Anticovid 19 Municipal Offices, North West Spain Interior Development, Spanish Architecture Images

Anticovid 19 Municipal Offices in Pontevedra

29 Apr 2021

Anticovid 19 Municipal Offices

Design: NAN Arquitectos

Location: Michelena, Pontevedra, Spain

Due to the health crisis caused by covid-19, the municipal government decided to adapt its facilities to the new situation. In this context, the aim with Anticovid 19 Municipal Offices was to guarantee the safety of both workers and users who access the facilities.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

In this sense, we worked to offer solutions that minimized the impact of the virus during the procedures that are carried out in the city council. With this objective we looked for different design and technical options.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

For instance, we incorporated forced ventilation to promote air renewal. To do this, we created a false metal ceiling where we located the ventilation and air conditioning installations.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

We also tried to use easy-to-clean materials as well as elements with no ornamentation to make maintenance easier. The materials used also seek to offer comfort to the users. In this way, acoustic attenuators have been used in the ceiling in order to minimize reverberation.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

We optimized transit areas and spaces in which the safety distance is guaranteed. We separated the transit areas from the stay areas creating a new entrance and booths that act as filters to receive people. Thus, there is an entrance area that can be accessed by appointment and which is located in the registration area. And there is another transit entrance to the municipal offices located in the upper floors of the building. In the citizen service areas, we tried to make users stand in opposite directions to avoid contagion risks.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

We have also created workspaces or boxes where workers are completely protected by screens while they are seated. We also installed two lines of boxes where workers can communicate with each other as well as serve the citizens.
Regarding the concept, the basic idea was to create a series of boxes with different functions: work boxes, cabins and a roof with different height levels that seem to recreate open boxes and visually seems to be supported by two large concrete pillars.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

The space itself is a large box which is accessed through a ramp or stairs at both entrances. In short, it is a game of boxes that dialogue with each other and that are juxtaposed in order to create different environments that help us to promote transit and separation spaces.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

We incorporated cold and neutral materials to give the project a technological image. At the same time, we have also used wood to balance this effect and give warmth to environments such as work boxes or waiting rooms.

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

Anticovid 19 Municipal Offices in Pontevedra, Spain – Building Information

Architects: NAN Arquitectos

Team: Alberto F. Reiriz, Vicente Pillado, Sofía Agulló, Jose Luis Paulos, Juan Carlos Viñayo, Ángel Velando, Sandra Valverde, Luis Ángel Fernandez.
Area: 530 square meters

Project: Adaptation of the municipal administration facilities to the new situation caused by covid-19
Location: Michelena, 30 (Pontevedra, Spain)
Year: 2020

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra

Photography: Iván Casal Nieto

Anticovid 19 Municipal Offices, Pontevedra images / information from NAN Arquitectos

Location: Michelena, Pontevedra, Spain

Spanish Buildings

Contemporary Spanish Architectural Projects

Spanish Architectural Designs – chronological list

Spanish Architectural News on e-architect

Spanish Architectural Practices – architecture firm contact details on e-architect

Sal de Allo Restaurant, Pontevedra
Design: NAN Arquitectos
Sal de Allo Restaurant
photograph : Iván Casal Nieto
Sal de Allo Restaurant, Pontevedra

Estudio Nan Arquitectos, Pontevedra
Estudio Nan Arquitectos Pontevedra
photograph : Iván Casal Nieto
Estudio Nan Arquitectos, Pontevedra

Spanish Architecture

Cocktail Station, San Sebastián
Design: Mecanismo Architects
Cocktail Station in San Sebastian Spain
image Courtesy architecture office
San Sebastián Cocktail Station

NAN Arquitectos

Comments / photos for the Anticovid 19 Municipal Offices, PontevedraSpanish Interior page welcome

Spain