Sliced Porosity Block, Raffles City, Steven Holl Chinese Towers, Photos, Architecture

Sliced Porosity Block : Chengdu Buildings

Chengdu Tower Development, China – design by Steven Holl Architects

post updated 15 Mar 2020

Sliced Porosity Block Chengdu

Design: Steven Holl Architects

Sliced Porosity Block Building
photo © Shu He

1st of March 2013 – In the center of Chengdu, at the intersection of the first Ring Road and Ren Ming Nam Road, the Sliced Porosity Block forms a large public plaza with a hybrid of different functions.

Sliced Porosity Block Building
photo © Shu He

Creating a metropolitan public space instead of object-icon skyscrapers, this three million sq ft. project takes its shape from its distribution of natural light.

Chengdu buildings design by Steven Holl Architects
photo © Shu He

The required minimum sunlight exposures to the surrounding urban fabric prescribe precise geometric angles that slice the exoskeletal concrete frame of the structure.

Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block Building Chengdu buildings by Steven Holl Architects
photos © Shu He

The building structure is white concrete, organized in six foot high openings with earthquake diagonals as required, while the “sliced” sections are glass.

Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block Building New Chengdu buildings design by Steven Holl Architects
photos © Shu He

The large public space framed in the center of the block is formed into three valleys inspired by a poem of the city’s greatest poet, Du Fu (713-770), who wrote, ‘From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.’ The three plaza levels feature water gardens based on concepts of time—the Fountain of the Chinese Calendar Year, Fountain of Twelve Months, and Fountain of Thirty Days. These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below.

Sliced Porosity Block History Pavilion

Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block Building Contemporary Chengdu buildings design by Steven Holl Architects Chengdu architecture design by Steven Holl Architects
photos © Steven Holl Architects

Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block building design by Steven Holl Architects Sliced Porosity Block Building by Steven Holl Architects Sliced Porosity Block Building
photos © Steven Holl Architects

Chengdu architecture by Steven Holl Architects Sliced Porosity Block Building Chengdu buildings design by Steven Holl Architect
photos © Steven Holl Architects

Establishing human scale in this metropolitan rectangle is achieved through the concept of “micro urbanism,” with double-fronted shops open to the street as well as the shopping center. Three large openings are sculpted into the mass of the towers as the sites of the pavilion of history, designed by Steven Holl Architects, the Light Pavilion by Lebbeus Woods, and the Local Art Pavilion by Chinese sculptor Han Meilin.

Sliced Porosity Block Light Pavilion

Sliced Porosity Block Building Chengdu building design by Steven Holl Architects Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block Building
photos © Steven Holl Architects

Sliced Porosity Block Building Chengdu buildings design by Steven Holl Architects Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block Building Sliced Porosity Block design by Steven Holl Architects
photos © Steven Holl Architects

The Chengdu buildings design by Steven Holl Architects are heated and cooled geo-thermally and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater, while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating.

Sliced Porosity Block Plaza

Sliced Porosity Block Plaza Sliced Porosity Block Plaza Sliced Porosity Block Plaza
photos © Steven Holl Architects

Sliced Porosity Block Plaza Sliced Porosity Block Plaza Sliced Porosity Block Plaza
photos © Steven Holl Architects

Sliced Porosity Block Building : main page on this building complex

Sliced Porosity Block Watercolors by Steven Holl

Sliced Porosity Block Watercolor by Steven Holl Sliced Porosity Block Watercolor by Steven Holl Sliced Porosity Block Watercolor by Steven Holl Sliced Porosity Block Watercolor by Steven Holl
watercolor paintings © Steven Holl

Sliced Porosity Block Watercolor by Steven Holl Sliced Porosity Block Watercolor by Steven Holl Sliced Porosity Block Watercolor by Steven Holl
watercolor paintings © Steven Holl

Sliced Porosity images / information from Steven Holl Architects

Sliced Porosity Block architect : Steven Holl

Location: Chengdu, China

Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Chinese Architect – Design Practice Listings

Shanghai Architecture Walking Tours

Chengdu building
image: Ai WeiWei

Linked Hybrid also by Steven Holl Architects
Linked Hybrid China
photo : Courtesy Steven Holl Architects, photograph © Shu He

Chengdu Technology Centre

Chinese Buildings – Selection:

Sliced Porosity Block Chengdu design : Steven Holl Architects

Chengdu Museum building

SOHO 3Q Chengdu Co-working Space

Xichen Paradise Walk, Chengdu
Architects: LWK + PARTNERS
Xichen Paradise Walk Chinese Architecture News
image courtesy of architects office
Xichen Paradise Walk Retail Complex in Chengdu

Comments / photos for the Sliced Porosity BlockChengdu building page welcome

Website: China