Bawa House, Sussex Building Redevelopment, Hove Home, Southern English Architecture Images

Bawa House in Hove, England

21 Oct 2020

Bawa House, Sussex

Architects: Alter & Company

Location: Hove, Sussex, Southern England, UK

Bawa House

Bawa House Hove

The design of this urban house reinvigorates a 1960’s detached house situated in the hidden corner of an otherwise forgotten street. Inspired by Sri Lanka style architecture where the very essence of making architecture is about balancing building and landscape – living more in nature.

Bawa House Hove

The design introduces courtyard gardens, veranda’s and streamlined vertical larch fenestration large panels of glass. The proposal places a series of contemporary extensions either side of the building, one glass the other black steel. Turning the staircase and removing the floor above provides better circulation and allows for flow and visual connectivity. The form of the building has been expressed through a refined palette of materials; vertical larch timber battens, black steel, dark grey painted brickwork and large glass panels framed in dark grey metal.

Bawa House Hove

The solution for this building looked towards the flow and use of specific areas of the house. The proposal places two contemporary extensions on either side of the main brick building, one glass, the other black steel a direct counterpart to one another – whilst the middle building reads as grey brick with large glass insertions. Turning the staircase and removing the floor above provide better circulation and allows for flow and visual connectivity between floors. The design introduces courtyard gardens accessible from different parts of the ground floor – this enables a real relationship to the gardens.

Bawa House Hove

The original building was poorly organised and closed off by the 1960’s partitioned solitary rooms. Many small doors led to a greatly disorganised interior and an unattainable set of gardens.

Bawa House Hove

Alter & Company were commissioned to re-design the 1960s patten house. As an archetype in the 1960s many house builders would copy the design of a house from a standard patten book – this is one of these buildings. The main ambition of this design was to create a dwelling that connected to its settings like many Sir Lanka buildings as a joint inspiration by owns and architects, living outside the building becoming an extension to the landscape is a key driver.

Bawa House Hove

The project incorporates sustainability through adaption, much of the original building envelope was slightly altered – but the main was over clad or bricked in. The performance of the building used sheep’s wool/boards insulation, and upgraded performance to external walls, floors and roof.

Bawa House Hove Bawa House Hove

Key products used:
The main materials in the construction of the building is vertical larch timber cladding, external painted brick work, black corrugated metal, vertical larch timber cladding, grey windows/doors, mod-century interior styling – real materials, black tiles, terrazzo tiles – oak parquet flooring.

Bawa House Hove Bawa House Hove

Bawa House in Hove, England – Building Information

Architects: Alter & Company

Project size: 200 sqm
Project Budget: £230000
Completion date: 2019

Bawa House Hove

Photography: Alter & Company

Bawa House, Hove, Sussex images / information received 211020

Location: Hove, Sussex, South East England, UK

Brighton Buildings

Brighton i360 Tower
Design: marks barfield architects
Brighton i360
image from architects
Brighton i360 Tower

Moshimo Restaurant
Architects: studioSPOON
Moshimo Restaurant Brighton
photo courtesy studioSPOON
Moshimo Restaurant Brighton

Plus X Brighton, Brighton, East Sussex
Architects: Studio Egret West
Plus X Brighton East Sussex
image courtesy of architects
Plus X Brighton in East Sussex

Circus Square Development in Brighton

British Airways i360 in Brighton

Brighton Birdcage Bandstand

Sussex Buildings

Charleston Museum Project
Design: Jamie Fobert with Julian Harrap
Charleston Museum Contest

East Beach café
Design: Heatherwick Studio
Littlehampton Building

Brighton i360 by Marks Barfield architects

English Architecture

English Architect

Comments / photos for the Bawa House, Hove design by Architects Alter & Company Architecture page welcome