Beijing Railway Station Interior Renovation, China

Beijing Railway Station Interior Renovation, China transport hub renewal, Chinese architecture design photos

Beijing Railway Station Interior Renovation

13 October 2023

Design: WIT Fangxia Design with Fangdao Architecture & Finger Mark

Location: Beijing, Northern China

The Interior Renovation of Beijing Railway Station by WIT

Beijing Railway Station Interior Renovation

Photos by Simon & TOPIA

Beijing Railway Station Interior Renovation News

WIT Design & Research was responsible for the interior renovation of Beijing Railway Station. The scope of the project included the Central Hall, the Fourth Waiting Room, and the Central Waiting Room. The design tasks encompassed interior design, the reorganization of commercial and media areas, as well as lighting and the wayfinding system.

Beijing Railway Station was one of the top ten buildings in the capital in the 1950s. It was built in 1959 under the guidance and supervision of Premier Zhou Enlai and was recognized by the nation as a top-grade passenger railway station. It was designated as a listed building by the National Key Cultural Relics Protection Unit in 2019.

Beijing Railway Station exhibits grandeur in its architecture and exquisite details.

Mainstream media once commented, “The Chinese people’s demand for architecture is not only about material satisfaction, but also includes a spiritual longing…”

It is important to note that this building was completed during a time of extreme scarcity of resources and budget. Not only was a railway station constructed, but a belief was also established, instilling confidence in a better future.

The Central Waiting Room

Beijing Railway Station Central Waiting Room

During the renovation of the space, an important question had to be considered: To what extent can Beijing Railway Station meet the spiritual demands of the people?

The answer may lie in the station’s potential to become a warm calling card in the international metropolis, something which can reach people’s hearts.

The Fourth Waiting Room

Beijing Railway Station Fourth Waiting Room

Beijing Railway Station Fourth Waiting Room

Beijing Railway Station Fourth Waiting Room

Beijing Railway Station Fourth Waiting Room

The color of the leather seats was changed back to the original green of the 1950s, and nostalgic loop seat installed.

The Central Hall

Beijing Railway Station Central Hall

Beijing Railway Station Central Hall interior

Beijing Railway Station has improved the experience of rail travellers. By enhancing the quality of the space, the renovation will once again empower people to tackle difficulties and challenges in the post-pandemic era,rebuilding people’s confidence and belief through architectural design? After six months of design work, a comprehensive interior renovation of Beijing Railway Station was carried out at a minimal cost within a period of only three months, enhancing travel efficiency, commercial services, and cultural experiences.

This design has restored the original building and has continued to to develop the architectural language to meet the needs of the new era in terms of passenger services, commercial facilities, and advertising media.

On average, Beijing Railway Station handles about 60,000 passengers every day. After 62 years of high- passenger volume, the station had become relatively chaotic – various facilities built within the station lacked unified planning; the signage was confusing; and the interior space lacked a systematic lighting design. All this failed to represent the prominent status and location of the station.

Many people who have been to New York praise the Grand Central Terminal, admiring its beauty as a historical building and its successful integration of contemporary functionality. For the China Railway Beijing Bureau and the design teams, Beijing Railway Station also has the potential to be listed as one of the most beautiful railway stations in the world.

Many people now find Beijing Railway Station more beautiful than it ever was. A welldesigned train station is indeed a warm calling card of a city!

Beijing Railway Station Interior Renovation, China – Building Information

Project Name: The Interior Renovation of Beijing Railway Station
Acknowledgment: China Railway Beijing Bureau Corporation Limited
Project Location: Beijing, China
Project Area: 10,000 square meters

Interior Design: WIT Fangxia Design
Design Team: Luo Zhenhua, Zhao Gongpu, Niu Qianxuan, Tao Rui, Yang Lin, Zhao Liang, Chen Wenyi, Zhang Yaqi
Architectural Collaboration: Fangdao Architecture & Finger Mark

Structural Consultant: Cao Yuanping & Finger Mark
Mechanical and Electrical Design: Liu Jun, Liang Liang & Finger Mark
Facade Design: Shidai Biaogao
Graphic Consultant: Jizhi Pinpai
Lighting Design: PROL Light Stone
Oil Painting: Chen Ke

Photography Team: Simon & TOPIA
Video Editing: Bai Yuxia & Zhongxiaye
Copywriting and Planning: NARJEELING
Project Planning: Le Brand Strategy Agency

Railway Station building designs

Beijing Railway Station Interior Renovation, China images / information received 131023 from WIT Fangxia Design

Location: Beijing, People’s Republic of China

Architecture in Beijing

Beijing Architecture Designs – chronological list

Beijing Architecture Walking Tours

Beijing Architecture News

Zhen Fund
Design: asap/ adam sokol architecture practice
Zhen Fund Office Interior Beijing
photo : Jonathan Leijonhufvud
Zhen Fund Office Interior

WILLchá Flagship Store
Design: CUN DESIGN
WILLchá Flagship Store Beijing Interior
photos by Jia Bin, Si You
WILLchá Flagship Store

Pifo Gallery, 798 Art Zone
Design: ARCHSTUDIO
Pifo Gallery Beijing Building
photograph : Jin Weiqi
Pifo Gallery

Beijing Sub-Centre Library
Design: Snøhetta
Sub-Centre Library Beijing building design
image : Plomp
Sub-Centre Library

Beijing Olympic Forest Park’s Runner’s Station
Design: TEMP
Beijing Olympic Forest Park's Runner's Station
photo : Weiqi Jin
Beijing Olympic Forest Park’s Runner’s Station

Comments / photos for the Beijing Railway Station Interior Renovation, China designed by WIT Fangxia Design page welcome