The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios, Hongkong Land, Chinese Landscape Architecture Photos

The Ring Chongqing Retail, Yubei Landscape Design

8 December 2021

The Ring | An era of experienced based retail

Architects: ASPECT Studios

Location: Intersection of Hu Cai Road and Jin Zhou Avenue, Yubei District, Chongqing, China

The Ring – urban arrival park design:
The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios

Photos by Wenjie Wang, xf photography, Hongkong Land, ASPECT Studios

The Ring Chongqing Landscape Design

Nestled in Chongqing’s urban heart, ASPECT Studios has crafted a journey through fantasy and natural wonder at The Ring, a landmark community-oriented retail destination.

The Ring – urban arrival park:
The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios

The Ring pushes the boundaries of the traditional retail environment, which has been turned on its head in recent years by online shopping culture and the pandemic. As the first of Hongkong Land’s new experience-based retail destinations, the project shifts the emphasis from commercial exchange to social exchange and connection to nature. The provision of much-needed accessible public open space, a multitude of facilities, and unique indoor and outdoor experiences are tailored for the enjoyment of a diverse community.

Impression of light fading into the depths of the ocean represented in paving:
The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios

In a city as dense and as large as Chongqing, the reinsertion of nature back into urban life requires an imaginative solution. ASPECT’s design spins a narrative inspired by the natural environment, with visitors embarking on a multi-dimensional voyage from the moment they arrive.

Tonal transitions of steps:
The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios

This journey begins in the urban arrival park, which mimics the dreamy undulations of the sea current. Locally sourced materials have been incorporated to reflect oceanic characteristics and movements. A metaphorical school of “manta rays,” sketched out in groupings of facilities, spaces, lookouts, experiences and shaded seating planters, reflects the idea of community.

Shaded seated areas in the urban park:
The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios

The impression of light fading into the depths of the ocean is represented in the tonal transitions of terraces, steps and level changes, which also allow the urban park to mitigate the significant site levels. This also creates a series of usable and accessible community spaces, including areas for art, exhibitions, community gathering, shaded relaxation and active water play.

Visitors gathering near the playful water feature of the community plaza:
The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios

From the urban park visitors travel to the community plaza, an event and gathering space framed on either side by elevated lookouts and sculptural art works and enclosed by terrace seating. The interactive sculptural artwork mimics the form of a seashell, allowing visitors to explore as they traverse a cave-like space to reach the lower level and take in the delightful view of a 20-metre-high dancing fountain.

There are many opportunities to explore the various plantings throughout:
The Ring Chongqing Retail by ASPECT Studios

As a major gathering community events space, the urban arrival park serve for having local community of over 50,000 residents a place meet and celebrate holidays and festive events. The northern edge of the plaza contains a lookout space which floats out of the terrace, allowing people to explore the planting which acts as a refuge in the shade of the trees.

Active water play zones:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

At the core of the project, reflecting the connection between ocean and land, visitors find themselves within an open-air dining street inspired by a forest valley. Here, surrounded by dense planting displays, visitors can experience and explore nature on multiple levels. Misting systems and a valley water feature provide a passively cooled environment and a unique setting for visitors to enjoy the many cafes and restaurants set among the planting, creating a place to relax, connect and explore.

20-metre high dancing fountain:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

At the highest point of the development, the Sky Gardens provide a peaceful retreat from the busy levels below and an environment for people to meander and explore drifts of seasonal and flowering plants. These also offer a much-needed resource for pollinating insects and wildlife. More generally, most of the plants installed across the entirety of the project’s 50,000 square metres are local species, requiring lower maintenance and less water.

The interactive sculpture artwork mimics the form of a seashell:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

The Ring is a demonstration of how ASPECT Studios recontextualizes city life with its urban projects.

Open air dining street inspired by a forest valley:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

The grounds of the complex take visitors on a journey that elevates the retail experience, while at the same time expanding what that experience is, and reimagining what it could be.

Open air dining street inspired by a forest valley:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

Stephen Buckle, ASPECT Studios’ Shanghai studio director, said, “The Ring reinvents the traditional principle of retail, addressing critical urban challenges and mapping out the future of this location. By focusing on people and community and providing meaningful publicly accessible open space over short-term gain and commercial dominance, not only have we provided the much- needed public realm facilities, we have also created an inspirational and unique destination for people of the city to explore.”

Sky gardens provide a peaceful retreat from the busy levels below:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

The Ring Chongqing, China – Landscape Design Information

Client: Hongkong Land
Location: Intersection of Hu Cai Road and Jin Zhou Avenue, Yubei District, Chongqing, PRC
Landscape Architecture: ASPECT Studios
Principle Landscape Architect: Stephen Buckle
ASPECT Design Team: Sam Xu, Cherry Lei, Jenny Ren, Chase Qiu, Chiachi Chen, Eric Qian, Jay Yang
Hongkong Land Team: Ashley Qian, Qiuqi Liu, Yu Zheng

Sky gardens provide a peaceful retreat from the busy levels below:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

Video: xf photography
Photography: Wenjie Wang, xf photography, Stephen Buckle, Hongkong Land
Architect: PHA
Site Area: 62,863 sqm
Landscape Area: 50,000 sqm
Commencement: 2017
Completion: 2021

Night time view of The Ring:
The Ring Chongqing retail, Yubei landscape design

Photos: Wenjie Wang, xf photography, Hongkong Land, ASPECT Studios

The Ring Chongqing Retail, Yubei Landscape images / information received 081221 from ASPECT Studios

Location: Hu Cai Road / Jin Zhou Avenue, Yubei District, Chongqing City, south west China

Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chongqing Architecture News

Beijing Architecture Tours

Chinese Architect

Chongqing Retail Buildings

Raffles City Chongqing
Raffles City Chongqing Development

Chongqing New World Shopping Center
Chongqing Shopping Center

Shopping Mall Chongqing
Shopping Mall Chongqing

Chongqing Buildings

Chongqing Cuntan International Cruise Centre, Liangjiang New Area
Design: MAD Architects with the China Academy of Building Research (CASR)
Chongqing Cuntan International Cruise Centre building design
image courtesy of architects practice
Chongqing Cuntan International Cruise Centre

Park Reception Hall of LUXERIVERS
Design: Feng Weimo and Song Zhen
Park Reception Hall of LUXERIVERS Chongqing
photograph : AsYouSee (Wang Ting), HereSpace
Park Reception Hall of LUXERIVERS

Yifang Art Center
Design: YIHE Landscape Architecture
Yifang Art Center Yubei District Chongqing
image courtesy of architects practice
Yifang Art Center

Chinese Buildings

Comments / photos for the The Ring Chongqing Retail, Yubei Landscape design by ASPECT Studios page welcome