Quarry Studios Moxon Architects, Scottish Highlands Office Accommodation, UK Architecture Office Images

Moxon Architects Quarry Studios

10 Nov 2020

Quarry Studios in the Scottish Highlands

Design: Moxon Architects

Location: Cairngorms National Park, the Scottish Highlands, Scotland

Quarry Studios Cairngorms National Park

Moxon Architects completes new studio in Scottish Highlands

Photos © Timothy Soar

10th of November 2020 – Moxon architects has completed its new Scottish headquarters, a highly contextual low-lying building sited in a former quarry, surrounded by a heavily wooded Site of Special Scientific Interest in the Cairngorms National Park in the Scottish Highlands. Anchored around two concrete monoliths, the principal studio and café buildings of Quarry Studios represent the private and public aspects of practice: encouraging collaboration and concentration and is a response to the growth of the practice in recent years.

Quarry Studios Cairngorms National Park

Quarry Studios is conceptually anchored in the landscape by two main elements; vertical concrete chimneys acting as a counterpoint to the low profile of the roof and a massive timber wall that intersects each volume. Around these, the hybrid steel and timber frame, sheet metal roof and black timber walls are wrapped. Tucked into the bowl of the quarry with the roofline set parallel to the escarpment edge above, the mono-pitch roof to the front of each volume matches the side slopes of the quarry and presents a single-storey covered colonnade towards the centre of the site.

Quarry Studios Cairngorms National Park

Each internal space has an external counterpart with related characteristics; by turns introverted, expansive, shaded, private or publicly accessible depending on its function. For example, a private office combines with a partial courtyard planted with native shade tolerant species while clerestory glazing connects the studio with its roof terrace, bringing north light deep into the plan and providing views to the top of the quarry bowl and the dramatically elevated surrounding treeline.

Quarry Studios Cairngorms National Park

The interlocking timber walls that demarcate the building plan are formed from 200 x 200mm Douglas fir sections supplied in 4.8m lengths. The site is located close to several specialist timber yards, which felled and partially seasoned the material locally. The timber was further milled, shaped and planed on site before being stacked in place using the primary structure of the building as kingposts. These walls organise internal and external areas alike into primary and secondary spaces, allowing a visual continuity between them.

Quarry Studios Cairngorms National Park interior

After its original use as a quarry the site was used for several decades as a tip. The project therefore involved the rehabilitation of the landscape surrounding the studio: the safe removal of material; protection of self-seeded silver birch; regrading and modelling of the landform to tie in with the surroundings and the planting of native seedlings and young trees. Specially sourced juniper seedlings have been planted throughout the site as a continuation of the understory in the surrounding woodland, while the roof of the studio directs rainwater into a new bog and wetland area in the centre. The site treatment represents a practice preoccupation with rewilding the settings of its projects where possible, albeit in this case on a modest scale.

Quarry Studios Cairngorms National Park

The absence of separate compartments in the main working areas is a consequence of Moxon’s desire for a flat hierarchy while recognising the requirements of different activities and need for privacy. Natural ventilation and generously spaced working areas were designed in at the outset but have taken on greater significance with current working practices. Across the studio there are workspaces to accommodate 25 members of staff.

Quarry Studios Moxon Architects Cairngorms National Park Quarry Studios Moxon Architects Cairngorms building

Quarry Studios has a lightweight hybrid steel/timber frame construction by virtue of its scale and to ensure simplicity of erection and to minimise foundations. Reflecting an emphasis on longevity, durability and energy consumption in use, the envelope is highly insulated with space and water heating for all parts provided by a Ground Source Heat Pump whose borehole goes 250m down into cairngorms granite. Concrete is used for the two ‘pillars’ that anchor each building around a hearth – providing thermal mass within the lightweight shell.

The scheme also includes a public café which is open six days a week year-round and provides 4 FTE jobs for the area. The focus of the café is on a simple menu using high quality ingredients sourced from Aberdeenshire and the Highlands.

Quarry Studios Moxon Architects interior design Quarry Studios Moxon Architects wood burner fire

Of the project Ben Addy, Managing Director, said ‘Quarry Studios has seen Moxon Architects commission, design and build a bespoke home for our team in Scotland, offering us unique freedoms combined with the inherent challenges of being client, architect and contractor. The location has afforded us the privilege to showcase our understanding from a client perspective combined with the knowledge and environmental commitments we hold as architects.’

Caitlin Donald & Tom Checkley, managers of Tàrmachan Café, said ‘It’s a pleasure to run our café from this unique setting. Beautifully crafted by Moxon Architects, the space is shaped by the landscape that surrounds it, responsibly sourced and assembled with care.’

Quarry Studios Moxon Architects Cairngorms building Quarry Studios Moxon Cairngorms building

About Moxon Architects

Founded in 2004, Moxon has attracted major clients in a variety of sectors, from national rail providers to leading cultural institutions. Among them: Transport for London, Hauser & Wirth and the City of Westminster.

The common threads are bold vision and versatility. Moxon approaches each project with fresh eyes, first understanding the needs and ambitions of the client, and then striving to elevate them. The result is distinctly individual work, clear in its purpose and appropriate to its context.

Moxon prides itself on a diverse team that allows the practice to provide multi-disciplinary solutions for clients in any category – commercial, residential, product design, or public. The practice is committed to sustainability and beauty throughout each project.

The practice is split across its two offices in London and in Aberdeenshire.

Quarry Studios Scotland – Building Information

• Start on site: December 2018
• Completion date: September 2020
• Gross (Internal & External) Floor Area: 401 (+ 65 roof terrace)
• Form of contract or procurement route: Moxon Architects was the client, designer and builder – contractually a closed loop – and as a consequence the commercial aspects were under its exclusive control
• Construction cost: £1million
• Construction cost per m2: £2,500/sqm

• Client: Moxon Architects
• Architect: Moxon Architects
• Executive architect: Moxon Architects
• Main Contractor: Tor Contracting / Moxon Architects
• Structural engineer: Graeme Craig Consulting Engineer
• M&E consultant: N/A
• QS / Cost Consultant: Moxon Architects
• Other consultants: George Watt + Stewart Architects (CDM Coordinators)

Photographs © Timothy Soar

Quarry Studios in the Scottish Highlands images / information from Moxon Architects

Moxon architects

Previously on e-architect:

25 Sep 2017

Quarry Studios, Scottish Highlands

Planning is granted for Moxon Architects’ new Scottish studio on disused quarry site
Quarry Studios
image courtesy of architects
Upper Deeside House in the Cairngorms National Park architects : Moxon

Location: Crathie, Scotland

Scottish Architecture by Moxon architects

Cairngorms National Park Authority’s HQ, Grantown-on-Spey, Moray, Northern Scotland
Cairngorms National Park Authoritys Headquarters
image courtesy of architects studio
Cairngorms National Park Authority HQ Building

The Quarry House in Cairngorms National Park

Quarry House in the Cairngorms National Park

Scottish Architecture

An Turas Tiree
Design: Sutherland Hussey Architects
Isle of Tiree Building – Stirling Prize Shortlisted

House no 7, Isle of Tiree, Denizen Works
Design: Denizen Works, Architects

Scottish Architecture

Scottish Architect

Comments / photos for the Quarry Studios in the Cairngorms National ParkContemporary Property in Northern Scotland page welcome

Website: Moxon Architects