The Mountain View, Shenzhen Building, Architecture, Chinese Culture Centre Design, Images

The Mountain View in Shenzhen

10 Dec 2020

The Mountain View

Design: Onexn Architects

Location: Building 6, Xiangshan Village, Xiangshan Street Community, Shahe Sub-district, Nanshan District, Shenzhen, China

The Mountain View Shenzhen

Natural and serene surroundings
Situated beside Yanhan Mountain, The Mountain View building is very close to nature and not far away from the city as well. It boasts tranquil natural surroundings, and faces multiple building clusters and public spaces of OCT LOFT, Shenzhen.

The Mountain View Shenzhen

The client’s design brief didn’t specify a clear direction for the renovation of the dilapidated building, so the architects had to identify a most appropriate solution among various possibilities.

The Mountain View Shenzhen

Nature – facing building
In the bustling concrete jungle, nature is very precious. The original building is dilapidated,
contrasting yet integrating with lush greenery around it. Through prudent design intervention,
Onexn Architects intended to establish a new dialogue between nature and the building, and create experiences that are relevant to daily life.

The Mountain View Shenzhen The Mountain View Shenzhen

The building consists of 5 floors. It adjoins a dormitory building and a court on east and south sides, and nestles under Yanhan Mountain on north and west sides. Before renovation, the first floor of the building was still in use, while the storeys above were in disrepair and leaky.

However, both the client and Onexn Architects saw new possibilities, hoping to bring people back to
the building and feel the unique beauty of nature.

The Mountain View Shenzhen

Combination of art and commerce
The project is situated within OCT LOFT, a creative and cultural park that has accumulated rich cultural resources over the years. Based on the surrounding business environment, the client hoped that commercial operations in the building emphasize nature, integration, rarity and complementarity. After investigation and research, Onexn Architects decided to carry out transformation and renovation based on three key points: combination of art and commerce, complementarity of catering space and workspace, and branding-oriented spatial operation.

The Mountain View Shenzhen

Through renovating and repurposing the building, the architects aimed to create a distinctive and
mix-used cultural complex, which integrates diversified functional spaces such as store, restaurant, art
gallery, theater, workspace, etc. The team incorporated a series of new business modes into the
architectural space, to reorganize and activate the old property, blend it with surrounding fabric, and
create a new artistic destination for the city.

The Mountain View Shenzhen

Iconic facades that blend into nature
New facades were naturally formed through enriching and integrating architectural spaces. The architects
created large areas of blank surfaces and void spaces at staggering heights, and attached great
importance to visitors’ experience, including the journey of entering the building and interaction with
outdoor environment from the interior. The team hoped that visitors would be touched by nature and
stimulated to interact with the building along the way walking close to the architecture.

The Mountain View Shenzhen

The east facade is partially hidden in nature. The original entrance of 1F is not used as the main entrance
of the building, since the lease of the existing canteen on this floor hasn’t expired yet. Instead, the
architects made use of the height difference of the site, and set the main entrance beside the west square, which can be reached by pedestrians and vehicles along a slope.

The Mountain View Shenzhen

Trees reveal a corner of the slope. The boundary of the slope is defined by weathering steel screens, which help guide visitors to stroll upwards and reach the main entrance.

The Mountain View Shenzhen

Standing on the small yet open square in front of the main entrance, visitors can have a panoramic view of west and south facades of the building. Onexn Architects tried to create a holistic building surface. The whole architecture is like a hill, with stacked volumes extending to the sky and Yanhan Mountain.

The terrace above the main entrance is connected with a black spiral staircase that leads to 4F and 5F.
Diversified structural blocks and distinct material textures complement each other, together producing an
iconic facade.

The Mountain View Shenzhen The Mountain View Shenzhen

Multiple functions and diversified spaces
How to organize diversified functional areas in a reasonable manner and even leave space for future
functional adjustment was a primary consideration. 2F is a vigorous space for pop-up market and
exhibition, while 3F mainly functions as workspace. Restaurant, art gallery and theater are set on 4F and
5F. The fourth floor is the most complex space, which accommodates an urban exhibition hall, a bookstore, a gallery space, and theater entrance, etc.

Urban Exhibition Hall
As the elevator reaches 4F, the urban exhibition hall will firstly come into view. Onexn Architects took
advantage of the 1.2 meter height difference within the space, and created an experiential exhibition
space where visitors can wander around.

Aftercompletion of the renovation, Onexn Architects curated an exhibition themed on “Concept of
Dialogue” in this exhibition hall, which displayed the whole process of the project, from preliminary
discussion to construction.

Staircase renovation (2F-4F)
Staircase stretches from 2F to 4F, forming an atrium space. Natural light penetrates and filters into the
atrium. The staircase is the main traffic node within the architectural space, and at the same time provides a venue for resting and salon activities.

4F-Bookstore 3
The bookstore is set around the skylight and beside the stairwell. The skylight and large areas of glass
bring daylight and outdoor greenery into the space, thereby enhancing fusion and interaction between
interior and outside.

The Mountain View Shenzhen

4F-Art gallery
Opposite to the bookstore is an art gallery, where Onexn Architects retained an existing structural column.

The exposed reinforced concrete column contrasts with clean and smooth new walls, hence generating a
dialogue between the old and new. Besides, it also functions as a clue to the art gallery, where original
architectural structures were completely preserved.

The existing grid of beams helped form a column-free gallery space. The ceiling shows a strong sense of
order and is highlighted by light, which generates a bright and aesthetic environment.

Theater (3F-4F)
The theater occupies the east side of 3F and 4F. The architects created several setbacks outside theater
space, to form a double-height veranda, which guides people to enter the interior and allows them to
enjoy and interact with greenery, sunshine and nature. This veranda blurs the boundary between the
architecture and the surrounding environment. Steel columns at the corridor area are arranged in a row,
which echoes flourishing plants nearby. Another entrance of the theater is set on 3F, which is flat and
barrier-free.

5F-Restaurant
The restaurant sits on the top floor. Functional spaces including private dining rooms and kitchen are
folded out around the central courtyard and based on external environment. Onexn Architects rotated
those volumes and carved out the rooftops, to establish a relatively close relationship between the
interior and nature. Each room has a triangular balcony, which helps enhance interaction with nature.
Standing here, you can smell the fragrance of plants and feel the mottled tree shadows.

Around the central courtyard is an open-air veranda, which not only links different areas but also blends
the space into nature. The veranda is supported by rectangular steel pillars, which are arranged in a matrix, endowing the space with a sense of lightness and order. The restaurant floor is covered by various materials including greenery, pebbles, corrosion-resistant wooden panels and cement, to demarcate different functional spaces.

The Mountain View in Shenzhen, China – Building Information

Location: Building 6, Xiangshan Village, Xiangshan Street Community, Shahe Sub-district, Nanshan District, Shenzhen, China
Design firm: Onexn Architects
Chief architects: Zhang Bo, Wang Jingjing
Design team: An Bingxiang, Fu Yanli, Qiu Jianhai, Zeng Ming, Wang Wanyue, Yuan Jingjing, Cai Ziying (Intern), Jiang Peichuan (Intern)

The Mountain View Shenzhen

Building construction drawings: Chen Ming
Interior construction drawings: Li Nanfang, Li Wenkui
Structural consultant: Tang Gongmin Structural
reinforcement method: bonding profile steel and anchoring stirrups
Materials: self-leveling cement, weathering steel, laminated bamboo, ultra-clear glass, glass brick, white latex paint
Lighting design: PUDI Design
Area: 6,000 sqm
Design phase: July 2017 – December 2017
Construction phase: February 2018 – September 2019

The Mountain View Shenzhen

Photography: Zhang Chao, Onexn Architects

The Mountain View, Shenzhen images / information received 101220

Location: Changzhou, People’s Republic of China

Architecture in China

Contemporary Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architecture Offices

Chinese Architecture

A recent Chinese building design by gmp · von Gerkan, Marg and Partners · Architects on e-architect:

Hangzhou South Railway Station, eastern China

Chinese Architects

Southern Chinese Architecture – Selection

Housing Post-covid Competition, Xiong’an New City, Hebei province
Design: Guallart Architects, Barcelona
Housing post-covid competition China
image courtesy of architects
Housing Post-covid Competition

Jilin Financial Centre Commercial Complex, Jilin Province
Architects: Aedas
Jilin Financial Centre Commercial Complex
image courtesy of architects office
Jilin Financial Centre Commercial Complex Building

Industrial Service Centre in Jinwan Aviation City, Zhuhai
Architects: 10 DESIGN
Jinwan Aviation City Industrial Service Centre Zhuhai building design
image courtesy of architects office
Industrial Service Centre in Jinwan Aviation City

Chinese Buildings

Comments / photos for The Mountain View, Shenzhen Building page welcome

Website: China