Tree View House, North London, England

Tree View House, North London home photos, England residential building redevelopment news

Tree View House near King George’s Fields, North London

1 February 2024

Architecture: Neil Dusheiko Architects

Location: North London, southeast England, UK

Tree View House North London England

Photos by Edmund Sumner

Tree View House

Tree View House was formerly a fairly plain bungalow at the end of a cul-de-sac, however, following a series of thoughtful interventions Neil Dusheiko Architects have imbued the home with references to Delhi and California where the family have previously lived. The additional space helps the home to flexibly respond to the family’s changing needs – while also allowing the most social spaces to merge seamlessly with the rich landscape.

Tree View House North London

The home is conceived as a yoga mat, a grounding space that provides a sense of relief from the unpredictability of the outside world. The design moves are intended to focus the occupants’ attention on the natural world: the rhythms of the sun, the change of seasons and the textures of natural materials. The home is surrounded by greenery and extended views toward parkland that links into King George’s Fields nearby. A path meanders through a landscaped front garden and from the front door there is a clear view through to the verdant rear garden.

Tree View House North London

The home is subdivided into three-bays to help organize the spaces and create a balance between spaces for rest and activity. On the ground floor the plan has also been manipulated to smooth the transition in levels from the street to the garden. The entry is at the highest point, flanked by an office and formal sitting room, a short flight of stairs leads to a living area and garden rooms.

Tree View House North London

The hallway is key to the transition between levels, but it is also conceived as a ”ma” space, a threshold separating the kitchen from the more relaxed spaces of the dining room and the snug. The terracotta floor differentiates the space from the black, poured concrete floors in the kitchen and other areas and the walls are clad in Lebanese cedar, chosen for its golden hue.

Tree View House North London

Other materials on the ground floor also have strong materiality, with black coloured poured concrete floor, polished lava stone worktops and brick pamment cladding. The ground floor has been designed to welcome in as much light as possible. The façade facing the garden is completely glazed at ground level allowing a sweeping vista out to the garden and for the garden to flow into the living spaces. An original curved bay window in the formal sitting room on the north side of the house has been retained and smaller spaces have been given new openings with a square bay window above a study space and the snug is capped by a large opening skylight. There is a similar opening externally allowing dappled light from the park side trees to enter the house.

The wild quality of the field of Hawthorn trees beyond the rear garden inspired the collaboration between Neil Dusheiko Architects and landscape designer, Jane Brockbank. The garden is a natural valley that collects runoff from adjacent fields – this wetland condition has been realised as an opportunity to incorporate a planted swale and lush damp loving shrubs and perennials. Timber boardwalks traverse the ground making the entire garden accessible.

Tree View House North London England

To create a harmony between indoor and outdoor spaces a large planter bridges between the two, containing certain plants suited to both scenarios. Additionally, materials are also threaded between the two zones, such as polished concrete flooring and hardwood cladding.

Tree View House North London England

On the first floor, the master bedroom is lined with Brazilian Walnut and includes a secret bathroom entered through a cupboard. There are also two other bedrooms and study spaces for the children. There is also a bathroom with glazing just above shoulder height to allow light in from both sides of the house. A fully glazed oriel window projects out the side of the house, in the middle of the tree canopy forming a peaceful seat to read outside among the branches.

Tree View House North London England

The uppermost floor has a relaxing atmosphere that caters to mind and body with a meditation shrine, gym and library carved into the roof and making full use of all the available spaces. The floor is made of bamboo and tatami mats, continuing the theme of natural materials and heightening the sense of informality.

Tree View House North London England

Tree View House in North London, England – Property Information

Design: Neil Dusheiko Architects – https://neildusheiko.com/

Landscape Designer: Jane Brockbank

Project size: 260 sqm
Completion date: 2021

Structural Engineers: Momentum
Quantity Surveyors: Bonfield
Landscape Designer: Jane Brockbank
Lighting Designer: Jatinder Marwaha
GIA: Before/ After Works : 180 sqm/260 sqm

Products / Suppliers:
All in Wood Joinery
Brooks Bros Timber
Casambi Switches
Farrow and Ball Paint
Gjohns & Sons Ironmongery
Grestec Tiles Tiles
Grove Windows Glass
Havwoods Flooring
Lubelska Clay Pamments
Ocean Bathrooms Sanitaryware
Pentagon Tiles Tiles
RDO Kitchen Appliances
Steysons Concrete Floor
Trapex Ironmongery
Wood & Beyond Flooring

Tree View House North London

Photographers: Edmund Sumner

Tree View House, North London, England images / information received 010224

Location: North London, England, United Kingdom

London Houses

London Houses

Contemporary London House Designs

Wooden Roof
Design: Tsuruta Architects
Wooden Roof design by Tsuruta Architects England UK
photo © Ståle Eriksen
Wooden Roof by Tsuruta Architects

House + House, Northwest London conservation area
Design: Robert Hirschfield Architects
House + House Northwest London property
photo : Leigh Simpson
House + House, Northwest London

Wooden Annex
Design: Tsuruta Architects
Wooden Annex by Tsuruta Architects London
photo : Tim Crocker
Wooden Annex London House Extension

Victorian Terraced Townhouse, Highgate, North London
Design: LLI Design
Victorian Terraced Townhouse in Highgate, London
photo : Richard Gooding Photography
Victorian Terraced Townhouse in Highgate

London Building Designs

Contemporary London Architecture Designs

London Architecture Designs – chronological list

London Architecture Walking Tours – tailored UK capital city walks by e-architect

London Architects Offices

London Architecture News

North London Buildings

North London Building Designs – recent selection:

Highgate House Restoration, Highgate Conservation Area, North London
Design: Cairn
Highgate House Restoration London
photograph : Peter Landers
Highgate House Restoration

House for a Gardener, Haringey, Northeast London
Design: Amos Goldreich Architecture
House for a Gardener Haringey North London
photograph : Ollie Hammick
House for a Gardener, Haringey

Comments / photos for the Tree View House, North London Home designed by Neil Dusheiko Architects page welcome.