CITIC SQUARE Renovation, Shanghai China

CITIC SQUARE Renovation, Shanghai China, Chinese Architecture Photos, China Luxury Dining

CITIC SQUARE Renovation in Shanghai China

29 Aug 2022

Design: Kokaistudios

Location: Shanghai, People’s Republic of China

CITIC SQUARE Renovation Shanghai China

Photos by Terrence Zhang

CITIC SQUARE Renovation, China

CITIC SQUARE Renovation – Pixels Within Pixels: Bring a Historic Commercial Corner up to Date

CITIC SQUARE Renovation Shanghai China

CITIC SQUARE Renovation Shanghai China

Dynamic and futuristic, Kokaistudios’ latest renovation transforms a twenty-year old shopping mall into a modern lifestyle destination. By breaking up the mall’s boxy silhouette through seemingly floating pixels, the new architecture complements its historic surroundings, opening new vistas and possibilities.

CITIC SQUARE Renovation Shanghai China

Kokaistudios’ recently completed architectural renovation project of CITIC SQUARE shopping mall epitomizes Shanghai’s inherent duality. With a futuristic aesthetic combining multimedia elements and some of today’s most sought-after brands, it sits seamlessly alongside one of the city’s best-preserved examples of traditional, historic lane housing. Located in Jingan district on main thoroughfare Nanjing West Road, the transformed building’s pixel-inspired facade and carefully selected materials break the traditional ‘box’ shape to blur the boundaries between city and mall, public and private.

CITIC SQUARE Renovation Shanghai

Completed in 2000, the mall lacked several of the elements demand by today’s lifestyle-led retail environment: flexible multimedia components; attractive outdoor spaces; and eye-catching interiors for high-profile, luxury F&B outlets. Kokaistudios’ interior and exterior renovation not only brings the mall up to date in terms of a destination shopping-hospitality experience, it successfully reintegrates CITIC SQUARE into the fabric of Shanghai by opening up previously hidden vistas, and playing on scale to complement the mall’s layered urban context.

CITIC SQUARE Renovation Shanghai

Pixels are central to Kokaistudios’ design approach. Their interpretation is both literal – such as the mall’s transparent grid facade – as well as conceptual: individual units that come together create a cohesive whole. They are most visible on the mall’s Nanjing Road frontage where an outdated glass and stone facade has been replaced by a series of large-sized rectangles and squares of varying dimensions and gradated opacities, each protruding from the building’s core volume to create the impression of floating. Effectively acting as individual shop windows, this ‘pixel’ approach allows tenants to customize their own vitrines. Because each cube juts out from the building, passing street traffic is subject to three-dimensional impressions of the storefronts’ exterior.

CITIC SQUARE Renovation Shanghai CITIC SQUARE Renovation Shanghai

Despite their contemporary connotations, the ‘pixels’ connect the mall to its historic urban context. Directly opposite is one of the city’s best-preserved lòngtáng: typical of Shanghai and dating from the early twentieth century, they are walled compounds of traditional lane housing, usually two- to three-storeys in height. CITIC SQUARE’s pixels facade create a scale in keeping with the older architecture opposite. The dialogue between old and new continues through the frontage’s materials of fully transparent glass panes, semi-opaque glass bricks, and UHPC concrete panel.

CITIC SQUARE Renovation China

A network of gardens both sunken and floating further blur the boundaries between private and public space, CITIC SQUARE and the city of Shanghai. These include terraces atop each of the facade’s pixel windows, significantly enhancing stores’ attractiveness to shoppers by the unique views. Previously a repository for the mall’s mechanical functions and equipment, the roof has also been transformed into an outdoor dining area for CITIC SQUARE’s anchor F&B tenant and the square outdoor activity area. In an expansion of the mall’s footprint, a twin sunken garden has been installed on its eastern side, mirroring an existing one to the West. The intervention facilitates flow through CITIC SQUARE’s basement level which will focus predominantly on lifestyle.

CITIC SQUARE Renovation China

The design approach of breaking up the big-box mall continues inside the space, where a formerly vast atrium is now dissected by a mezzanine. Because lower levels’ flagship custom made facades allows for greater light control as opposed to upper floors’ abundance of transparent glass, the platform creates two distinct atmospheres, signalling shoppers’ journey between fashion below, and F&B above. The renovation also shifts visitor flow from up and down, to through the space thanks to escalators at the mall’s two entrances, both of which have been configured to anticipate their likely demographic. For example, the East entrance opens into a lifestyle space due to its proximity to Nanjing Xi Lu subway station. The West entrance is close to nearby luxury shopping destination Plaza 66, and guides visitors towards thematically similar high-end fashion.

CITIC SQUARE Renovation China

Like a secondary circulation tracking that of shoppers, LED screens run throughout the atrium in an infinite loop. Fully customizable, they update the mall into a dynamic multimedia space. Resembling a pulsating data flow, they reinforce CITIC SQUARE’s pixel theme to digital, literal, and futuristic effect. The design trope is revisited in an abstract way in striking lift lobbies, where walls of glass bricks create impactful pixelated numbers.

In order to stand out in Shanghai’s increasingly congested retail landscape, malls must move with the times. At the same time, these large-footprint buildings must be comprehensively and seamlessly incorporated into public spaces. Kokaistudios’ smart renovation of CITIC SQUARE achieves just this balance: now a fully flexible multimedia, lifestyle venue, it doesn’t dominate the Jingan skyline; rather it complements a rich, varied urban fabric.

CITIC SQUARE Renovation China

CITIC SQUARE Renovation in Shanghai, China – Building Information

Site: Shanghai, China
Client: CITIC SQUARE
Service Scope: Architecture Renovation+Interior Design
Grand Opening: Sep. 2022
Site area: 13,670 sqm
GFA: 34,500 sqm
Design Company: Kokaistudios – https://www.kokaistudios.com/en/home
Chief Architects: Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani
Architecture Design Director: Li Wei
Architecture Design Team: Muyun Zhao, Eva Maria Paz Taibo, Dongyin Li, Ru Chen
Interior Design Director: Rake Wang
Interior Design Team: Muyun Zhao, Ru Chen, Xiaowan Shen, Sara Zhang, Chenyu Huang

CITIC SQUARE Renovation Shanghai

Photography & Video: Terrence Zhang

CITIC SQUARE Renovation, Shanghai China images / information received 290822

Location: Shanghai, People’s Republic of China, eastern Asia

Shanghai Restaurants

Shanghai Restaurant Designs – recent selection on e-architect:

T0 Japanese, South Suzhou Road
Architecture: Nong Studio
T0 Sumibi Yakiniku Shanghai Building News
photo : Hei Nong
T0 Sumibi Yakiniku, Huang Pu Qu

Haiweiguan Restaurant, Fuxing Road, Shanghai, Suzhou Jiangsu
Architecture: S5 DESIGN
Haiweiguan Restaurant Huangpu District Shanghai Building News
photo : Zhu Runzi
Haiweiguan Restaurant, Huangpu District

Shanghai Xu Ji Seafood Restaurant
Interior: Daxiang Design Studio
Shanghai Xu Ji Seafood Restaurant China 10
photo : Chuan He
Shanghai Xu Ji Seafood Restaurant

Grand Banks
Architects: Chris Shao Studio LLC
Grand Banks Boutique Restaurant Shanghai Building News
photo : Zhu Hai
Grand Banks Boutique Restaurant

Huayue Court
Design: Golucci Interior Architects
Huayue Court Restaurant
image courtesy of architects
Huayue Court Restaurant

New Buildings in Shanghai

Contemporary Shanghai Architecture

Shanghai Architecture Designs – chronological list

Shanghai Building News

Shanghai Architecture Tours by e-architect

Introlemons
Design: AIM Architecture
Introlemons Shanghai, Lemon Tea Store
photo : Wen Studio
Introlemons Shanghai, Lemon Tea Store

Shanghai Yangtze River Delta G60 Innovation Center, Shanghai, People’s Republic of China
Design: Aedas
Shanghai Yangtze River Delta G60 Innovation Center Building
image courtesy of architects practice
Shanghai Yangtze River Delta G60 Innovation Center

Shanghai Architect – architectural firm listings on e-architect

Comments / photos for the CITIC SQUARE Renovation, Shanghai China design by Kokaistudios page welcome