Base4Work Bratislava, Slovakia Modern Coworking Centre Building, Jurkovič’s Heating Plant Architecture Photos

Base4Work Coworking Centre in Bratislava

20 Feb 2022

Design: Studio Perspektiv

Location: Bottova 1/1, 811 09 Bratislava, Slovakia

Base4Work Bratislava Coworking Centre

Photos: BoysPlayNice

Base4Work, Bratislava

Base4Work Bratislava
There are only a few buildings with industrial history left in Bratislava that have managed to adapt to the current needs. One of them is functionalist building of Jurkovič’s Heating Plant, which has been opened to the public after a three-year renovation as a modern coworking centre – Base4Work from studio Perspektiv as interior designers.

Base4Work Bratislava

The architectural solution in the form of new interior spaces and new structures is the work of DF Creative Group. The PAMARCH, specializing in the protection and reconstruction of monuments, oversaw the building envelope renovation.

Base4Work Bratislava Coworking Centre Base4Work Bratislava Coworking Centre

Known for its sophisticated office projects, the Perspektiv architectural studio has completed the second branch of the Base4Work co-working centre inside the Bratislava industrial monument – the first one is located in Prague’s Churchill complex.

The original premises with a new function
As a very specific space, the Bratislava heating plant has been looking for a new function for a long time. The developer’s vision was to create an inspiring and diverse workspace that would provide a background to connect different user groups – from corporate clients to start-ups and freelancers, in a unique environment of a national cultural monument. The competitive advantage of coworking spaces often lies in their uniqueness, which is why the investor, together with the Perspektiv studio architects, decided to reflect the same idea in this industrial monument.

Base4Work Bratislava Coworking Centre Base4Work Bratislava Coworking Centre

The interior design itself was conceived to ensure that the original parts remain visible and the imprint of Dušan Jurkovič is preserved as much as possible. However, the Perspektiv architects interpreted Jurkovič’s work in the spirit of the 21st century. “When designing the interior of the coworking space, we perceived the context of the original monument and the new building. We tried to complement the space and relate to it both in style and in the geometry of the new elements. In addition, we wanted to make sure that both the new and original parts would be clearly recognisable – we didn’t want to imitate the original work,” said architects Ján Antal and Barbora S. Babocká.

Base4Work Bratislava Coworking Centre

DF Creative Group placed a new five-storey building in the interior of the boiler and turbine hall, which created new areas. Their architectural solution uses the free internal space in the boiler and turbine halls to incorporate new independent structures. This concept makes it possible to clearly separate and distinguish the historic structures from the new ones. Other industrial elements of the heating plant were also used to pay homage to history – the entire interior is dominated by concrete hoppers, with the original crane forming the atypical open ceiling of the shared office.

Base4Work Bratislava

The heating plant coming to life
In total, there are 3,900 square metres of flexible working space with a capacity of approximately 450 places in the heating plant. The architects worked with the same typology of workplaces as in the Prague coworking branch mentioned above. They brought a concept of high-quality workspace that reflects the authenticity of the environment.

The varied diversity also meets the requirements of a wide range of users. On each of the floors there are fixed desks, hot desks, separate offices, a phone booth, a workshop room, and meeting rooms with a capacity of 4 to 18 people. Clients can also use the community lounges or the attractive meeting and networking zone during the day.

Base4Work Bratislava Coworking Centre

Folklore in a minimalist concept
The community centre of the entire coworking space is the entrance area on the second floor, which combines a lobby with a café and workplaces. Perspektiv presents Dušan Jurkovič’s extensive work by using graphic elements in the interior. The authors’ motifs are inspired by the architect’s style and its evolution over time. Perspektiv decomposes the original decorative ornaments into prime factors in the form of light elements on the walls or engraved cabinets.

A folk carpenter was replaced by a CNC milling machine, and solid wood by natural fibreboards. “The craftsmanship and contemporary materials in their raw essence form a unifying motif for each floor,” adds architect Babocká. The steel structures are softened by perforation to create an interesting historical contrast with a legacy dating back to the early period of Jurkovič’s work.

The transformation of the industrial monument into a comfortable workspace also depends on appropriate materials. The colour palette is based on the shades of terracotta, characteristic of the building’s shell, complemented by muted deep tones of blue, green and carbon black. The ceilings remain open, while the floors in the common zones accentuate the wood or large-format ceramic tiles.

Base4Work Bratislava

Space only for the brave
The generosity of the space is underlined by the massive concrete hoppers, which were originally used to store solid fuels. The architects managed to place some of the meeting rooms inside them. The most popular for users so far seems to be the two meeting rooms on the fifth floor. “This is where we took advantage of the location and experimented with glazing in parts of the floor. The result is an iconic space that everyone wants to see. Even those who are afraid of heights,” says architect Antal.

The meeting rooms and separate offices place emphasis on acoustics, which is provided not only by the carpets but also by the wall coverings. In line with their style, the architects used recycled and natural materials. The environmentally friendly Re:felt panels are made from recycled PET bottles. The boutique mood of the entire interior is enhanced by the roof terrace with an adjacent bar. The architects used the building’s complex structure to the clients’ advantage, creating comfort zones in several places. The flexibility of the space is appreciated not only by the developer, but also by the first tenants.

The renovated space also includes the DOT. Espresso Bar & Contemporary Art Gallery, an event space, and a restaurant from the Medusa gastro group network. This important icon of Bratislava is thus coming to life again, becoming a cultural epicentre and a valuable contrast to the modern architecture of the surrounding buildings. Thanks to the renovation, the new appearance of Jurkovič’s heating plant has reinforced the importance of preserving the original buildings and confirmed that their preservation can also be beneficial for investors.

Bratislava Coworking Centre, Slovakia

Base4Work Coworking Centre in Bratislava, Slovakia – Building Information

Design: Studio Perspektiv – https://perspektiv.cz/en/

Studio Studio Perspektiv [interior design of Base4Work]
DF Creative Group [architectural solution of the building conversion]
Author Ján Antal, Martin Stára, Barbora S. Babocká [Studio Perspektiv]
Martin Paško [DF Creative Group]
Contact E-mail [email protected]
Website www.perspektiv.cz
ww.dfcreativegroup.sk
Social media www.instagram.com/studio_perspektiv
www.instagram.com/perspektiv_living
www.facebook.com/studioperspektiv
pinterest.com/studioperspektiv
www.linkedin.com/company/studio-perspektiv
Studio address Studio Perspektiv, Belgická 32, 120 00 Prague 2, Czech Republic
Co-author Designer of the building envelope renovation: PAMARCH, www.pamarch.sk
Design team Jakub Budaj, Silvia Snopková [Studio Perspektiv]

Project location: Bottova 1/1, 811 09 Bratislava, Slovakia

Project year 2019
Completion year 2021
Usable Floor Area 3900 m²

Client Penta Real Estate
Client’s e-mail [email protected]
Client’s website www.pentarealestate.com
Project website www.base4work.com

Coworking Centre Bratislava, Slovakia

Materials
ceramic tiles Marazzi Art – community zones
oak floor Boen – community zones
carpets Interface – meeting rooms
acoustic tiles Re:felt – meeting rooms and office space
acoustic ceiling Heradesign – community zones
steel – custom made atypical furniture

Products and Brands
lighting Bell — Flos\www.flos.com
lighting Tam Tam — Marset\www.marset.com
lighting DARF — Wever & Ducré\www.weverducre.cz
lighting Mini Potence Pivotante — Nemo Lighting\www.nemolighting.com
chair Venus — Classicon\www.classicon.com
chairs Physix, ID Trim and Rookie — Vitra\www.vitra.com
chair Result — Hay\www.hay.dk
sofa Mags Soft 3 Seater Combination 3 — Hay\www.hay.dk
sofa Click — Sancal\www.sancal.com
sofa Grand Sofa — Vitra\www.vitra.com
table Brio — La Palma\www.lapalma.it
table Icon — Pedrali\www.pedrali.com
table Podia — Ferm Living\www.fermliving.com
table Yo — La Palma\www.lapalma.it
table Stock Table — Norman Copenhagen\www.normann-copenhagen.com

About studio
Since its establishment in 2015, Studio Perspektiv has been creating innovative solutions for office, residential, and community projects, with more than 35 collaborating architects from offices in Prague and Bratislava.

The proposals are primarily based on an understanding of client’s needs and professional management. In each design, we strive to achieve a symbiosis between the client’s vision, respect for architecture, and design. Our approach combines timeless design, premium quality, sustainable materials, and smart technologies. This year, Perspektiv ranked among the TOP 100 Czech architectural studios selected by ARCHITECT + magazine.

A significant example of an office project is represented by the implementation of agile work environment for Fortuna Entertainment Group, which brought the studio the Special Mention in Interior Architecture category in German Design Award 2022. After the success with the coworking center Base4Work, for which they received the prestigious Interior Design Award – project honoree, the studio continued with the implementation of another coworking branch in the historic memorial of Jurkovič Heating Plant in Bratislava.

Architects are currently preparing an international project of offices in DSTRCT.Berlin with an area of 13,000 m2. This year, the studio expanded its community section with a winning design of the square near Masaryk Railway Station or a conceptual study of the revitalization of the anteroom in front of the Industrial Palace at the Exhibition Grounds in Prague’s Holešovice. The studio does not lag in residential projects under the heading Perspektiv Living – the reconstruction of a mountain hotel in the Giant Mountains, an apartment in the historic center of Bratislava, or luxury lofts in Karlín are examples of this.

Coworking Centre in Bratislava, Slovakia Base4Work Bratislava

Photographer: BoysPlayNice, [email protected], www.boysplaynice.com
Collaborator: Construction contractor: ENG2 Project Management, www.eng2.sk

Base4Work Coworking Centre in Bratislava, Slovakia images / information received 200222

Location: Bottova 1/1, 811 09 Bratislava, Slovakia

Slovakian Buildings

Slovakia Architecture

Slovakian Architecture Designs – chronological list

Slovakia Architecture News

Bratislava Architecture Tours by e-architect

Sky Park, Bratislava
Design: Zaha Hadid Architects

Sky Park in Bratislava
image © Penta Investments
Sky Park Bratislava

Villa Inga, Bratislava
Design: Architekti Šebo Lichý
Villa Inga
photos : Vlado Vavrek, Pekné bývanie
Villa Inga Bratislava

Double View House, Bratislava
Design: Architekti Šebo Lichý
Double View House in Bratislava
photo : Tomáš Manina
Double View House Bratislava

Business Garden Štefánikova – building on the boulevard, Bratislava
Design: Architekti Šebo Lichý
Business Garden Stefanikova
photo : Manina Tomáš
Business Garden Stefanikova in Bratislava

Slovakian Architecture

White Cubes House in Prievoz

Attic Apartment in Bratislava

Comments / photos for the Base4Work Coworking Centre in Bratislava, Slovakia designed by Studio Perspektiv page welcome