BIBU Pet Store, Guangzhou Shop, China, Chinese Commercial Interior Architecture Images

BIBU Pet Store in Guangzhou

6 Apr 2022

Architect: One Fine Day Studio & Partners

Location: Ground Floor Gaode Mansion, No.53 Huacheng Road, Guangzhou, China

BIBU Pet Store Guangzhou China

Photos by yuuuunstudio

BIBU Pet Store, China

An ark built in the city for you to wander in a dream
However vast the darkness, we must supply our own light.
— Stanley Kubrick

BIBU Pet Store Guangzhou

Driven by young consumers, China’s pet industry has been booming and thriving in recent years. Especially in the time of pandemic, the emotional value of pets has been increasingly recognized. On the other hand, the Millennial and Gen Z, who are leading today’s consumer trends, are more individuality-oriented and leaning into bricks-and-mortar shops which could represent their cultural identity. Both paved a strong demand for pet boutiques.

BIBU Pet Store Guangzhou China

BIBU Pet Store, a new project of One Fine Day Studio & Partners (refer to as ofD), is set within a high-end condo Gaode Mansion. Located in the core area of Guangzhou, Gaode Mansion is adjacent to K11 Art Mall and International Financial Centre, as well as renowned cultural venues such as Guangdong Museum and Guangzhou Opera House. Respecting the celebrated community which gathers commercial, living, fashion and cultural landmarks, the primary challenge for ofD is to highlight the uniqueness and aesthetic of BIBU, while also meet its functional demands of space.

BIBU Pet Store Guangzhou

An Ark
ofD intended to create a “groundbreaking” pet space. The aim was not only to make a striking contrast with previous functionalism confined design approaches for pet shops, but also to inform our considerations on current issues through spatial expression: post-pandemic world, zero-sum race, Tiangong space station, SpaceX… The road ahead of us is fogged with uncertainties. ofD hopes to look beyond current time and space spectrum, and connects with the past through a retrospect of the Space Age, to seek new hopes for the future.

BIBU Pet Store Guangzhou China

Introducing “Space Age” as the design motif, ofD deployed “Ark” — a symbolic spatial structure concept to plan internal layout. Within its two-storey structure and 600-square-meter volume, ofD carefully divided the venue into multiple zones for pet food and supplies retail, boarding and caring, training and vet clinic, all based on functional purposes and spatial logic of each space.

More than being a full-equipped pet service center, BIBU has been slotted with a semi-enclosed cafe DOPPIO on its ground floor. DOPPIO is next to display area where guests could interact with cute pets, and opens for anyone who wants to enjoy coffee and play with their cats or dogs. The idea is to connect “Pet” with “Ark” notion for expanding BIBU into a “P+ark” by transforming parts of its private commercial area into a community platform for more interpersonal communication.

BIBU Pet Store Guangzhou

An Odyssey
Consumption space should enchant guests with a rich and inviting journey. This is a design essence for ofD. Walk into BIBU, perceptible design details and subtle story lines reveal that a time and space odyssey will be unfolded inside.

BIBU Pet Store Guangzhou

The sci-fi classic “2001: A Space Odyssey” is the main inspiration for ofD to set a theatrical atmosphere for the venue. Some visual elements serve as conjunctions to the spatial narrative. For instance, LED lights with a nod to the iconic glowing floor in the film, stretch out from the first floor, sprawl through the stairway, and finally reach the ceiling on the top floor, linking the entire venue. Meanwhile, ofD also explored the masterpiece’s spatial aesthetic: colliding and melding of classic and modern, using reinterpreted vintage tables and chairs as insertions — which may leave people with a chaotic space-time impression — to create a poetic setting.

BIBU Pet Store Guangzhou

If “the curved line belongs to God”, the precept matches with people’s imagination of the future in the Space Age as well. Arcs and circular forms are symbols of the universe. Architecture on earth could be also free from constraints of frames, evolving into irregular and curved shapes.

Hence, ofD deployed monolithic dome lights to symbolize interstellar orbits. A spiral staircase, which is a blend of brutalist style and symmetrical aesthetics, anchors the focal point of the atrium.

In regards of details, ofD avoided visual-oppressive sharp corners, instead drawing upon ergonomically rounded corners and anti-collision soft convex surfaces. Naturally, those designs are also pet-friendly.

BIBU Pet Store Guangzhou

An Ode
Before space exploration in the 20th century achieving a “small step”, the butterfly effect deriving from it had already triggered continual movements in culture.

Retrofuturism is one of those aesthetic movements flourished in the Space Age. Defining the style of the venue as “looking back to see how yesterday viewed tomorrow”, ofD sought to reimagine the aesthetic looks of that period.

BIBU Pet Store Guangzhou China

Basic tone of the site is defined by color. Various bright and dark hues weave into a rhythmic trio, imbuing the venue in a nostalgic mood. On the first floor, herringbone tile floor syncing with multi-layered forest green, renders a classic atmosphere resembling European upmarket department stores. Moving upward, there is the eggshell white mezzanine consisting of a hallway and meeting rooms. While a touch of grey-tone-blue has been added in the second floor to fit with the quietness and cleanliness that a pet hospital requests.

Metallic lines in matte texture serve as a dynamic bond that brings all spaces together, outlining futuristic frame of the venue. And spaces are accessorized by arranged square compartments, slim leg tables and the tulip chairs which are often featured in sci-fi films. Those minimalistic and streamlined forms, which fascinated mid-century designers, have been captured by ofD, being combined with functional purposes and integrating into each area.

BIBU Pet Store Guangzhou China

Advanced by pioneering imagination, the Space Age aesthetic holds a timeless appealing. Through the BIBU project, ofD has brought a mixed space-time “ark” into reality and a brand new vision of pet commercial space to fruition. Juxtaposing old and new, past and future, BIBU is designed as a sustainable container which could store memories and good times for visitors.

BIBU Pet Store Guangzhou China

BIBU Pet Store in Guangzhou, China – Building Information

Design Company: One Fine Day Studio & Partners
Location: Ground Floor Gaode Mansion, No.53 Huacheng Road, Guangzhou, China
Year: 2021
Area: 630 Square Meters
Architects: One Fine Day Studio & Partners (http://www.ofdsp.com/)
Lead Architect: Jump LEE
Design Team: Chun-jie HE, Yong-jie LAO

BIBU Pet Store Guangzhou China

Photography: yuuuunstudio

BIBU Pet Store, Guangzhou China images / information received 060422

Address: Guangzhou, Guangdong Province, China

Location: Guangzhou, Guangdong Province, China

Architecture in Guangzhou

Guangzhou Architecture

Guangzhou Architecture Designs – chronological list

Guangzhou Architecture News

TFD Restaurant
Architects: Leaping Creative
TFD Restaurant in Guangzhou
photograph : Zaohui Huang
TFD Restaurant in Guangzhou

GZ Conrad Hotel in Guangzhou City
Design: Cheng Chung Design, AFSO and AB Concept
GZ Conrad Hotel
photography : CCD/ Cheng Chung Design (HK)
GZ Conrad Hotel in Guangzhou City

Haifeng Da’an Temple, Lotus Mountain, Haifeng town, Shanwei City, Guangzhou Province
Design: Shaanxi Lvyun Ancient Landscape Architecture Engineering Co., Ltd
Haifeng Da'an Temple, Guangzhou
image Courtesy architecture office
Haifeng Da’an Temple

Parc Central
Design: Benoy with Ronald Lu and Partners
Parc Central
image Courtesy architecture office
Parc Central in Guangzhou

Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect – Design Practice Listings

Beijing Architecture Walking Tours

Chinese Buildings – Selection:

China

Comments / photos for the BIBU Pet Store, Guangzhou China designed by One Fine Day Studio & Partners page welcome