Residenza Q, Abruzzo Building News, Construction Design, Southern Italian Property Photos

Residenza Q in Abruzzo

22 Nov 2020

Residenza Q

Design: Architect Valeria Aretusi

Location: Abruzzo, Italy

In Abruzzo, halfway between sea and olive trees, a ruin had been transformed by architect Valeria Aretusi into a villa with a clean and Nordic design, flooded with light and blue, fragrant of wood and salt.

“To me, Residenza Q is the scent of wood, the emotion of blue and the balance of form, all overlooking the sea”.

“An organic dialogue between inside and outside, the villa and the surrounding landscape, the olive trees, the hill, the Adriatic Sea”.

“In this project I combined the geometric and neat design of Northern Europe, which I am fascinated by, with a touch of Morocco, coming to life in a small and secluded conservatory as an homage to the Majorelle Garden, which the owners would have loved to bring back from their travels”.
Arch. Valeria Aretusi

Residenza Q Abruzzo

Residenza Q is a villa surrounded by olive trees on the hills of Abruzzo, resulting from the demolition and enlargement of a ruin located on top of a hill overlooking the sea, on the slopes of the village of Montepagano.

Q is the letter chosen by the architect Valeria Aretusi for the owners: the master pastry chefs of the Ferretti family. The Q represents a closed nucleus, symbol of the house, with a descending curve which simulates the incline that leads to the coast, since the house was built on a soft hill facing the Adriatic Sea.

A project with minimal architecture, Scandinavian style and a solid eco-sustainable foundation, which has an area of 120 square meters for each of the two floors. The ground floor of the module on the southern side consists of a living room with fireplace, kitchen, study room, utility room and bathroom, while the attic houses two bedrooms with private bathrooms and a solarium. The module on the northern side, instead, is a large open space with attic, bedroom, bathroom and solarium.

Residenza Q has a gabled roof which – shifting on the main ridge axis – allows the two units a staggered placement. This choice gives privacy to each of the modules, thus maintaining the identity of a single dwelling surrounded by greenery.

The clean and geometric design, reminiscent of Danish and Norwegian homes, is surprising for the warmth of its interiors, thanks to the use of wood, the exposed beams in the sleeping area and the window/floor surface ratio. The front door frames the sea, the first element in perspective that can be perceived as soon as you enter. The windows are designed to have specific points of view towards the outside and the surrounding nature, without visually interfering with pedestrians, cars and the property nearby. To enhance privacy and give color to the light of the interiors, the architect created a conservatory with coarse-grained blue plaster, inspired by the Majorelle garden in Marrakech. The courtyard of the conservatory – rich in succulent plants – is overlooked by large rough-cut wooden beams, designed to filter daylight without obscuring it. Here the inspiration comes from Luis Barragàn: from the blue courtyard the light flows through the interiors acquiring a new dimension, creating a state of mind.

Residenza Q Abruzzo

The rhythm of the façades is marked by the verticality of the cladding staves, and interspersed with the free positioning of windows and French windows. On the east façade, instead, there is a return to geometry, thanks to a couple of specular sliding windows, of about 8 meters each, facing the sea.

The structure has a linear shape with two pitches that converge with the perimeter walls, without overhangs, thus respecting the minimal style of the project.
The roof is covered with matte grey sheet metal with a retractable rainwater collector. The same invisible system was also used for the terraces.

The eco-sustainable approach of the building is highlighted by the use of the biological system with aerated percolation: a purification system that allows to transform and recover water for the irrigation of the garden and vegetable garden.
Moreover, the residence is realised with ecological materials and technologies – X-Lam wood structure, covered in Déco – and both internally and externally uses shades of a grey palette. The external covering is vertically assembled to match the linearity of the project, while the grey tones on the wood grain are used to enhance the texture of the construction. The variation of the sunlight affects the perception of the color on the surfaces, according to a chromatic range that goes from dark tones to dove grey and light grey.

The material used for the exterior is a natural composite wood – WPC (wood polymer composite) – assembled as a ventilated wall: an effective coating to solve the problems related to the protection of buildings from humidity and atmospheric agents, while improving the thermal and acoustic insulation.

If the exterior has a compact and monolithic appearance, the materials chosen for the interiors give warmth to the setting: natural larch wood and umber oak wood, glazed brass details, mud flat lacquered carpentry, terrazzo effect quartz tops and herringbone oak parquet.

Residenza Q Abruzzo

The kitchen, which naturally develops from the living room, is the space that best emphasises the harmony between the house and the nature of the surrounding environment: the conservatory is, in fact, fully integrated structurally and visually in this room.

For the back wall of the kitchen, moreover, a smoked reflective background in a bronze tone has been chosen to evoke the gleaming sun on the sea, while the blue Majorelle of the winter garden, in Moroccan style, creates a dialogue with the view of the Adriatic Sea.

The staircase, made of anthracite-colored bent iron sheets, is light and veiled by the wall of cross perforated sheet. The velvets in primary colors which embellish the interior were also used for the restoration of Chiavari chairs in wood and brass.

The interiors of the house also boast prestigious names: Ernestomeda’s kitchen, specially designed for this villa, is Riflessi Mare on a Bavuso design model, the wallpapers are by Cole & Son and Gucci, while the fabrics are by Morris & Co. and Gastón y Daniela.

Residenza Q Abruzzo

Residenza Q in Abruzzo, Italy – Building Information

Project: Architect Valeria Aretusi
Location: Roseto degli Abruzzi (Teramo), Piana Grande area
Property: Ferretti family – (owners of the historical Ferretti Pastry Shop, Academy of Italian Master Pastry Chefs)

About Valeria Aretusi
Valeria Aretusi – born in 1983 – is an architect with a penchant for wooden houses and vertical gardens. She lives between Livorno and Abruzzo, working all over the Italian territory. She trained in Rome and Paris, where she studied architecture while starting a career as a DJ at the same time. She worked for several years with the Claudio Nardi Architects studio in Florence, dealing mainly with retail, residences and large-scale commissions. She currently focuses her work on private projects related to eco-sustainable wooden houses and renovations of apartments and houses in Nordic style, with a particular attention to the past and memory through the recovery of abandoned urban and architectural spaces.

In 2017 she founded the street art gallery Uovo alla Pop in Livorno, a dynamic exhibition space and home of her personal studio. She is the curator of the settings and installations of the gallery. Moreover, with the rest of the team she creates educational projects and public art initiatives aimed at urban regeneration, by merging art and architecture.

Respecting nature – and connecting to it – is essential for Valeria’s work, having the mission to lead the client towards this research. Therefore, in her projects we find great attention to the use of light or the development of vertical gardens for those who live in small spaces.

Photography: Erwin Benfatto

Residenza Q, Abruzzo images / information received 221120

Location: Abruzzo, Italy

Italian Power Station Buildings

Italian Power Station Building Designs – architectural selection below:

Punibach Hydroelectric Power Station, South Tyrol, northern Italy
Design: monovolume, architecture+design
Punibach Hydroelectric Power Station
photo from architects
Punibach Hydroelectric Power Station Building

Hydroelectric Power Station Winnebach
monovolume architecture+design
Hydroelectric Power Station building in Winnebach, Bolzano, Italy
photo from architects
Hydroelectric Power Station

Naples Buildings

Naples Building Designs

Pompeii Maximall, near Pompeii
Architects: Design International
Pompeii Maximall Shopping Resort Vesuvius Italy
image courtesy of architects office
Pompeii Maximal Shopping Resort

Afragola Station, Napoli, southern Italy
Design: Zaha Hadid Architects
Afragola Station in Napoli
photograph : Jacopo Splimbergo
Afragola Station in Napoli

Naples Subway Station – Università Station at Metropolitana di Napoli
Design: Karim Rashid ; Architect of Record: Atelier Mendini
Naples Subway Station, Università Station Metropolitana di Napoli
photo : Peppe Avallone for M.N. Metropolitana di Napoli S.p.A., all rights reserved
Naples Subway Station Building

Piscina Mirabilis contemporary art museum
Architects: Vazio S/A, Brasil
Piscina Mirabilis contemporary art museum Naples
image courtesy of architecture firm
Pompeii Maximal Shopping Resort

Università Station at Metropolitana di Napoli
Design: Karim Rashid ; Architect of Record: Atelier Mendini
Naples Subway Station Building design by Karim Rashid
photo : Iwan Baan
Università Station at Metropolitana di Napoli

Monte S Angelo Metro entrances + tunnel link, Traiano
Design: Amanda Levete Architects + Anish Kapoor ; initially by Future Systems, UK
Monte St Angelo Subway, Naples Metro building design
image courtesy of architects / artist
Monte St Angelo Subway

Italian Architecture News

Location: Naples, capital of Campania, southern Italy, Europe

New Italian Architecture

Contemporary Architecture in Italy

Italian Architecture Designs – chronological list

Italian Buildings

Italian Architect

Milan Buildings

Salerno Coast Architecture – Concept, Italy
Design: Picernocerasolab

Power Station Buildings

Comments / photos for the Residenza Q, Abruzzo – Italian Architecture page welcome

Website: Visit Italy