallery Bangkok
image : DOF Sky|Ground
Kalm Penthouse Ari Show Gallery

Headquarters for Vikasa, Bangkok
Design: Enter Projects Asia
Vikasa Bangkok Headquarters building interior
photograph : Ed Sumner
Vikasa Bangkok Headquarters Building

Hachi Serviced Apartment, Ladprao soi3, Chatuchak District
Architects: Octane architect & design
Hachi Serviced Apartment in Chatuchak District Bangkok
photograph © Rungkit charoenwat
Hachi Serviced Apartment Building

Samitivej Wellness and Life Centre
Architects: dwp | design worldwide partnership
Samitivej Wellness and Life Centre
photograph © dwp | design worldwide partnership
Samitivej Wellness and Life Centre Building

Gaysorn II
Design: CL3 Architects
Gaysorn II Building

Thailand Architecture

Thai Architecture Designs – chronological list

Central Embassy – retail and hotel complex
Design: Amanda Levete Architects
Central Embassy Bangkok

One Bangkok Development
Architects: SOM
One Bangkok Development

Thailand Architecture

Bangkok Architectural News

Comments / photos for the TReflection House, Latphrao-Wanghin, Bangkok designed by AUN Design Studio page welcome