Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

Bovenbouwwerkplaats Utrecht building news, Dutch workshop development, Holland design images

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

4 November 2022

Design: Studioninedots

Location: Utrecht, The Netherlands

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building Design Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building Design

Photos by Sebastian van Damme

Rawness and elegance forge a sense of wonder in the new

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building Design

Studioninedots proudly presents Bovenbouwwerkplaats, the large-scale transformation of the former Dutch Railways workshop building in Utrecht.

The impressive workshop building – in which heavy elements for the Dutch railways were manufactured – was built in 1905. Until recently, the building lost more and more of its original architectural qualities and functions. Maintenance was deteriorating, new constructions around the building obstructed the view of and from the workshop and the construction was in need of renewal.

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

By reinterpreting the original qualities of the place while adding a number of contemporary elements, we revived the building into a space full of wonder.

“With one powerful yet elegant gesture – the ‘Curtain’ – we simultaneously create the back wall of raw, unfinished workspaces in Bovenbouwwerkplaats and a new silhouette towards the city.”
– Wouter Hermanns, associate

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building Design Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building Design

Studioninedots, in collaboration with DELVA, is also designing the Utrecht development area Wisselspoor, of which section 1 surrounds the Bovenbouwwerkplaats. With Wisselspoor, we committed to our own Cityplot concept, which involves developing unexpected locations into lively urban neighbourhoods in an organic interaction with residents. The core feature of a Cityplot neighbourhood is the 100-by-100-metre plot. Small and medium-sized buildings are organised at the edges of the plot, creating opportunities for truly high-quality and green public space in the heart and between the buildings. Cityplot neighbourhoods are low in traffic, further protecting the quality of the outdoor areas.

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

By merging a wide range of ambitions and functions that are normally spread across an area into the Bovenbouwwerkplaats, a small-scale urban core where anything can happen is formed.

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

Underneath the existing roof, we created one open space that will be home to new neighbourhood facilities and creative entrepreneurs. The space stimulates the senses yet invites your own interpretation of its use.

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

A cut-out from the existing structure in the core has made room for a completely new orthogonal volume, perceptible both indoors and externally. This object houses a five-storey mobility hub for 175 (shared) cars and bicycles.

“By cleverly clustering all mobility within the object, the neighbourhood remains pedestrianised and many additional opportunities to generate quality public space throughout the area are realised.”
– Ruben Visser, architect

To set a firm architectural gesture, we introduced the Curtain, an abstract and shiny skin that fully encloses the new object. The Curtain gives the volume a scalelessness, making it appear lower and less massive from the outside than it truly is.

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

Relics in the building, such as existing installations, pipes and even damages, were preserved. We filled in the original vertical window openings with transparent glass, which, together with the large, curved glass walls all around, maximise the connection with the neighbourhood. Through the transparent roof, the entire floor area is flooded with natural light during the day. Due to the ample light in the building, the continuation of the abstract object within the building can also be clearly seen from outside.

Our transformation restores all the industrial qualities of the old warehouse – its skeleton, roofs, external facade and detailing. The Curtain consists of curved expanded metal elements arranged in a rhythm of widths, constantly renewing the appearance of the building throughout the day and the seasons. From its wide surroundings, Bovenbouwwerkplaats is recognisable as the new icon of Wisselspoor.

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building

Bovenbouwwerkplaats Utrecht – Building Information

Client: Synchroon
Location: 2e Daalsedijk, Utrecht, NL
Programme: Transformation, new neighbourhood functions, creative ventures, mobility hub
GFA: 8.000m2
Design – realisation: 2017-2022

Design team:
Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl, Wouter Hermanns, Erik Hoogendam, Ruben Visser, Karlijn de Jong

Collaborators:
Skonk, Gebroeders Blokland, Metadecor, Strackee, Continental Car Parks, Den Butter & Voogt, Visscher Bouwadvies, JVZ Ingenieurs, We Drive Solar

Photography: Sebastian van Damme

Studioninedots architects

Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building images / information received 180321 from Studioninedots

Location: Utrecht, The Netherlands

Utrecht Buildings

Utrecht Architecture Designs – chronological list

Utrecht Architecture News

Utrecht Architecture Designs – architectural selection below:

The Rock: A new residential tower
Design: LIAG architecten en bouwadviseurs
Rock Utrecht residential tower
photograph © Ronald Tilleman
Rock Utrecht residential tower

Het Platform Community Building
Architects: VenhoevenCS architecture+urbanism
Het Platform Community Building Utrecht Architecture News
photograph : Ossip van Duivenbode
Het Platform Community Building in Utrecht

State Office de Knoop
Architects: Fokkema & Partners Architecten
State Office de Knoop Utrecht The Netherlands
photograph : René de Wit
State Office de Knoop in Utrecht

The Green House
Architects: cepezed
The Green House in Utrecht
photo: the green house by lucas van der wee | cepezed
The Green House in Utrecht

Utrecht Architecture

Architectural Designs in Holland

Dutch Architectural Projects
Netherlands Architecture Designs – chronological list

Dutch Architect – The Netherlands architects office listings on e-architect

Dutch Buildings

Lieven de Key HQ, Hoogte Kadijk, Amsterdam
Design: Studioninedots
Lieven de Key HQ, Hoogte Kadijk, Amsterdam
photo : Frans Parthesius
Villa Fifty-Fifty

Cartesiusdriehoek Blue District
Architects: Mecanoo architecten
Cartesiusdriehoek Blue District in Utrecht
image courtesy of architecture office
Cartesiusdriehoek Blue District Utrecht

Comments / photos for the Bovenbouwwerkplaats Utrecht Building design by Studioninedots architects in Holland page welcome