Thy National Park visitor centre Building, LOOP Architects Western Denmark Architecture Images, Danish Design

Thy National Park visitor centre

19 October 2021

Design: LOOP Architects

Location: Thy National Park, Thy, Northwest Jutland, Denmark

Denmark’s first National Park Visitor Centre is a stepping stone to nature

Thy National Park visitor centre building Jutland

Photos by Rasmus Hjortshøj, COAST

Thy National Park visitor centre Design

This autumn, Denmark has been enriched with a new visitor centre in Thy National Park. This stunning building, designed by Danish LOOP Architects, is in a small coastal village in Northern Jutland. The building is gently and yet visibly wedged into the dune landscape serving as an architectural portal to the 244-square-kilometre national park.

Thy National Park visitor centre building Jutland Denmark

A stepping stone to nature

“We won the architectural competition in 2019 with a building that met the client’s ambition for a visitor centre whose architecture gently nudges its visitors to enter and explore the park”, explains partner and architect at LOOP Architects Morten Nymann.

Thy National Park visitor centre building

One of the criteria in the competition was to integrate the building into the existing dune landscape. LOOP has solved this via distinctive, cast-in-place concrete walls lead the way to the two entrances. The walls function partly as sheltered spaces. They also mediate the transition to the village of Nr. Vorupør, the national park and the North Sea.

Thy National Park visitor centre building design

The important feature, in addition to create a close connection between the inside of the building and the surrounding landscapes, is that it is possible to walk around, besides, and indeed on top of the building in the designed dune landscape, designed by renowned Danish landscape architects SLA. From here, guests and visitors can experience the unique views over the sea, into the city, and across the surrounding national park while sensing the powers of Northern Jutland’s unique forces of nature firsthand.

Thy National Park visitor centre building design

An interior that frames and stages nature

Inside, there are two main daylight sources that communicate the essence of the national park. The first is a large rectangular window that immediately frames the view of the North Sea and the whitewashed fisherman’s houses outside. In addition, a large skylight spans all the way across the room and marks the back wall. Thus, the weather outside is always visible, as daylight flows down through the skylight and the rain and wind whip against the large west-facing window.

Thy National Park visitor centre building design

Simultaneously raw and refined aesthetics

The visitor centre for Thy National Park is built of robust materials that can withstand the harsh climate prevalent along the west coast of Jutland. Both the pavement and the walls that make up the facades of the building, which are mainly hidden inside the dune landscape, are primarily made of cast-in-place concrete.

Thy National Park visitor centre building design

The material has a warm tone inspired by the local sand. The concrete pavement continues into the interior and creates a connection between the outside and the inside. The characteristic materials of the exterior, mainly concrete, galvanised windows and simple seating elements in wood, contrast with the interior, which has more refined details, such as wooden window frames and oak doors.

Thy National Park visitor centre building design

Thy National Park visitor centre, Denmark – Building Information

Location: Near Vorupør
Client: Thy National Park
Size: 700 m²
Architects: LOOP Architects
Landscaping: SLA
Engineers: LB Consult
Others: COAST, P+P Arkitekter as well as Thøgersen and Stouby

Photos: Rasmus Hjortshøj, COAST

Thy National Park visitor centre building design

LOOP Architects

LOOP Architects is a Danish architectural office established in 2011. The studio is run by architects and partners Mette Nymann and Morten Nymann.

Thy National Park visitor centre building plan layout

Besides the visitor centre for Thy National Park, LOOP has won recognition for its award-winning project Stauning Whisky (https://looparchitects.dk/portfolio/stauning_whisky/ , Længehusene in Nye (https://looparchitects.dk/portfolio/laengehusene_nye/ ) and Østboulevarden housing project in central Aarhus samt Østboulevarden boliger i Aarhus (https://looparchitects.dk/portfolio/ostboulevarden-byhuset/)

Website: https://looparchitects.dk/

Thy National Park visitor centre building design

SLA Landscape Architecture

Thy National Park visitor centre building images / information from LOOP Architects

Location: Thy National Park, Jutland, western Denmark, northern Europe

Architecture in Denmark

Danish Architecture Designs – chronological list

Denmark Architecture

Visitor Centre building designs

Danish Architect : Studio Listings

Jutland Visitor Centres and Museums

TIRPITZ Museum, Blåvand, western Denmark
Design: BIG Architects
Tripitz Museum - Denmark Building News
photo © Rasmus Bendix
TIRPITZ Museum

Cold War Museum at Nordjyllands Historiske Museum, Skørping, Rold Forest, Jutland
Design: AART architects with SLA, Niras and Thøgersen & Stouby
Cold War Museum Rold Forest Jutland - Denmark Architecture News
image courtesy of architects office
The Danish Cold War Museum in Rold Forest, Jutland

Danish Wadden Sea Centre, Ribe, south-west Jutland, south western Denmark
Architects: Dorte Mandrup
The Danish Wadden Sea Centre
photograph : Adam Mørk
Danish Wadden Sea Centre

Besøgscenter Hammershus, Bornholm, eastern Denmark
Design: Arkitema, Architects with Professor Christopher Harlang
Besøgscenter Hammershus Denmark Architecture News
image courtesy of architects
Visitor Centre Hammershus Bornholm

New Danish Maritime Museum, Sjælland, eastern Denmark
New Danish Maritime Museum
photo : Rasmus Hjortshøj
Danish Maritime Museum Building

Danish Architecture

Danish Architects

Danish Houses

Danish Architecture Photos

Danish Office Buildings

Danish Hospital Buildings

Visitor Experience building

Comments / photos for the Thy National Park visitor centre building Architecture design by LOOP Architects page welcome

Website: Denmark