Aoti Vanke Centre, Hangzhou Development, o-tower China, Sci-Tech City Architecture Images

Aoti Vanke Centre in Hangzhou

28 Apr 2021

Aoti Vanke Centre

Architects: LWK + PARTNERS

Location: Hangzhou Shi, China

Aoti Vanke Centre Hangzhou

The future of work is constantly being reimagined. Aoti Vanke Centre, an innovative working hub in Hangzhou, China designed by LWK + PARTNERS, embraces the hybrid mode as the way forward and challenges conventional workspaces by externalising human activities to a fluid and highly permeable field of semi-outdoor space.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

This sleek new office complex reinterprets the podium-tower typology with each level of its elevated podium rotated by a different degree to create myriad walk spaces for people’s enjoyment. At a time when COVID-19 has accelerated shifting trends in sustainable design and spatial relations, the programmatic stack blurs the work-life distinction and lends itself towards a smarter urban lifestyle for the next generation, promoting interactions, active engagement and sustainability.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

A smart business and lifestyle community
Located at the heart of Hangzhou’s Qianjiang Century City central business district, Aoti Vanke Centre is made up of two office towers and a podium, perceived as the gateway of the emerging Asian Games Village of Hangzhou.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Aoti Vanke Centre Hangzhou

The taller T1 houses corporate tenants, while the shorter T2 features co-working space for start-ups and micro-entrepreneurs. The towers are rotated to maximise natural sunlight and views to the new commercial core by the Qiantang River.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Aoti Vanke Centre Hangzhou

The ring-shaped podium is lifted off the ground to create a central courtyard, while the semi-public podium roof garden serves as a bridge between the two towers, promoting symbiosis and creating networking occasions for building users. It also allows the passing through of a double-height covered outdoor space, as well as providing a north-south shortcut across the longitudinal site. This operative subdivision of the lot brings down the development to a human scale, experienced and enjoyed by the building users and pedestrians at large.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Aoti Vanke Centre Hangzhou

“The project is an opportunity to rethink the ways we collaborate with one another and connect with the workspace,” noted Ferdinand Cheung, LWK + PARTNERS Director and Principal Architect of the project, “The pandemic has highlighted the impact the physical environment has on our wellbeing and productivity, so I hope Aoti Vanke Centre creates space for people to take stock and discover what works best for them.”

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Heart of nature
The project disrupts the established norm in office architecture that the prime central spot should be occupied by tower lobbies. Instead, at Aoti, the lobbies take a step back from the forefront and the central courtyard doubles as an entry point at the heart of the site, opening up more space to integrate and engage with the urban fabric. At street level, the richly landscaped pedestrian zone is lined with two stories of retail, F&Bs and galleries, stretching lengthily along the main road with maximised shop frontage. It funnels the walk flow into the courtyard, where a public forum provides a relaxed communal environment for casual exchanges.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Aoti Vanke Centre is recognised with LEED Gold certification from the U.S. Green Building Council. Multi-layered greenery is implemented in the project, interpolating 95,521 square metres of floor area with oxygenating breakout spaces, to strive for a more nature-oriented equilibrium between the architecture and landscape. Building users will enjoy tangibly the abundant greenery, natural sunlight and air flow.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Decorative fins are installed on the tower facades to provide passive shading from direct insolation and minimise glare. Soft landscapes at the rooftop gardens provide shading to reduce solar heat gain of the building mass as a whole, and the tower roofs are capped with trellises to screen off excessive insolation.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

With plenty of spaces for recreation, open forums, meeting friends and casual exchange, not only are people encouraged to merge lifestyle with work and social engagements at Aoti, but they can also do so amidst leafy surroundings – no matter how high up you are in the building.

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Aoti Vanke Centre in Hangzhou, China – Building Information

Architect: LWK + PARTNERS

Project: Aoti Vanke Centre
Location: Hangzhou, China
Client: Huayun Xinde Real Estate Co., Ltd
Site Area: 13,969 sqm
Gross Floor Area: 95,521 sqm
Year of Completion: 2020

Aoti Vanke Centre Hangzhou

Images © LWK + PARTNERS

Aoti Vanke Centre, Hangzhou images / information received 280421 from architects LWK + PARTNERS

Location: Hangzhou Shi, China

Hangzhou Buildings

Hangzhou Buildings

Recent Hangzhou Building Designs

Aedas Alibaba DAMO Academy Headquarters, Nanhu Lake, Yuhang
Design: Aedas
Alibaba DAMO Nanhu Industry Park Hangzhou
image courtesy of architecture office
Aedas Alibaba DAMO Academy Headquarters

Junxi Mountain Villa Sales Centre, Vanke Junxi, Yuhang District, Hangzhou City, Zhejiang Province, China
Architects: More Design Office (MDO)
Junxi Mountain Villa Sales Centre in Hangzhou City
photograph : Sicong Sui, Dirk Weiblen
Junxi Mountain Villa Sales Centre in Hangzhou City

Integrated Campus Complex for Hangzhou Normal University
Design: WSP ARCHITECTS
Hangzhou Normal University
photograph : RUIJING Photography/Zhang Hui
Integrated Campus Complex for Hangzhou Normal University

JOOOS Fitting Room, Xingguang Avenue
Architects: X+Living
JOOOS Fitting Room
photographe : Shao Feng
JOOOS Fitting Room Hangzhou

Xixi Wetland Estate in Hangzhou
Design: David Chipperfield Architects
Xixi Wetland Estate
photograph : Simon Mengese
Xixi Wetland Estate in Hangzhou

Zhejiang World Trade Center Hangzhou

Jingshan Boutique Hotel Hangzhou Building

Ripple Hotel Hangzhou Building

Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect – Design Office Listings

Website: Hangzhou

Chinese Architecture

Comments / photos for the Aoti Vanke Centre, Hangzhou design by LWK + PARTNERS architects page welcome

Hangzhou Shi