WELL Living Laboratory, Beijing Office and Residential Building Development, Chinese Mixed-Use Architecture Photos

WELL Living Lab in Beijing

23 Jun 2021

WELL Living Lab

Design: Superimpose Architecture

Location: Shunyi, Beijing, China

WELL Living Lab Beijing

Superimpose designs adaptable Lab for human-centered research

WELL Living Lab Beijing

The Well Living Lab in Beijing is a Sino-American collaboration between Delos, Mayo Clinic and Sino Ocean Group, bringing together building science, behavioural science and health science. The Laboratory will provide controlled and simulated indoor environments that mimic indoor office environments and residential living spaces to conduct innovative human-centered research. The goal is to improve the impact that indoor environments have on human health, wellness, comfort, and performance. Superimpose’s responsibility was creating a WELL and LEED certified building and to use low-tech solutions to create a flexible and optimised environment to facilitate and conduct research.

WELL Living Lab Beijing

One of the many things the recent epidemic situation has taught us, is that our buildings and interiors should become healthier, more adaptable to changing situations and that they should promote physical and mental well-being. Indoor wellbeing has been Superimpose’s focus already since 2016, when designing Asia’s first WELL Living Lab and a 26,000 square meter adjacent office park in Shunyi, Beijing.

WELL Living Lab Beijing WELL Living Lab Beijing

The Well Living Lab in Beijing is a Sino-American collaboration between Delos, Mayo Clinic and Sino Ocean Group, bringing together building science, behavioural science and health science. The Laboratory will provide controlled and simulated indoor environments that mimic indoor office environments and residential living spaces to conduct innovative human-centered research. The goal is to improve the impact that indoor environments have on human health, wellness, comfort, and performance.

WELL Living Lab Beijing

Superimpose’s responsibility was creating a WELL and LEED certified building and to use low-tech solutions to create a flexible and optimised environment to facilitate and conduct research.

WELL Living Lab Beijing

WELL Living Lab Beijing

In order to create an open reconfigurable plan-layout which allows for different experiment conditions and to optimize sun-exposure, both escape stairs together with building core are placed at the northern side of the building. These building elements together with a canopy and rotatable rooftop lab are designed as individual elements and together express a ‘plug-in’ massing concept.

WELL Living Lab Beijing

The building core situates MEP spaces, shafts, washrooms with access to natural daylight. The lift is discreetly hidden as Superimpose opposed to the idea of having it as the main vehicle for vertical circulation. Instead the otherwise dark and hidden escape staircases become the red iconic highlight of the building promoting physical exercise and social interaction.

WELL Living Lab Beijing

Superimpose designed the building’s façade as a cassette system to allow for adaptability whilst maintaining a strong and recognizable architectural feature that fits into Shunyi’s industrial context. Internal blinds, external blinds and electrochromic glass for an on-demand variety of shading and glass colour are integrated within these façade cassettes. The entrance canopy offers shelter and provides an entrance gesture. It directly connects to the outdoor staircase whilst allowing for daylight to the ground floor. On the rooftop, there is a fully rotatable laboratory for comprehensive sunlight related research, together with a rooftop-farm to promote nourishment and a sense of participation.

WELL Living Lab Beijing WELL Living Lab Beijing

By designing the Well Living Lab in such a way that it reflects and adapts the WELL standards in the simplest and most effective way, Superimpose aims to contribute and facilitate improving health and wellbeing for future office and residential developments in China and beyond.

WELL Living Lab Beijing

WELL Living Lab in Beijing, China – Building Information

Design Company: Superimpose Architecture

Scope: Architecture Design
Function: Laboratory and Office
Size: 26,123 sqm
Location: Shunyi, Beijing, China
Status: Completed 2021
Client: Sino Ocean Group
Tenant: Delos
Design team: Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt, Xuan Wang, Huimin Xie, Pablo Gonzalez Gonzalez, Xiaoyu Xu, Casper Kraai
Certification: LEED BD+C Core and Shell Gold, WELL HSR, WELL Platinum, WELL Performance Verification
LDI / BIAD (Beijing Institute of Architectural Design)

WELL Living Lab Beijing

Photographs / CreatAR & Valentín Račko

WELL Living Lab, Beijing images / information received 230621 from Superimpose Architecture

Location: Shunyi, Beijing, People’s Republic of China

Architecture in Beijing

Contemporary Architecture in Chinese Capital City

Beijing Architecture Designs – chronological list

Beijing Architecture Walking Tours

Galaxy Soho
Architect: Zaha Hadid Architects
Galaxy Soho Beijing building by Zaha Hadid Architects
photograph : Hufton and Crow
Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects in Beijing

Wangjing Soho
Architect: Zaha Hadid Architects
Wangjing Soho
photograph : Virgile Simon Bertrand
Wangjing SOHO in Beijing

Beijing Building News

Courtyard House Plugin
Architect: People’s Architecture Office
Courtyard House Plugin in Beijing
picture © © People’s Architecture Office
Courtyard House Plugin

Central Chinese Television Tower
Rem Koolhaas Architect / OMA
CCTV Beijing

Capital Airport
Foster + Partners
Beijing Airport Building

Beijing Buildings

Comments / photos for the WELL Living Lab Beijing design by Superimpose Architecture page welcome

Website: China