Shanfeng Academy Suzhou Building by OPEN, Jiangsu Province Building, New Chinese Architecture Images

Shanfeng Academy Building in Suzhou

10 May 2022

Location: Suzhou city, Jiangsu Province Building, China

Design: OPEN

New Campus Centre to Become Cultural Hub for Community

Shanfeng Academy Suzhou Building by OPEN

OPEN Reveals Design for Shanfeng Academy Building in Suzhou

New York founded and Beijing based architectural practice OPEN has revealed the design for the Shanfeng Academy project which topped out at the end of April. Situated in a new district of Suzhou city, the building will serve as the campus-centre for a new K-12 international school and will also act as a cultural hub for the local community.

Historically, the city of Suzhou was synonymous with high culture and elegance. Generations of artists, scholars, and writers in China were drawn to the poetic beauty of its gardens with their combination of rocks, water, trees, and pavilions, reflecting the Chinese appreciation of balance and harmony. Now an innovative metropolis and an important business centre, Suzhou is striving to build itself into a hub of international talent, industry, and information. The challenge for OPEN was to create a major new urban project whilst being sympathetic to the heritage of the city.

Li Hu and Wenjing Huang, founders of OPEN, say of the design:

Finding radical strategies to deal with the complex and practical challenges, while creating architecture of poetic spirit deeply connected to the local cultural tradition, is at the heart of this project.

THE MASS AND THE VOIDS

As the campus centre serving nearly 2000 students, Shanfeng Academy will provide the essential and shared facilities of the school. More specifically, it will include a library, an art centre, a gymnasium, a swimming pool, a grand theatre of 1000 seats, a black box theatre, and a forum.

A render of Autumn Garden and the Forum. ©OPEN
Shanfeng Academy Suzhou Building by OPEN

Considering the intensity of the functional programmes and the high concentration of users—from kindergarten children to high-schoolers, architectural practice OPEN decided to divide one massive building into five individual buildings interconnected by covered walkways. By breaking down the mass and pulling them apart, voids are created in the form of four gardens and semi-outdoor spaces. The well-connected walkways easily accommodate the large number of students moving between different activities even during rainy days which are abundant in Suzhou. The gardens act as buffer zones between masses of high-density reflecting Suzhou’s own garden heritage.

The gardens are designed around the four seasons, plants are selected accordingly to accentuate the traces of time. Elements of classical Suzhou gardens, such as scholar rocks, traditional pavement patterns, and the use of water, are carefully integrated into the gardens. There is also an unnamed fifth garden on the rooftop of the walkways planted with tall grasses and herbs—a pleasant retreat and social gathering place for students and teachers, it is linked to the main classroom building through a short bridge.

A BUILDING BOTH FOR THE SCHOOL AND THE LOCAL COMMUNITY

The architects worked closely with the campus planning firm which is also the local design institute for the project to place the campus centre on the main street. The building itself replaces a large portion of the fence that encloses the school campus for student safety.

While acting as the interface between the school and the city, the campus centre is also able to share its many facilities with the local community when the school is not in session, creating a close bond between the two. A café and a courtyard on the ground floor facing the street offer a pleasant place for parents waiting to pick up their children.

An exterior view:
Shanfeng Academy Suzhou Building by OPEN

All spaces have natural lighting and natural ventilation to enhance indoor comfort while reducing energy consumption.

Board-formed white concrete is adopted for the building envelope, both to pay tribute to the white-wall-grey-roof traditional architecture of the Suzhou area, and to resolve the problem of the traditional white plaster needing constant maintenance to prevent mildew formation and cracking.

OPEN hopes that the campus centre can become a new type of cultural hub combining the city’s rich cultural heritage with the contemporary dimension of this newly urbanized neighbourhood.

The construction site:
Shanfeng Academy Suzhou Building by OPEN

Shanfeng Academy Suzhou, Jiangsu Province, China – Building Information

Design Year: 2020-2022

Status: Under construction

Client: Mountain Education Group

Program: Library, Art Center, Gymnasium, Swimming Pool, Grand Theater, Black Box Theater, Forum, Gardens

Building Area: 13,676 sqm

Location: Suzhou, China

Architects: OPEN

Principals in Charge: LI Hu, HUANG Wenjing

Project Team: SHI Bingjie, Daijiro Nakayama, JIA Ke, Ye Qing, FAN Jianglong (on site), Giovanni Zorzi, HUANG Zetian, WANG Fengya, SHOU Chengbin, Crystal Kwan, LU Di, TANG Ziqiao, JIA Han, CAI Zhuoqun, CHEN Ruipeng

Local Design Institute: Tongji Architectural Design (Group) Co., Ltd.

Landscape Design: OPEN + Z’scape

Theatre & Acoustic Consultant: JH Theatre Architecture Design Consulting Company

Lighting Consultant: Gradient Lighting Design Inc.

Images © OPEN

Shanfeng Academy Suzhou Building by OPEN, Jiangsu Province images / information received 100522

Location: Suzhou, China

New Suzhou Building Designs

Contemporary Jiangsu Province Architectural Projects

Suzhou Architecture

Free Spring Morning, XuShuGuan, Huqiu District
Design: LACIME Architects
Free Spring Morning Suzhou building
photo : SHANJIAN Photography Studio
Free Spring Morning Suzhou

Hotel Indigo Suzhou Yangcheng Lake
Design: BLVD International
Hotel Indigo Suzhou Yangcheng Lake Jiangsu Province
photo : En Xiao
Hotel Indigo Suzhou Yangcheng Lake

Suzhou Financial Center Exhibition Hall
Architects: Shanghai Riqing Architectural Design Co., Ltd.
Suzhou Financial Center Exhibition Hall China
photograph : Schran Images
Suzhou Financial Center Exhibition Hall

Cyrus Tang Foundation Center in Suzhou Building, East Tai Lake Ecological Park, Wujiang,
Architects: UAD – The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.
Cyrus Tang Foundation Center Suzhou building
photograph : Zhao Qiang
Cyrus Tang Foundation Center

K.WAH ROYAL MANSION life Experience Center Building
Interior design: GFD
K Wah Royal Mansion Life Experience Center in Suzhou
photograph : Lin Feng
K.WAH ROYAL MANSION life Experience Center in Suzhou City

Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect

Chinese Buildings

Beijing Architecture Walking Tours by e-architect

Comments / photos for the Shanfeng Academy Suzhou Building by OPEN, Jiangsu Province building design by page welcome