BMW Experience Center, Chengdu, China

BMW Experience Center, Chengdu China, New Chinese Commercial Building Development, Architecture Photos

BMW Experience Center in Chengdu

25 July 2022

Architecture: ARCHIHOPE Ltd.

Location: adjacent to Gaodian Road, Pidu District, Chengdu, China

BMW Experience Center Chengdu China

Photos by Vincent Wu

BMW Experience Center, China

Inspired by BMW VISION NEXT

From Bayerische Flugzeugwerke AG to BMW VISION NEXT100, BMW, with a history of one hundred years, is not only a car brand, but also a kind of culture. On the basis of the changeable triangular texture unit seized from the conception car, NEXT100, the architects combined the geographical feature to create moving lines and connections in the Chengdu Baochuang BMW 4S Showroom, completing a unified and high-quality design from building renovation to landscape and interior space.

BMW Experience Center Chengdu China

Overall of the Project
Located beside the Gaodian Road, Pidu District, Chengdu, the original building with a total floor space of more than 10,000 square meters had been abandoned for years, whose exterior wall bricks were seriously ageing and partially had peeled off, and flues were exposed. So the renovation actually faced many challenges. The owner wanted the building to become a dynamic and remarkable volume, which meant it would be easy to be identified from the high-speed rail and highway across from the building, and to incorporate BMW’s concept of being environmental-friendly and sustainable.

BMW Experience Center China

The architects set up a second layer of skin – anodized perforated facade outside the main body of the building, with the texture inspired by triangles in the skin of the conception car VISION NEXT, and strengthen the readability of layered blocks of the vertical and horizontal matrix. On the premise of lighting, the perforated facade covers the internal workshop of the building, making the overall facade of the building rich in layers. The curtain wall unit in the perforated facade is a large area of natural ventilation windows that can be opened independently, which reduces the heat island effect caused by the absorbed radiant heat from the large amount of direct sunlight in summer and reduces the cooling energy consumption ratio, so as to achieve the sustainable concept of energy conservation and emission reduction. It brings shade in summer and creates heat insulation in winter. Like a layer of ecological skin, it makes the building more environmentally friendly.

BMW Experience Center Chengdu BMW Experience Center Chengdu

As the owner required a short construction period and a controllable cost, we put forward a scheme of prefabricated steel structure after accepting the exterior design scheme of the building, that is to complete a lot of work in the processing workshop, and then to assemble these prefabricated components on site. The scheme ensures the quality and accuracy of the project.

BMW Experience Center China

BMW Experience Center China

The unified design of architecture, landscape and interior space allows the design concept to run through the whole project.

BMW Experience Center Chengdu

On the first floor of the south space inside the building are a specialized BMW exhibition hall and roadshow area, and the latter part is a car pre-inspection service workshop whose fully open space provides customers with visual pre-inspection service. While on the mezzanine are an open rest area, a merch retail area and other shared social zones.

BMW Experience Center Chengdu

The original intention of the design for the whole space is to be social and transparent, so the double-layer space on the whole floor should be integrated.

As we know, the surface water in the Pidu District where the building site is located is a river system composed of distributaries from the Precious Bottle Neck Neijiang River of Dujiangyan. It is the geographical feature that inspires the design inspiration of architects. Therefore, the architect did not do too much work on space partitioning, but focused on the moving line design of the hall. Responding to the concept of Dujiangyan river system field with the moving line design, the field, architecture, people, car, lifestyle and BMW brand concept are connected in a design language that the changes are derived from one unit.

BMW Experience Center Chengdu China

The unit still inspired by the triangle symbol of BMW VISION NEXT is a large geometric form suspended ceiling installation that extends through the two spaces of the mezzanine to form a symbiotic relationship. The installation overhanging the mezzanine is mainly composed of four triangles to form an arrow symbol pointing to the future.

BMW Experience Center Chengdu

The extension part of the installation is to provide a guide for the moving line of customers. From the different car model areas in the exhibition hall to the two-layer complex multi-functional spaces including lifestyle area, merch retail area, leisure area, tea room and café area, they are derived from and connected together by the triangular unit, which also integrates display, sales, customer experience and after-sales service at the same time. As the owner said, “we don’t have any mysterious place. All services are open to customers, and everyone who comes here can freely enjoy the free services we bring to them, whether it’s coffee, tea ceremony or various entertainment and social activities”. Therefore, there is no physical partition in the overall space layout, with the hope of providing a space for customers to move freely.

BMW Experience Center Chengdu China

The steel structure of the unit can be recycled in the future. The design of hall open to below raises the visual space and improves the overall brightness, so as to reduce an array of lighting arrangements, which will save costs and reduce power consumption.

New Chinese building design by ARCHIHOPE

On the second floor is a relatively independent customer restaurant and internal office area, while on the third, fourth and fifth floors are specialized maintenance workshops. In the multi-functional complex, we focus on the moving lines diversion in the overall design, and thus independent moving lines that do not affect each other are designed for customers, service personnel and workshop workers.

Chengdu building design by ARCHIHOPE

In our point of view, a good design is not a pile of materials, so simple wood grain color and white are the main tone of the whole space. As an environmentally friendly material, the colored wood grain aluminum profile will not release harmful elements such as radon and formaldehyde, etc, and has a strong plasticity.

More importantly, it not only lasts longer than solid wood, but also can protect the ecological environment by replacing solid wood and reduce the waste of material resources. The facade made of white stainless steel are reusable, safe and secure, and will not change color or rust, which enhances the simplicity of the overall space while achieving the sustainable concept of reuse.

BMW Experience Center China

BMW Experience Center in Chengdu, China – Building Information

Architectural Firm: ARCHIHOPE Ltd – http://www.archihope.com/
Project Location: Pidu District, Chengdu
Total Floor Space: 10841 square meters
Interior Designer Firm: SIAD Design (Shenzhen) Co., Ltd.
Main Design Team: Hihope Zhu, Jane Fang, Chang Xu
Deepening Design Team: Mengjun He, Teng Gong, Chuanli Tan, Qing Zhao, Xin’an Dong, Kun Lu, Guojun Lan, Guoan Lan, Hongmei Feng, Jingmao Yang, Guanying Deng, Jinpeng Liao, etc.
Main Materials: Anodized perforated plate, wood grain aluminum plate, curtain-wall glass, stainless steel, gray floor tile, granite, etc.
Owner Team: Sime Darby Group & BMW Group

BMW Experience Center China

Photographer: Vincent Wu

BMW Experience Center, Chengdu China images / information received 180722

Location: Pidu District, Chengdu, China

Chengdu Buildings

Chengdu Buildings

Chengdu City Music Hall Complex, Wuhou – a World Architecture Festival Award winner
Architect: Andrew Bromberg at Aedas
Chengdu City Music Hall Building
image from architects
Chengdu City Music Hall Complex

Valextra Flagship Store
Architects: Neri&Hu
Valextra Flagship Store Chengdu
photograph : Pedro Pegenaute
Valextra Flagship Store

‘Sliced Porosity Block’
Design: Steven Holl Architects
Chengdu Building Complex
photo © Iwan Baan
Chengdu Building Complex

Chengdu Tianfu Cultural Centre
Design: Massimiliano and Doriana Fuksas
Chengdu Tianfu Cultural Centre

Chengdu Tianfu Great City
Design: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Chengdu Tianfu Great City

Linked Hybrid
Design: Steven Holl Architects
Linked Hybrid

Bank of Chéngdu Headquarters
Design: Nikken Sekkei
Bank of Chéngdu Headquarters

Architecture in China

China Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect Studios – Design Office Listings

Chinese Buildings – Selection:

Tianfu One Exhibition Gallery in Chengdu

Comments / photos for BMW Experience Center, Chengdu China designed by ARCHIHOPE Ltd. page welcome

Chengdu, China is the capital of southwestern China’s Sichuan province.