Pavilion Extension Grantchester, Cambridgeshire Architecture, English Building News, Images

Pavilion Extension in Grantchester

19 Aug 2021

Architects: Ashworth Parkes Architects Ltd

Location: Grantchester, Cambridgeshire, England, UK

Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

Grantchester Pavilion House Extension

The client runs his own construction company, which built the project. The site is part of a range of heavy brick built barns that sit within the curtilage of a Grade 1 listed manor house in a village outside Cambridge.

Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

He approached Ashworth Parkes Architects Ltd to add a small Pavilion Extension that would double the size of the space that was currently serving as both his dining space and kitchen, add a bootroom, a utility space and a larder and to open up the rather gloomy interior and maximise the daylight and the views to the mature garden.

Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

The barns were originally converted to residential in 1999.

Pavilion Extension Cambridgeshire

Pavilion Extension Cambridgeshire

Pavilion Extension Cambridgeshire

The solution was to keep the kitchen in the same location, adding a new larder; to extend out into the garden with a new ‘pavilion’ that would house the larger sitting and dining areas; to house the new bootroom and utility within a new lead roofed structure to the side.

Pavilion Extension Cambridgeshire Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

The inspiration for the design was the traditional conservatory. the structure is orientated directly to the South. The walls of glass ensure that it allows in the maximum daylight possible to penetrate deep into the plan, minimise the impact of the new building on the old, whilst the details of the design, the heavy roof, the glass specification and the brise soleil help to maintain a steady temperature throughout summer and winter.

Pavilion Extension Cambridgeshire

Mirrored stainless steel columns, which dissolve into the landscape, and the ‘glass to glass’ corner makes the, weighty, timber coffered ceiling appear to float, whilst giving a sense of place for family gatherings and dinner parties.

Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

Remotely operated, concealed, copper blinds give protection from the low winter sun and bouncing a warm glow up onto the soffit of the ceiling. The large sliding door when open connects the space directly to the garden outside.

Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

Pavilion Extension in Grantchester Cambridgeshire – Building Information

Architects: Ashworth Parkes Architects Ltd

Project size: 77 sqm
Site size: 1154 sqm
Completion date: 2019
Building levels: 1

Pavilion Extension Grantchester Cambridgeshire

Photos: Matthew Smith

Pavilion Extension, Grantchester Cambridgeshire images / information received 190821

Location: Grantchester, Cambridgeshire, south east England, UK

Cambridge Residential Property

Recent Cambridge Residential Building Designs

Eddington Housing Development
Design: Mecanoo
Eddington Housing Development Cambridge England
photography : Greg Holmes and Mecanoo
Eddington Housing

New Buildings in Eddington
Design: Stanton Williams
Buildings in Eddington, North West Cambridge
photo © Jack Hobhouse
Buildings in Eddington, North West Cambridge Homes

Cambridge Architecture

Cambridge Architecture Design – chronological list

Cambridge Building News

Cambridge Tours

Cavendish III Physics Laboratory, Cambridge Science Park
Design: Jestico + Whiles Architects
Cavendish iii Physics Laboratory in Cambridge
image : Forbes Massie
Cavendish III Physics Laboratory Building

Stapleford Granary Arts and Music Venue
Design: MCW architects
Arts and Music Venue at Stapleford Granary near Cambridge
photograph : Jim Stephenson Colin Moses ACE Foundation
Stapleford Granary Arts and Music Venue Building

Cambridge Building – Architecture Tour of the city on one page

Cambridge Architects – Alphabetical list of all featured designers

Comments / photos for the Pavilion Extension, Grantchester Cambridgeshire property design by Ashworth Parkes Architects Ltd page welcome