Hangzhou Tonglu Archives Building, Zhejiang, Chinese Architecture Images

Archives Building in Tonglu, Hangzhou

26 Jan 2021

Tonglu Archives Building

Design: BAU (Brearley Architects + Urbanists)

Location: Tonglu, Hangzhou, Zhejiang Province, China

Hangzhou Tonglu Archives Building

‘it is the least we could do: minimalism in an environment of expressionism’
Steve Whitford (Partner)

hybrid typology
In China, the perimeter block typology doesn’t usually return the Floor Area Ratio (FAR) necessary to satisfy inner urban densities. This leads to an over reliance on detached towers to meet FAR requirements. The perimeter block with a tower extrusion however, presents a useful hybrid.

Hangzhou Tonglu Archives Building

The advantages of the perimeter block (positive reinforcement of active urban street edges; well ventilated and naturally lit building interiors; and an internal courtyard that has the options of being private, semi-private-semi-public, or public space) are combined with the capacity of the tower to maximize floor area.

Hangzhou Tonglu Archives Building

being a good neighbor
Urban form for this project was driven by the need to maintain strict solar access requirements to the neighbouring buildings. The low perimeter block did not impact solar access, however, the tower extrusion proved much more difficult to locate. Its final position exposes long east and west facades to low altitude summer sun.

Hangzhou Tonglu Archives Building

metal petals
Surprisingly, all facades required vertical screens to prevent unwanted heat gain. Elegantly thin slab edges are projected past the window line and form horizontal ledges on which to sit vertical perforated metal sunscreens. These screens are closed enough to block the sun, yet open enough to not impede views out.

En masse, these sunscreens present as a series of metal petals covering unified facades.

Hangzhou Tonglu Archives Building

Decks are then cut into the petals to provide outdoor space for each floor level, and subtle visual relief to the wall of petals.

Hangzhou Tonglu Archives Building

minimalism 1. – expressionism 0.
The program for the Tonglu Archives Building is diverse: document archives, testing laboratories, staff canteen, a commercial street-front cafe, and variety of closed and open office spaces. This suggests an architectural articulation of these programs. In addition, the typological hybrid suggests articulation of the perimeter building and the tower.

Hangzhou Tonglu Archives Building

However, rather than exploring these obvious solutions, the questions posed were: What are the differences in the program? What are the differences generated by combining perimeter block and tower typologies? And finally, what is the least we need to do to engage with these differences?

Hangzhou Tonglu Archives Building

The answer to this question brought about two design responses: firstly, a unified façade which fulfilled the performance criteria for solar access and protection for each of the different programs; and secondly, the location of the entries for all programs into the central courtyard space.

Hangzhou Tonglu Archives Building

semi-public courtyard
This centralized circulation strategy creates a semi-public outdoor space and provides opportunities for encounter and exchange amongst the different public departments. It also provides an active space for lunch in a protected courtyard landscape.

Hangzhou Tonglu Archives Building

The courtyard directly links the public footpath of the main southern entrance to a proposed future pedestrian bridge to the north east of the site. This diagonal shortcut further reinforces the semi-public nature of the courtyard.

Hangzhou Tonglu Archives Building

roofscape as displaced landscape
To encourage the staff to get out of the building and enjoy the river frontage or the courtyard, the paving from the ground floor interiors flows directly into the courtyard and out to the river’s edge – a robust strategy for the future, when the ground floor develops more pubic and/or commercial programs.

Hangzhou Tonglu Archives Building

The tower overlooks the roof of the perimeter block and this space provides an opportunity for a major private outdoor space for the building tenants. A garden pavilion for staff lunches or informal meetings sits within a roofscape that presents as a displaced landscape. The staff canteen opens on to this roofscape. Plant rooms have been disguised as additional garden pavilions.

Hangzhou Tonglu Archives Building

more visible than we think
In a commercial and retail environment where every building is trying hard to be seen as different from its neighbours, where advertising and signage are dominating streetscapes, where buildings are becoming extensions of corporate logos and marketing campaigns – a minimal, elegant and calm public building may be more visible than we think.

Hangzhou Tonglu Archives Building

Design: BAU
Project Status: Completed 2019
Location: Tonglu, Hangzhou, Zhejiang Province
Client: Tonglu Urban Development and Management Co., Ltd.
Typology: Office
Program: Document archives; testing laboratories; office.

Hangzhou Tonglu Archives Building

Year: 2016—2019
GFA: 26,700 sqm
Construction Cost: RMB 136 million

BAU Project Team: James Brearley, Jens Eberhardt, Chen Zhiyong, Luo Huaili, Steve Whitford, Gao Weiguo, Chen Jian
Builder: Hangzhou Harbour Construction Co.,Ltd.
Engineer+Documenting LDI: China United Engineering Company

Hangzhou Tonglu Archives Building

Photographer:Xia Zhi

Hangzhou Tonglu Archives Building images / information received 260121

Location: Hangzhou, Zhejiang, China

Architecture in China

Chinese Architectural Designs – chronological list

Chinese Architects Offices – Design Practice Listings

Shanghai Architecture Tours by e-architect

Keppel Cove Marina & Clubhouse, Zhongshan, Guangdong
Design: UNStudio, Architects
Keppel Cove Marina Clubhouse in Zhongshan
photography : Tom Roe
Marina at Keppel Cove in Zhongshan

Shuyang Art Gallery, Suqian City, Jiangsu Province
Design: The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University Co,Ltd
Shuyang Art Gallery in Suqian City Jiangsu Province
photograph : Qiang Zhao
Shuyang Art Gallery Building

Chinese Architecture

Chinese Architects Practices

The Summit for Tishman Speyer

Shanghai Architecture – Selection

Shanghai Architect Offices – design firm listings for this city

Contemporary Chinese Buildings

Comments / photos for the Hangzhou Tonglu Archives Building page welcome

Zhejiang Province