Wat Chak Daeng Community Pavilion, Thailand

Wat Chak Daeng Community Pavilion, Thailand wooden temple, Thai temple photos, Southeast Asian architecture

Wat Chak Daeng Community Pavilion Thailand building

1 September 2023

Design: Invoke

Location: Bang Krachao, Samut Prakan, Thailand, southeast Asia

Wat Chak Daeng Community Pavilion Thailand

Photos by THANAWATCHU

Wat Chak Daeng Community Pavilion, Samut Prakan, Thailand

The project was completed in March 2022 at Wat Chak Daeng, a Buddhist temple situated in the Bang Krachao Area of the Samut Prakan province in Thailand. The temple, renowned for its longstanding sustainability programs spanning over two decades, integrates the principles of environmental conservation into its Buddhist teachings.

Per community request, the pavilion is designed to host up to 200 seats and to accommodate a variety of events such as religious ceremonies, weddings, and funerals, while providing shaded connections to nearby existing buildings and maintaining an uninterrupted view of the historic crematorium.

Wat Chak Daeng Community Pavilion Thailand Wat Chak Daeng Community Pavilion Thailand

With the exception of the structural steel, the project utilizes upcycled materials from the temple’s own waste management program to create a multi-layered and multi-functional roofscape, emulating a tree canopy.

The roof panels (made of compressed milk cartons) are periodically punctuated with translucent panels to allow filtered daylight through the ceiling baffles (made from plastic bottles and agricultural waste) and large clusters of hanging plants.

To help minimize construction costs, major portions of the project are installed by the temple staff and volunteers themselves, with coordination assistance from the general contractor and our team, including the roofing, the ceiling baffles, and the pavers (fabricated within the temple grounds using trash in the concrete mix).

As the steel members are exposed, the entire structure is designed and detailed as a holistic system. Off-grid columns of varying sizes not only accommodate large spans for optimum seating arrangements, but also further enhance the forest-like quality of the structure.

Wat Chak Daeng Community Pavilion Thailand Wat Chak Daeng Community Pavilion Thailand

What was the brief?

Driven by a desire to contribute to the local community, the monks, a group of generous donors, and our design team collaborated on a survey, engaging community leaders to identify a crucial requirement: the need for a shared public space within the temple grounds. This space would serve as a versatile venue capable of accommodating various activities, including religious ceremonies, educational events, weddings, and funerals.

In line with the temple’s steadfast commitment to sustainability and after attaining consensus among stakeholders, the project’s objective was to create a flexible covered outdoor space with a seating capacity of up to 200 individuals. The design was to showcase upcycled materials sourced from the temple’s recycling program, underscoring its dedication to waste reduction. Moreover, the pavilion aims to establish a physical connection between the adjacent hall, education center, and crematorium, fostering a cohesive environment within the temple grounds.

What were the solutions?

The proposed design aligns with the temple’s vision and addresses community needs by incorporating a forest-like canopy that utilizes upcycled materials from the temple’s waste management program. The goal is to create a multi-layered and multi-functional roofscape.

Compressed beverage cartons form the roof panels, interspersed with translucent panels that allow filtered daylight to illuminate the space through the ceiling baffles, made from plastic bottles and agricultural waste, and clusters of hanging plants.

To minimize construction costs, the project employs a collaborative approach. Temple staff and volunteers, with support from the general contractor and our team, take charge of major installation tasks such as roofing, ceiling baffles, and pavers. These pavers, created using a mix of concrete and trash, are fabricated within the temple grounds.

The entire structure is designed and detailed as a cohesive system, with exposed steel members contributing to the overall aesthetic. The columns, varying in size and functioning off-grid, not only facilitate optimal seating arrangements with large spans but also enhance the forest-like ambiance of the structure.

Wat Chak Daeng Pavilion Thailand Wat Chak Daeng Pavilion Thailand

How is the project unique?

Design thinking has the potential to transcend economic barriers and benefit individuals at all levels. By fostering collective collaboration and adopting unconventional project delivery structures, we can grant communities, such as the one surrounding Wat Chak Daeng Temple, access to design and positively impact the lives of those in need. We can develop innovative approaches that foster sustainable development, by remaining attentive to the environmental and the economic landscape.

What are the sustainability features?

The project’s primary objective is to address the scarcity of public spaces in Thailand while promoting the concept of upcycling and improving the quality of life in the surrounding community. All materials used in the project, except for the steel structure, are derived from trash collected and managed by the temple and crafted in collaboration with community partners.

As a result of our efforts, we have successfully advanced the fabrication techniques for construction materials made from waste, showcasing compelling use cases for these innovative materials.

Although the funding raised only allowed for the current version of the pavilion, the roof structure has been designed to accommodate future installation of PV panels. These panels will provide power for the lighting and ventilation fan systems, reducing reliance on external energy sources. Additionally, the project has plans for the future integration of a greywater collection system, which will be used to irrigate the surrounding greenery, further enhancing sustainability and environmental stewardship.

Wat Chak Daeng Pavilion Thailand

Wat Chak Daeng Community Pavilion, Thailand – Property Information

https://www.invoke-studio.com/
Project size: 500 sqm
Completion date: 2022

Wat Chak Daeng Pavilion Thailand Wat Chak Daeng Pavilion Thailand

Photos by THANAWATCHU

Temples building designs

Wat Chak Daeng Community Pavilion, Thailand temple information / images received 010923 from Invoke

Location: Samut Prakan, Thailand, Southeast Asia

Thailand Architecture

Thai Architecture Designs – chronological list

Bangkok Architecture News

Thailand Architectural Designs – selection

Apple Central World, Ratchaprasong
Design: Foster + Partners with Architects 49 Ltd.
Apple Central World Bangkok Architecture News - Foster + Partners
photograph © Apple
Apple Central World Bangkok

One Bangkok
Architects: SOM
One Bangkok Architecture News
image courtesy of architects
One Bangkok Development

Thailand Properties

Thai Homes – recent property selection

PM HOUSE, Soi Krungthepnon 43, Bangkok
Design: OFFICE ARCHITECT9KAMPANAD
PM HOUSE Bangkok, Home on Soi Krungthepnon
photo : TOMORAD
PM HOUSE Bangkok, Home on Soi Krungthepnon

Siri House, Suriyawong
Design: IDIN Architects
Siri House
photo © Spaceshift Studio
Siri House in Bangkok

180 Samui Residence, Koh Samui
Design: Sicart & Smith Architects
180 Samui Residence in Koh Samui
photo © Julien Smith
180 Samui Residence in Koh Samui

Thailand Architecture

Soe Ker Tie House, Noh Bo, Tak
Design: TYIN tegnestue Architects
Soe Ker Tie House

Comments / photos for the Wat Chak Daeng Community Pavilion, Thailand designed by Invoke page welcome