Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist Facility, Portuguese Interior Architecture Photos

Clinica Santa Madalena Cascais Building

21 & 20 Jun 2021

Clinica Santa Madalena Cascais by Sabrab – Dental Clinic

Architects: Sabrab

Location: Cascais, Lisbon District, Portugal

Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist

Photos by Ivo Tavares Studio

English text – scroll down for Spanish + Portuguese texts:

The Clinica Santa Madalena Cascais project is developed in a building with three floors with about 1250m2 of construction area and parking in the basement.

The framing for the Serra de Sintra was one of the assumptions in the layout distribution allowing the waiting areas to also become spaces for visual contemplation.

The layout of the Clinic’s interior spaces started from the maximum use of natural light for the work areas, thus reducing the environmental footprint in the building.

The clinic has a set of dental specialties, separated by specific wings, in a total of eighteen offices, including a recovery room with a special setting for the Sintra mountains in a reserved area on the 1st floor of the building.

Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist

The building has a central area that allows the separation in different wings either on the 0 floor or on the 1 floor.

Thus, in the left wing of floor 0 there are concentrated areas for reception, service and waiting room, offices for patient managers, as well as health support facilities.

The right wing of the 0 floor was reserved for the children’s waiting room with access to the outside garden, Pediatric Dentistry area and emergency rooms with a total of six offices, four of which have interior glass facades allowing natural light to provide interior areas. of space with the same spatial quality as others that are in direct contact with the outside.

On the 1st floor, two more wings, with the left wing affecting more complex surgical specialties with five offices and the right wing with seven more offices.
In the connection of the two wings, centrally in the space and overlooking the Serra de Sintra, the main waiting room of the Clinic and even sanitary facilities.

In addition to the eighteen offices, the Clinic also has a prosthesis laboratory to support the activity and a training room that occupies the entire 2nd floor of the building, also enjoying a wide view of the mountains.

Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist

With regard to the materiality of the space, the concept included the placement of glass panels in specific areas of the space, namely service areas and Pediatric Dentistry that allow the passage of natural light to almost the entire area of these wards of the Clinic.

A visual balance was sought with regard to materials and colors, which is why white and gray mark all space. We opted for the existence of only two flooring solutions, in the clinical areas, gray vinyl that characterizes the Clinic’s image in the last few years and a white floor with marbled gray tones in the remaining areas.

In the ceilings, in addition to the white areas that fill the space, there are others with gray painted concrete in the three clinical corridors and in the waiting rooms.

In the corridors all lighting is done with vertical LED lines on the walls, which gives these corridors a different scale from the rest of the clinic and the waiting rooms punctuated in the concrete ceilings with suspended lighting.

Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist

Clinica Santa Madalena Cascais – Spanish

Spanish:

El proyecto se desarrolla en un edificio de tres pisos con aproximadamente 1250m2 de área de construcción y estacionamiento en el sótano.

El encuadre de la Serra de Sintra fue uno de los supuestos en la distribución del trazado permitiendo que las zonas de espera se convirtieran también en espacios de contemplación visual.

La distribución de los espacios interiores de la Clínica partió del máximo aprovechamiento de la luz natural para las áreas de trabajo, reduciendo así la huella ambiental en el edificio.

La clínica cuenta con un conjunto de especialidades dentales, separadas por alas específicas, en un total de dieciocho consultorios, incluida una sala de recuperación con un marco especial para las montañas de Sintra en un área reservada en el 1er piso del edificio.

El edificio cuenta con un área central que permite la separación en diferentes alas, ya sea en el piso 0 o en el piso 1.

Así, en el ala izquierda de la planta baja, se encuentran las áreas de recepción, servicio y espera, oficinas de atención de pacientes, así como instalaciones de apoyo a la salud.

El ala derecha del piso 0 se reservó para la sala de espera de los niños con acceso al jardín exterior, área de Odontopediatría y salas de emergencia con un total de seis consultorios, cuatro de los cuales tienen fachadas interiores de vidrio que permiten que la luz natural brinde las áreas interiores. de espacio con la misma calidad espacial que otros que están en contacto directo con el exterior.

En el 1er piso, dos alas más, con el ala izquierda afectando especialidades quirúrgicas más complejas con cinco consultorios y el ala derecha con siete consultorios más.

En la conexión de las dos alas, de forma centralizada en el espacio y con vistas a la Serra de Sintra, sala de espera principal de la Clínica y también instalaciones sanitarias.

Además de los dieciocho despachos, la Clínica también cuenta con un laboratorio de prótesis de apoyo a la actividad y una sala de formación que ocupa todo el 2º piso del edificio, disfrutando también de una amplia vista a la montaña.

En cuanto a la materialidad del espacio, el concepto incluyó la colocación de paneles de vidrio en áreas específicas del espacio, es decir, áreas de servicio y el área de Odontopediatría que permiten el paso de la luz natural a casi toda el área de estas salas de la Clínica.

Se buscó un equilibrio visual en cuanto a materiales y colores, por eso el blanco y el gris marcan todo el espacio. Optamos por la existencia de solo dos soluciones de pavimentos, en las áreas clínicas, el vinilo gris que caracteriza la imagen de la Clínica en los últimos años y un piso blanco con tonos grises jaspeados en el resto de áreas.

En los techos, además de las zonas blancas que llenan el espacio, existen otras con hormigón pintado de gris en los tres pasillos clínicos y en las salas de espera.

En los pasillos toda la iluminación se realiza con líneas verticales de LED en las paredes, lo que le da a estos pasillos una escala diferente al resto de la clínica y las salas de espera puntuadas en los techos de hormigón con iluminación suspendida.

Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist

Clinica Santa Madalena Cascais – Portuguese

Portuguese:

O projecto desenvolve-se num edifício com três pisos com cerca de 1250m2 de área de construção e ainda estacionamento em cave.

O enquadramento para a serra de Sintra foi um dos pressupostos na distribuição do layout permitindo que as áreas de espera se tornassem também em espaços de contemplação visual.

O layout dos espaços interiores da Clínica partiu do máximo aproveitamento de luz natural para as áreas de trabalho reduzindo assim a pegada ambiental no edifício.

A clínica apresenta um conjunto de especialidades dentárias, separadas por alas específicas, num total de dezoito gabinetes, incluído uma sala de recobro com um enquadramento particular para a serra de Sintra em área reservada do espaço no piso 1 do edifício.

O edifício apresenta uma área central que permite a separação em diferentes alas quer no piso 0, quer no piso 1.

Assim na ala esquerda do piso 0 estão concentradas as áreas de recepcção, atendimento e sala de espera, gabinetes de gestores de pacientes, assim como instalações sanitárias de apoio.

A ala direita do piso 0 foi reservada para a sala de espera infantil com acesso a jardim exterior, área de Odontopediatria e urgências com um total de seis gabinetes, dos quais quatro apresentam as fachadas interiores em vidro permitindo que a luz natural possa dotar áreas interiores do espaço com a mesma qualidade espacial de outras que se apresentam em contacto directo com o exterior.

No piso 1 mais duas alas, estando a ala esquerda afecta a especialidades cirúrgicas de maior complexidade com cinco gabinetes e ala direita com mais sete gabinetes.

Clinica Santa Madalena Cascais Portugal Clinica Santa Madalena Cascais Portugal interior

Na ligação das duas alas, centralmente no espaço e com vista para a serra de Sintra, a sala de espera principal da Clínica e ainda instalações sanitárias.
A Clínica para além dos dezoito gabinetes está ainda dotada de laboratório de próteses de apoio à actividade e ainda sala de formação ocupando esta todo o piso 2 do edifício, disfrutando também de uma vista ampla para a serra.

No que diz respeito à materialidade do espaço, o conceito passou pela colocação de painéis de vidro em áreas especificas do espaço, nomeadamente áreas de atendimento e área de Odontopediatria que permitem a passagem de luz natural para a quase totalidade da área destas alas da Clínica.

Pretendeu-se um equilíbrio visual no que diz respeito aos materiais e cores, razão pala qual o branco e o cinzento marcam todo espaço. Optou-se pela existência de apenas duas soluções de pavimentos, nas áreas clínicas vinil cinzento que carateriza a imagem da Clínica nos últimos a anos e um pavimento branco com marmoreado em tons de cinzento nas restantes áreas.

Nos tectos para além das áreas brancas que preenchem o espaço, surgem outras com betão aparente pintado de cinzento nos três corredores clínicos e nas salas de espera.

Nos corredores toda a iluminação é efectuada com linhas LED verticais nas paredes que confere a estes corredores uma escala distinta do resto da clínica e as salas de espera pontuadas nos tectos de betão com iluminação suspensa.

Clinica Santa Madalena Cascais Portugal, Dentist

Clinica Santa Madalena Cascais, Portugal – Building Information

Project Name: Clinica Santa Madalena Cascais
Architecture Firm: Sabrab
Website: www.Sabrab.com
Contact e-mail: Sabrab@sabrab.com
Instagram: @sabrab_sa
Firm Location: Lisboa, Portugal

Completion Year: 2020
Gross Built Area: 2000 sqm
Project location: Cascais, Portugal

Lead Architects: Sabrab@sabrab.com
Lead Architects e-mail: Sabrab@sabrab.com

Photo credits: Ivo Tavares Studio

Clinica Santa Madalena Cascais: Sabrab images / information received 190621

Location: Cascais, near Porto, Portugal

New Portuguese Architecture

Contemporary Portuguese Architecture

Portuguese Architectural Designs – chronological list

Portuguese Building News

Casa dos Sobreiros, Celorico de Basto, Braga
Architects: Hugo Pereira Arquitectos
Casa dos Sobreiros Braga - Portuguese Architecture News
photograph : Ivo Tavares Studio
Casa dos Sobreiros, Braga Property

Dom Luis Offices, Lisbon
Design: Contacto Atlântico
Dom Luis Offices Lisbon Portugal
photography : Contacto Atlântico
Dom Luis Offices, Lisbon

Cascais School Building
Cascais School Building, Lisbon Region

Sommer Pavilion 2018, Jardim da Parada, beside Casa Sommer, Cascais
Cascais Architecture Competition

Portuguese Architect Studios

Lisbon Buildings

Portuguese Houses

Portuguese Office Buildings

Comments / photos for the Clinica Santa Madalena Cascais design by SabrabNew Portuguese Architecture page welcome