OCT Chuzhou Minghu Experience Center Building Design, Anhui Province Architecture Images

OCT Chuzhou Minghu Experience Center Building

23 Nov 2020

OCT Chuzhou Minghu Experience Center, China

Design: Lacime Architects

Location: The Chuzhou Avenue, the South Drum district, Chuzhou, Anhui Province, China

融于自然的雕琢
Harmony with the natural surrounding

OCT Chuzhou Minghu Experience Center

项目坐落明湖,地处规划新城的东南部,毗邻滁扬高速与京沪高铁,基地景观环境优渥。设计希望从“人的体验路径”入手,建成后的体验中心将成为游客行为的引导者,它以一种自然的形态出现,阴雨天好像一团萦绕于湿地上的飘渺雾气,晴日里如同生长这里已久的田间磐石。

OCT Chuzhou Minghu Experience Center

The project site is located in the Minghu Lake area, the southeastern part of the planned new town of Chuzhou city, Anhui Province. It is adjacent to Chuzhou-Yangzhou Expressway and the Beijing-Shanghai High-speed Railway, surrounded with a favorable landscape environment. The Experience Center is designed to guide the visitors through the site. The structure, in a natural style, will take the form of mists encircling the wetland on a cloudy day or look like a rock standing still in the field during sunny days.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center

体验中心联系着公众与明湖,建筑与场地,游览者与景观通过建筑自然地展开对话。建筑是对周边环境的一种回应,增加了天际线的变化,保留场地的生态感、自然感,以此回应此地的山水。

OCT Chuzhou Minghu Experience Center

People can wind their way through the lakeside area and construction landscape after going across the Experience Center. The architecture creates a connection with the natural surrounding by adding variation to the skyline and retaining the ecological and natural features of the site.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center

建筑融于自然,同样也体现在游客在室内的心里感受。立面巧妙的开窗虚实变化兼顾了室内空间光照与取景的需求,回应四周不同景致的感知。游客可以由里及外感受到自己所处的自然环境之中。

OCT Chuzhou Minghu Experience Center

The clever design of opening windows on the building facade allows for natural lighting and sightseeing indoors, so that people can still enjoy the surrounding landscape and have a closer look at nature’s beauty. Such design enables visitors to embrace the nature both inside and outside the architecture.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center

精巧的形体雕塑
Elaborate body sculptures

项目形体的深化以传统印章和文字为灵感,设计师对形体进行解构,以消除大体量建筑的压迫感。实与虚的横向体量分割,让建筑仿佛无重力地依附在空中,在厚重与轻灵的矛盾中和谐统一。

Inspired by traditional seals and characters, the architect deconstructs the body sculptures with profound significance. This will take away the overwhelming sense of pressure brought by the massive building. The horizontal segmentation of the structure also makes the heavy building “float” in the air, seemingly lighter than you can ever imagine.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center China

通过折线扭转,拼接与消除等手法细化,建筑呈现出从场地生长而出的运动趋势。内部螺旋向上的功能布局,对游客聚集、活动、望远等游览行为形成了空间引导。

By twisting, splicing and eliminating the lines, it looks like that the structure is growing out of the site. The interior space, characterized by an upward spiral layout, offers visitors a place to gather, move around and have a panoramic view of the site.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center China

质朴与通透的互补
Simplicity and transparency

项目极力追求自然,采集天然光感,隐藏人工痕迹,多采用绿色可循环材料,如玻璃幕墙、人工石材、石膏制品、木材等。

The project design pursues the expression of natural elements–more natural lights and less artificial traces, together with the application of green and recyclable materials such as glass curtain walls, artificial stone, gypsum products and wood.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center China

人工石材具有天然石材的质感,锐利有力,其“美在于自然景观与艺术表现的结合。”可以根据建筑需求变换不同形状,尽可能提取滁州人文特征元素,成为建筑的一部分,也能成为滁州山水自然肌理的延伸。

Artificial stone has the texture of natural stone, and this sharp and solid material is “a perfect combination of natural landscape and artistic expression”. Its shape can be changed if needed, and the unique humanistic features of the Chuzhou city are introduced to the architectural design as much as possible to make the building an extension of the natural landscape of the city.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center China

通透的玻璃幕墙展现生机,同时增加户外对建筑内部功能的感知,将建筑美学、建筑功能、建筑节能和建筑结构等因素有机地统一起来,建筑物从不同角度呈现出不同的动态之美。

If we look through the transparent glass curtain walls from indoors, the vibrant landscape is clearly seen; and in the opposite direction, the functional spaces inside are just in sight. Here the harmony of architectural aesthetics, functions, energy conservation design and structure is realized, presenting the dynamic beauty of the structure from different angles.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center China

好城之道
Humanistic design

在滁州,山水人文对建筑有提纲挈领的展现,明湖康养小镇源的设计早已呈现在滁州的山水人文精神之中,真正成型不过源自建筑师对滁州珠玉的拾取。建筑形式写意洒脱,契合当地文人墨客的思想境界,用有力量和韵律感的型与线去勾勒山水人文,如同一抹中国字有力的运笔。

In Chuzhou, natural and human landscape elements are commonly found in local architecture. The Minghu Wellness Town is a typical example. Its architectural form is a rendering of freehand brushwork in traditional Chinese character, in which powerful structure and rhythmic lines reflect the mental world of local literary men.

OCT Chuzhou Minghu Experience Center China

滁州明湖康养小镇,明湖未来还会有亲子度假基地、康养医护综合体、高端理疗中心及膳食养生中心、酒店及湿地展馆等建筑,它们一起构成明湖生态,以明湖为始,探索滁州“好城之道”。

In the future, more facilities will be built around the Minghu Wellness Town, including a leisure base for family tours, a medical & wellness complex, a high-end spa and dietary center, a hotel and wetland exhibition hall. There will be so much to explore!

OCT Chuzhou Minghu Experience Center China

工程档案
Project Profile

项目名称:华侨城滁州.欢乐明湖体验中心
Name丨OCT Chuzhou Minghu Experience Center
项目位置: 滁州市南谯区滁州大道
Location | The Chuzhou Avenue, the South Drum district, Chuzhou
建筑面积:3864.5m²
Floor area丨3864.8m²
业主单位:华侨城滁州
Owner丨OCT

设计单位:上海日清建筑设计有限公司
Architectural design丨Lacime Architects
项目总负责:宋照青
Chief designers丨Song Zhaoqing
设计团队:陈斌,鲁健 林静彬 狄中华 车喜刚 柯菲
Design team丨Chen Bin, Lu Jian, Lin Jingbin, Di Zhonghua, Che, Xigang, Ke Fei
甲方设计团队:郝东旭 潘力 张勇 黄志成
Owner’s design team丨Hao Dongxu, Pan Li, Zhang Yong, Huang Zhicheng
施工图设计院:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
Construction drawing design丨Tongji architectural design(Group) CO., Ltd.
施工图团队:张镇 王丽莉 杨晖柱 朱丙虎 李韵竹
Construction drawing design team丨Zhang Zhen, Wang Lili, Yang Huizhu, Zhu Binghu Li Yunzhu
幕墙单位:上海中原雄狮企业发展集团有限公司
Curtain wall design | Shanghai Zhongyuan Xiongshi Enterprise Development Group Co. LTD
建成时间:2020年5月
Completion time丨2020.05

建筑摄影:是然建筑摄影 苏圣亮
Photograph丨Schran Images

OCT Chuzhou Minghu Experience Center images / information received 231120 from Lacime Architects

Location: The Chuzhou Avenue, the South Drum district, Chuzhou, China

Architecture in China

Chinese Architecture Designs – chronological list

Shenzhen Building News

SHUIBEI International Centre Building, Luohu
Architects: Aedas
SHUIBEI International Centre Luohu Shenzhen building
photo : CreatAR Images
SHUIBEI International Centre Building Design

Qianhai Data Centre
Architects: Mecanoo
Qianhai Data Centre Shenzhen Building
image from architects
Qianhai Data Centre Shenzhen Building

Shenzhen Energy Company Office Skyscraper
Architects: BIG-Bjarke Ingels Group
Shenzhen Energy Company Office skyscraper building
image : Chao Zhang
Shenzhen Energy Company Office Skyscraper Building

Chinese Architect – Design Practice Listings

Shanghai Architecture Walking Tours

Chinese Architecture

Comments / photos for the OCT Chuzhou Minghu Experience Center page welcome

Website: Shenzhen