Former Tonhallen Site, Villingen-Schwenningen

Tonhallen Site, Villingen-Schwenningen, German Black Forest Architecture Images

Former Tonhallen Site, Villingen-Schwenningen, DE

22 July 2020

Development of Former Tonhallen Site in Villingen-Schwenningen

Design: ATP Munich

Location: Villingen-Schwenningen, Schwarzwald-Baar district, southern Baden-Württemberg, Germany

The former Tonhallen site in the small town of Villingen-Schwenningen in the Black Forest has lain empty for 20 years. The authorities expect this new development to both revitalize the town center and create a significant architectural bridge between the old town and the banks of the River Brigach. The decision-makers in the urban planning development process were convinced by the concept submitted by ATP Munich and the project developer S&P Commercial Development GmbH, a company of the Sontowski & Partner Group.

Former Tonhallen Site, Villingen-Schwenningen

Urban framework plan
The mixed-use quarter takes the form of a perimeter block. According to ATP’s Head of Design, the urban planner Florian Beck, this will bring urban planning benefits to the historic town and help to make the downtown area more attractive. ATP designed a building ensemble consisting of a three-story hotel with a food shop and a residential building with a ground-floor drugstore and restaurant.

Creating connections
The new, richly planted route between the buildings creates an axis from the pedestrian zone of the old town to the promenade on the River Brigach. The opening of the hotel and the restaurant towards the river and the newly created bankside terraces strengthen the recreational qualities of the site and invite passersby to rest awhile.

Tonhallen Villingen-Schwenningen building design

Ecological aspirations
The quarter’s extensive green spaces, which are planted with trees, and large areas of green roof establish a natural context and increase the biodiversity of the location. These green areas are irrigated by a rainwater retention system with semi-automatic watering equipment. The air-conditioning plant is also equipped with high-quality heat recovery equipment and designed in line with current ecological design guidelines.

ATP Architects Engineers

Former Tonhallen Site, Villingen-Schwenningen images / information received 220720 from ATP Architects Engineers

Location: Villingen-Schwenningen, Schwarzwald-Baar district, Baden-Württemberg, southern Germany

New Architecture in Stuttgart

Contemporary Stuttgart Architecture, Germany

Stuttgart Architecture Designs – chronological list

Stuttgart Architecture Tours, Baden Wurtemburg architectural walks by e-architect – experienced building guides

Contemporary Stuttgart Buildings

Dorotheen Quartier, Dorotheenstrasse
Architects: Behnisch Architekten
Dorotheen Quartier in Stuttgart
photograph : David Matthiessen
Dorotheen Quartier

Haus am Weinberg
Architect: UNStudio
Haus am Weinberg - Stuttgart Residence
photograph © Iwan Baan
Haus am Weinberg

The Milestone Building, Esslingen am Neckar is a city in the Stuttgart Region of Baden-Württemberg
Architects: MVRDV
The Milestone Building
image courtesy of architects
New Building in Esslingen am Neckar

Porsche Design Centre, Weissach, Böblingen, Baden-Württemberg
Design: HENN
Porsche Design Centre in Weissach
photograph : HG Esch
Porsche Design Centre in Baden-Württemberg

Stuttgart Architects

Stuttgart Buildings – Selection

Comments / photos for the Former Tonhallen Site, Villingen-Schwenningen page welcome

Website: https://www.atp.ag/integrated-design/