Lower Tullochgrue, Aviemore House, Scottish Highlands Real Estate, Scotland Modern Architecture Photos

Lower Tullochgrue in Aviemore

26 Feb 2021

Lower Tullochgrue

Design: Brown & Brown Architects

Location: Aviemore, Scotland

Lower Tullochgrue Aviemore

Lower Tullochgrue is the refurbishment and extension of a traditional house in the heart of the Cairngorms National Park. A dilapidated steading has been replaced by a contemporary extension, with a timber and glass upper volume above a stone plinth, with the existing topography of the site maintained at all times.

Lower Tullochgrue Aviemore

The brief was for the creation of a home which could be used by numerous members of a large family, both collectively and in smaller family groups. This drove the creation of large social spaces, separate guest accommodation in the form of a small separate block, and refurbishment of the original house to provide bedrooms for different members of the family across a large age range, with varying levels of mobility.

Lower Tullochgrue Aviemore

Lower Tullochgrue Aviemore

The client originally came to us with the brief of extending the existing house into the adjacent steading, which was 3m lower than the house, and 6m away, in addition to being on an irregular angle to the house. Our approach was to take down the steading, reusing the materials from it, before creating a replacement stone plinth, atop which could sit the main body of the extension, allowing for consistent floor levels between the historic and contemporary elements.

Lower Tullochgrue Aviemore

Lower Tullochgrue Aviemore

An existing access track informed the limits of the extension, and was the driver for the building being larger at first floor, where it cantilevers over the track. The client keeps their grandparent’s 1960s Ford Falcon at the house, and the size of the car generated the spacing of the exposed steel column supporting the first floor, which had to leave a space wide enough to permit the passage of the car.

Lower Tullochgrue Aviemore

Lower Tullochgrue Aviemore

The clients were involved throughout the design and deliver stages, by ongoing collaborative design aimed at determining how they, and their wider family, intended to live and use the site. This led to the creation of the separate games block, a guest suite with enhanced accessible sanitary accommodation for elderly relatives, a small spill-out space for when the house is full, and many other elements.

Lower Tullochgrue Aviemore

What was the brief?
To create a large family home in the heart of the Cairngorms National Park, by extending a traditional house, for use by extended family.

Lower Tullochgrue Aviemore Lower Tullochgrue Aviemore

What were the key challenges?
The extension was to replace a steading (or barn) building, which was 3m below the existing house, and 6m away.

Lower Tullochgrue Aviemore

What were the solutions?
To remove the steading building, and create a ‘heavy’ stone plinth for the lower floor, with a ‘lighter’ floor of timber and glass cantilevering above it.

Lower Tullochgrue Aviemore Lower Tullochgrue Aviemore

Key products used:
Local natural stone
Siberian Larch
Natural Slate
Blackened Stainless Steel

Lower Tullochgrue Aviemore

What building methods were used?
Masonry with natural stacked stone to the lower floor, steel frame with timber frame between for the first floor, and natural slate for the roof.

Lower Tullochgrue Aviemore

What are the sustainability features?
The extension is insulated to far in excess of building regulations, and is heated by a cascade air-source heat pump system, which allows only part of the system to run when the house is only partially occupied.

Lower Tullochgrue Aviemore

Lower Tullochgrue in Aviemore, Scotland – Building Information

Design: Brown & Brown Architects

Structural Engineer: Design Engineering Workshop

Contractor: Spey Building & Joinery

Project size: 370 sqm
Site size: 5315 sqm
Completion date: 2020
Building levels: 3

Lower Tullochgrue Aviemore Lower Tullochgrue Aviemore

Photographs © Gillian Hayes

Lower Tullochgrue, Aviemore images / information received 260221 from Brown & Brown Architects

Location: Aviemore, Scottish Highlands, northern Scotland, UK

Contemporary Scottish Property

Contemporary Architecture in Scotland – architectural selection below:

Strone Cottage, Scottish Highlands
Design: Loader Monteith Architects
Strone Cottage Scottish Highlands
photography : Nigel Rigden and Gillian Hayes
Strone Cottage, Scottish Highlands
The Strone Cottage is the adaptive restoration and extension of a highland bothy in the Cairngorm Mountains of Scotland.

Spyon Cop, Cairngorms National Park, North East Scotland
Architects: Brown + Brown
Spyon Cop in the Cairngorms National Park
image : Touch 3D
Contemporary Property in Cairngorms National Park

North East Scotland Properties – selection:

Quarry Studios, Upper Deeside
Design: Moxon architects
Quarry Studios
image courtesy of architects
Quarry Studios, Upper Deeside, Cairngorms National Park

Cairngorms National Park Authority’s HQ, Grantown-on-Spey, Moray, Northern Scotland
Design: Moxon architects
Cairngorms National Park Authoritys Headquarters
image courtesy of architects studio
Cairngorms National Park Authority HQ Building

New Buildings in Scotland

An Turas Tiree
Design: Sutherland Hussey Architects
Isle of Tiree Building – Stirling Prize Shortlisted

House no 7, Isle of Tiree, Denizen Works
Design: Denizen Works, Architects

Scottish Architecture

Scottish Architect – design firms listing on e-architect

Comments / photos for the Lower Tullochgrue, AviemoreContemporary Property in Scotland design by Brown & Brown Architects page welcome

Website: Scotland