Winter House Burton-on-Trent, New Staffordshire Home, English Residential Property Photos, Building

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire

2 May 2022

Five projects have been awarded RIBA West Midlands Awards

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire, central western England, UK

Design: Scott Donald Architecture

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire
photograph © Daniel Hopkinson

Winter House, Burton-on-Trent, West Midlands

Jury Report

Uniquely for Winter House there was no design brief in terms of style or area, and instead, the client issued the Architect his impressive art schedule. While it’s apparent that Art is the central focus of the plan, through a meticulous attention to detail, uninhabited connection between inside and out – what has been delivered is a beautifully crafted home.

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire
photo © Daniel Hopkinson

The site is semi-rural and bound by impressive, protected tree and enclosed with perimeter walls clad in the previous houses’ brickwork. Externally, the building is dark, repressive within the wild setting, with the street frontage being primarily solid and private. The masculine material palette serves to minimise the impact of the building behind the protected greenery – a request by the conservation officer. However, to the private garden side, the building is wrapped with expanses of angled glazing – an extroverted aesthetic allows the building to connect with its architectural gardens at every turn.

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire
photo © Daniel Hopkinson

While the two intersecting volumes appear simple in appearance, beneath is an intricate and complicated skeleton. A crucifix form transfer enables the two volumes to become completely column free, with the trusses’ columns imbedded and concealed within partitions. The result is an almost invisible threshold between inside and out, unencumbered by any visible frame or columns.

Internally, the dark tones of the exterior are exchanged for bright, light-filled spaces which use natural materials to bring warmth and depth, with the artwork carefully showcased on how it will be lit and viewed. What can only be described as a meticulous attention to detail played out throughout; shadow gaps define a split between surfaces, screed isolations joints were thoughtfully considered to coordinate with the soft furniture. The power sockets are distributed within the floor build up and discretely integrated within the screed, with lighting controlled digitally, removing the need for light switches throughout.

With Winter House there is no compromise. As a result, the Architect has created a series of coordinated, considered spaces, where landscape and build form blend seamlessly.

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire
photo © Daniel Hopkinson

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire – Property Information

RIBA region: West Midlands
Architect practice: Scott Donald Architecture
Date of completion: Oct 2020
Date of occupation: Oct 2020
Client company name: Private
Project town: Burton-on-Trent

Contract value: Confidential
Gross internal area: 544.00 m²
Net internal area: 497.00 m²
Cost per m²: Confidential
Contractor company name: Redbrook Construction

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire
photo © Daniel Hopkinson

Consultants

Structural Engineers: Edge Consulting Engineers
Environmental / M&E Engineers: Redby

Awards

• RIBA Regional Award
• Regional Award Short List

2022 RIBA West Midlands Awards Winners

2022 RIBA West Midlands Awards Winners

Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire – RIBA North West Awards Shortlist 2022 images / information received 270422

Location: Burton-on-Trent, Staffordshire, West Midlands, England, United Kingdom

Staffordshire Buildings

Staffordshire Buildings

Staffordshire Architecture

Chatterley Valley Blue Planet – Business Park
Design: Chetwood Associates
G.Park Blue Planet Staffordshire building, Chatterley Valley
picture from architect office
Chatterley Valley Blue Planet

Redbrook Hayes School, Rugeley
Design: Walters & Cohen, Architects
Redbrook Hayes School, Rugeley Staffordshire
image from ING
Staffordshire building

Staffordshire Council
Design: 3DReid, Architects
Staffordshire County Council HQ 3DReid design
image by architecture office
Staffordshire County Council

JCB Heavy Products site Competition, Uttoxeter
Staffordshire design competition

English Architectural Designs

New English Buildings : current, chronological list

Contemporary English Architectural Designs

English Architect

English School Buildings

One Chamberlain Square, Birmingham
Design: Eric Parry Architects
One Chamberlain Square Birmingham
photograph © Dirk Lindner
One Chamberlain Square Birmingham

The Undercroft Learning Centre, Worcester Cathedral, Worcester
Design: Acanthus Clews Architects
The Undercroft Learning Centre, Worcester Cathedral
photograph © Andy Marshall
The Undercroft Learning Centre, Worcester Cathedral

Comments / photos for the Winter House, Burton-on-Trent, Staffordshire, England page welcome